Vendégszeretet toplista – mediterrán fölény

2016. május 30. 14:20 - Csatangoló

Tudtad, hogy a vendégszeretet toplistát sok-sok nemzet előtt a spanyolok vezetik, mi magyarok pedig a középmezőnybe tartozunk? Érdemes a vendégszeretet alapján választani úti célt, hiszen ez nagyban meghatározza, hogy milyen élményekkel térünk haza az utazásról.

Lengyel-magyar jóbarát

posztocsarnok.jpg

Legutóbb Krakkóban jártunk április végén a barátainkkal és azon tűnődtem, hogy mi az, ami másodszorra is visszahívott ebbe a városba, és ami miatt szívesen elmennék ismét. Egyértelmű, hogy a lengyel vendégszeretet. Mindannyian ismerjük azt a mondást: „Lengyel-magyar, két jóbarát, együtt harcol és issza borát” De vajon tényleg ennyire jó barátok vagyunk? A Wikipédia szerint állítólag még genetikailag is van valami közünk egymáshoz! Mindenesetre a krakkói utazásunk során sok pozitív élményben volt részünk, bár azt nem tudom, hogy ez a magyarságunknak szólt, vagy csak ennyire vendégszeretőek a lengyelek. 1999-től egyébként rendszeresen kutatják az egyes országok imázsát, természetesen a mérőszámok között szerepel az ott lakók vendégszeretete is, ami befolyásolja az egyes országokról kialakított véleményünket. Az MGI Nation Brands Index európai rangsorában, a vendégszeretet kategóriában egyébként a hátsó traktusban szerepelnek a lengyelek (28), még mi is megelőzzük őket 10 hellyel.

wawel.jpg

A vendégszeretet toplista élén a déli népek

Egy másik felmérésben szintén vizsgálták az egyes nemzetek nyitottságát, vendégszeretetét: ebben a listában a spanyolok után a franciák, németek, svédek, görögök,olaszok, portugálok és a hollandok végeztek az élen. Mi magyarok a középmezőnyben helyezkedtünk el, érdekesség, hogy Kelet-Európából a horvátok szerepeltek a legjobban. A sereghajtók közé az oroszok, moldávok tartoznak, ezen túl Szerbia és Montenegró. A kutatások mögött minden bizonnyal komoly munka áll, de mi magunk is megtapasztalhatjuk, hogy egy-egy országban mennyire várják szívesen a vendégeket. Személyes tapasztalataim szerint Európában a mediterrán népek a legvendégszeretőbbek, különösen a görögök. A spanyolokat talán már kifárasztotta és elkedvetlenítette az évente rájuk zúduló sokmillió turista, ez különösen akkor szembeötlő, ha valamelyik felkapott spanyol üdülőhelyen, vagy Baleári-szigeten nyaralunk. Ellenben a görögök még mindig nagyon kedvelik a hozzájuk utazókat, erről tavaly én is megbizonyosodhattam, amikor 10 napot töltöttünk a csődközeli országban, Krétán. Állítom, hogy az óriási problémák ellenére a jókedv, a szívélyesség és a családias hangulat nem tűnt el a szigetről.

knossos_1.jpg

Vendégszeretet pro és kontra

Az utazók szempontjából minden bizonnyal a vendégszeretet a legfontosabb tényező, ami meghatározza, hogy mennyire szívesen emlékeznek vissza egy-egy országra. A modern utazások világában, amikor például a coachsurfing révén valóban próbára tesszük szállásadóink vendégszeretetét, különösen nehéz meghatározni, hogy vajon milyen is az igazi vendégszeretet? Megpróbáltam rá valamilyen definíciót keresni, de végül rájöttem, hogy minden ember más és mást keres, a saját habitusának megfelelően. Ha valaki szívesen néz látnivalókat, barangol múzeumokban és fedezi fel a városok épületeit, az nagyon örül annak, ha útbaigazítják a térképpel a kezében az utcán, vagy „adhoc idegenvezetőt” kap a túrájához. Ehhez persze nem árt, ha a vendéglátó ország lakosai nyitottak és jól beszélnek idegen nyelveket. Azok, akik szeretnek elvegyülni a helyiek között, megismerni a szokásaikat, szívesen veszik, ha bepillanthatnak egy helyi család életébe, ha meghívják őket egy-egy családi programra, ha részt vehetnek az ott élők mindennapi életében. Nekik a couchsurfing kiváló választás lehet! De természetesen vannak olyan utazók is, akik leginkább pihenésre vágynak, ők nem szeretik, ha feleslegesen zaklatják őket a helyi lakosok programokkal és kedvességekkel. Én leginkább valamilyen zárt, többcsillagos, diszkrét szállodát ajánlanék nekik a nyaraláshoz. De vannak olyan utazók is, akik ingyen szállást, ételt, szállítást is szívesen vesznek  egy-egy idegen helyen. Én személy szerint azt szeretem a legjobban, ha a vendéglátó – legyen szó tulajdonosról, szállodai személyzetről, helyi idegenvezetőről, eladóról, felszolgálóról – szenzitív és megérzi, hogy éppen az adott pillanatban kinek mire van szüksége. Ez a képesség bizony emberfüggő és nem lehet általánosítani egy-egy nemzetre, hiszen mindenki más és más, éljen bárhol a világon.

 elafonisi_beach.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr238760512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2016.05.31. 15:23:32

Igazából én pont arra lettem volna kíváncsi, hogy a vendégszeretetet milyen objektív ismérvek alapján lehet rangsorba állítani. Különös tekintettel mondjuk egy annyira kulturálisan sokszínű országban, mint Franciaország, Spanyolország, vagy Németország. Megjegyzem a franciák jó helyezésén én komolyan csodálkozom, mert róluk a vendégszeretet talán az utolsó dolog ami eszembe jutna.

2016.05.31. 15:24:10

A horvátok vendégszeretetére azért lenne egy-két keresetlen szavam, de nem akarnám lerombolni a hozzájuk utazók kedvét. Az biztos, hogy én kihagyom őket a jövőben.

orient 2016.05.31. 15:24:12

Kicsit mas a tapasztalatom. Pont a gorogok es horvatok elegge bunkok voltak akarhanyszor arra jartam.
Lehuzas, atveres, ugyeskedes allandoan. Ismeroseim akik Horvatorszagra eskusznek mint atlag magyar nem csinalnak mast mint lemennek kocsival, kivesznek egy apartmant es vagy vitt kajabol, vagy kozertbol vett kajabol foznek otthon. Mondjuk meg oszinten igy azert sok rossz tapasztalatot nem lehet szerezni.
De ha hotelba mesz, vagy etterembe minden nap es szolgaltatasokat is igenybeveszel mint hajoberles vagy mas dolgok akkor kezdodik a lehuzas, atveres, pofavagas, rohadt madarski beszologatasok….biztos az amerikai, nemet turistakkal kedvesek, de minket utalnak mint a szart. (pl.: berlesnel napi ar/fo felszorozva 3x fore leirva papirra visszakerdezve 5-szor, es mikor a vegen fizetsz akkor, ja hat azt az arat egy fore gondolta nem 3-ra es felszorozza a vegen meg 3-mal. Kozben rohog mert mi a szart tudsz csinalni rendort hiv rad mert ar sehol sincs kiiarva hivatalosan es kinek fog igazat adni?)

Olaszok a legjobbak. Mindenhol kedvesek es korbeugraljak az embert. Mar reg rajottek, ha nem vagy elegedett, nem mesz vissza az ettermebe, kavezojaba es varosaba, orszagaba sem. Magyarul erdeke, hogy boldog legyel es folyamatosan kolts es nem pedig az, hogy egyszer lehuzzon 20Euroval mint a horvat, gorog meg balatoni magyar sajnos. Reggelizo helyen mikor mar 3. reggel is ugyanoda mesz hoz egy extra croiassan-t, kavet, nem fogad el borravalot csak gyere vissza masnap is.

Willkommenskultur 2016.05.31. 15:24:23

Mennyire kell komolyan venni egy felmérést, ahol a Franciák a 2. legvendégszeretőbek? Akik ha netán beszélnek is vmi nyelvet, akkor sem használják még a turistával szemben sem?

ugyan

Csatangoló 2016.05.31. 15:35:45

Hát igen, mindenkinek más a tapasztalata vendégszeretet terén, sok esetben én sem értettem egyet a kutatási eredményekkel. Ha valakit érdekelnek a felmérések, akkor érdemes rákeresni a Nation Brand Indexre és Simon Anholtra, így rengeteg részletet megtudhatunk a témában, módszertan, világlisták (én csak Európát néztem mindenhol).

orient 2016.06.06. 16:43:51

@Willkommenskultur: @...elmúlik...: Franciak kimondottan vendegszeretoek egyebkent. Nekem csak jo tapasztalataim vannak veluk. Ami a koztudatban el a franciak bunkosagarol az Parizsban van csak, sehol mashol. Egesz Franciaorszagban kedvesek kiveve Parizs-t ezert koztudottan utaljak meg a franciak is a parizsiakat (aka parisiens).

2016.06.06. 16:43:54

@Willkommenskultur:

Ha egy kicsit is beszélsz franciául, teljesen más lesz a kép. Én legalábbis ezt tapasztaltam. Vidéken főképpen. Párizs az más káposzta.
süti beállítások módosítása