A legszebb hazai kisvasutak

2017. október 04. 18:01 - Csatangoló


Magyarországon jelenleg 23 kisvasút működik, íme a legszebb, Budapestről könnyen elérhető kisvasutak. 

Nem tudom, hogy a gyerekek miért imádják ennyire a vonatokat. A mi kislányunk – autós csemeteként – azt kérte tavaly karácsonyra, hogy vonattal menjünk fel egyszer Pestre a karácsonyi vásárba, mert szerinte az annyira izgi. Egy biztos, hogy a vonatozás különleges élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt, különösen, ha kisvonatról van szó, amelyek ráadásul csodás környezetben közlekednek. Pont emiatt egy pár éve tavasszal és ősszel megpróbáljuk hétvégenként végiglátogatni az ország kisvasutait.

 _mg_7052_kk.jpg

Ahogyan kiderítettem, Magyarország valódi kisvasút-nagyhatalom, a kisvasut.hu oldal szerint mintegy 23 pálya várja a kirándulnivágyókat, mi eddig a felét látogattuk végig. Érdemes egyébként rákeresni a kisvasutas programokra, ugyanis mindenféle izgalmas őszi kalandot kínálnak a halloweeni kísértetvonatozástól kezdve az éjszakai szarvasbőgésig. Ezek tökéletes családi programok hétvégére és nem is tartoznak a legdrágább elfoglaltságok közé, a vonatozás mellett lehet kirándulni, sütögetni a szabadban, túrázni, mozogni a szabad levegőn. Mint ahogyan megtudtam, a legtöbb régi kisvasút korábban ipari szolgálatot teljesített, az erdőgazdálkodásban és a bányászatban töltöttek be igen fontos szerepet. Később azonban a kitermelés megszűnésével, a fakitermelés visszaszorításával feleslegessé váltak. Szerintem hihetetlenül jó kezdeményezés, hogy egyre több kisvasút-vonalat újítanak fel és üzemeltetnek szórakoztatási céllal, hiszen ezek a nyomvonalak többnyire meseszép természeti közegben húzódnak. A fővároshoz közel is nagyon klassz kisvasutak találhatóak, amelyek autóval 1-2 óra alatt megközelíthetőek: ilyen például a királyréti, a kemencei vagy akár a gyöngyösi kisvasút, ha messzebb megyünk, akkor elérjük a lillafürdei vagy szilvásváradi kisvasutat. Nyáron a Balatonon nyaralva érdemes a környéken lévő vonalakat meglátogatni Balatonfenyvesen vagy Mesztegnyőn. Kedvcsinálónak feltöltök néhány hangulatos fotót, amelyeket a párom készített a kirándulásokon.

Íme a gyöngyösi kisvasút és környéke:

Lillafüredi kisvasút és a csodás környezet:

Királyréti kisvasút:

Kemencei kisvasút és a csodás környezet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2012909032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.10.11. 14:43:54

így hogy nem engeded át a kritkus kommenteket, sosem lesznek hozzászólid. már ha célod egyáltalán a kéritányú kommunikáció. mert ha nem, akkor sincs baj, csak akkor szüntesd meg az egészet a francba. érted! na.

driopios 2017.10.11. 14:43:57

Ezek a hdr fotók szörnyen eltúlzottak. Nem értem miért tartják még mindig érdekesnek emberek ezt a természetellenes műanyag látványvilágot. :(

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2017.10.11. 14:44:05

Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta és Szob-Nagyirtáspuszta, hamár Budapest környéke :) vonatozni klassz dolog, szerintem a legtöbb gyerek imádja, a mieink is. Egy kis vonatozás, egy kis gyaloglás és meg is van a program.

veresspal 2017.10.11. 14:44:08

Tudom, hogy ez a zsindex, de azért nem kellene még nekik sem még a kirándulások kapcsán is háttérhatalmi propagandát tolni. A hülye is érti, miért kellett most ez a gyűjtés. Csak hogy ki lehessen hagyni a felcsúti kisvasutat, hogy ezzel is hangulatot keltsünk, mi? Átlátszó dolog ez. Én elismerem, hogy a gyöngyösi és a kemencei kisvasút szép, de szerintem bőven odafér melléjük az új, Vál-völgyi színvonalas vasút!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.10.11. 14:44:13

Közismerrt erdei vasutak mind. És hogy Budapestről könnyen lennének elérhetőek? Hááát max autóval.

kaskala 2017.10.11. 14:44:16

És az Alcsuti csoda nem játszik?

Duplaxiii 2017.10.11. 14:44:20

Na, megint egy cenzor...
Így nem írom meg, hogy azért Budapesthez van közelebb, mint a Lillafüredi...
Ha már Budapest közeliekről blogolsz.
De szerintem volt házmester a családban, hogy megszoktad, csak egyirányban kommunikálhatunk. Te - felénk.
Baszki akkor kapcsold ki a kommentelést, ha nem érdekel mások véleménye!

Csatangoló 2017.10.11. 14:48:13

Kedves mindenki! A kommenteket általában kiengedem, kivéve a személyeskedő hozzászólásokat, bár ennél az új sablonnál adódott pár probléma, nemcsak a komment rendszerrel, de mással is. Elnézést kérek mindenkitől! Politikával nem foglalkozom, mert nem igazán érdekel, és ez a blog nem erről szól, ebben a cikkben azokat a kisvasutakat szedtem össze, ahol már jártam. Felcsúton még nem voltam :) Egyébként mi nem Budapesten lakunk, csak a közelben, így lehet félreérthetően fogalmaztam, de a fentiek autóval egy nap alatt is könnyen elérhetőek és még élvezetes lehet a kirándulás is, akár kisgyermekkel is. Köszönöm, hogy olvassátok a blogot, szívesen várok minden hozzászólást, üzenetet továbbra is.
süti beállítások módosítása