8 hihetetlen tény a repülésről!

2017. október 10. 14:23 - Csatangoló

Melyik útvonal a legforgalmasabb, melyik légitársaság a legpontosabb, hol törölnek a legkevesebb járatot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz az összefoglalómból.

bigstock-passenger-plane-fly-up-over-ta-168459098.jpg

  1. Melyik útvonal a legforgalmasabb?

Azt gondolnánk, hogy talán a New York-Washington vagy a London-Párizs útvonal a világ legforgalmasabb útvonala, de ez bizony nincs így! A legtöbb utazó ugyanis két dél-koreai reptér között utazik, alig pár száz kilométert. A szöuli nemzetközi reptér és a Jeju szigetén elhelyezkedő társa között átlagban 11 milliónál több utas közlekedik évente.

  1. Melyik a világ legnagyobb légitársasága?

A legtöbb mutató alapján az American Airlines vezeti a légitársaságok toplistáját, így például közel 41 milliárd dolláros bevételt termel, közel 146 millió utast szállít évente, mintegy 350 desztinációra. Ugyanakkor az American Airlines forgalmának jelentős részét teszik ki a belföldi utak, így a világ legtöbb országába nem ők, hanem a Turkish Airlines repül. A török légitársaság 120 különböző országba üzemeltet járatokat, amelyet egyébként az AirFrance és a Qatar Airways követ 93 és 86 országgal.

  1. Melyik a világ legforgalmasabb reptere?

A világ legforgalmasabb reptere tavaly az Atlanta International Airport volt, a londoni és párizsi Heathrow és Charles de Gaulle még az első ötbe sem fértek be. Ugyanakkor a legtöbb külföldi utas Dubaiban fordult meg az adatok szerint.

  1. Melyik a világ leggyorsabban fejlődő légitársasága?

Az európai fapadosok fejlődése láttán azt gondolnánk, hogy a Wizzair vagy a Ryanair is bekerülhet a toplistások közé, de ez nincs így. Indiában az Indigo diszkont légitársaság tavaly 27.5%-kal növelte utasforgalmát. Egyébként a legnagyobb vesztes címét is egy indiai légitársaság tartja, aki az elmúlt években 159 millió dolláros veszteséget ért el átlagosan évente. Állítólag azóta már konszolidálta működését, és újabban megerősödve tér vissza a fellegekbe.

  1. Melyik a világ legpontosabb légitársasága?

A jelentések szerint a Hainan Airlines bizony nem igen ügyel a menetidőkre, tavaly csupán a járatok egyharmada 30.3%-a ért időben célba. Az ellenkező, pozitív oldalon a KLM áll, amely 88.5%-ban pontosan repítette utasait a célba.

  1. Melyik az a reptér, ahol a legkevesebb járatot törölték?

A legtöbben úgy vélik, hogy a digitális világ metropoliszaiban, így Tokióban vagy Szingapúrban törlik a legkevesebb járatot. Ez bizony nincs így, a 2014-es kimutatások szerint Panamaváros Tocumen Nemzetközi Reptere a legmegbízhatóbb repülőtér ebből a szempontból az egész világon.

  1. Melyik a világ legidősebb légitársasága?

Sokan valamelyik amerikai utaztatóra szavaznak, de bizony a KLM a legidősebb légitársaság a világon, mivel 1919-ben alapították. Az Aeroflot 1923-ban jött létre, a Finnair 1923-ban, az Air Serbia 1927-ben, míg a LOT Polish 1929-ben, így a dobogós helyeket az európai légitársaságok foglalják el. A világ legidősebb reptere viszont tényleg az USA-ban található a Marylandi College Park Airport, amely 1909 óta üzemel.

  1. Hova érkezik a legtöbb luxusutas?

A kérdésre kézenfekvő lenne a válasz: Dubai, Hong Kong vagy New York. Arra senki sem gondol, hogy a legtöbb, első osztályos utazó Iránba érkezik, mintegy 35.646 első osztályú jegyet adtak el ide 2015-ben. Az adatok szerint a luxusutazók szívesen repülnek az ATA légitársasággal Tabriz és Teheran között.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1112948063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2017.10.11. 14:43:04

A második legidősebb ma is müködő légitársaság a Kolumbiai Avianca, amit csak 2 hónappal később alapítottak ('19 december), és magukat az Amerikai kontinens legidpősebb légitársaságaként hirdetik.

Fourre 2017.10.11. 14:43:38

A kevés törlésnek gondolom nem örül a flight-refund.eu/hu :D

Jó cikk, osztom!
süti beállítások módosítása