Szkopje, a balkán Rómája mindenkit elvarázsol

2018. május 14. 19:09 - Csatangoló

Grandiózus neoklasszicista épületek, több ezer szobor és több tucat híd – ezekkel tör Róma babérjaira Macedónia fővárosa, Szkopje. Ráadásul egy hosszú hétvége 25-30.000 forintból kijön ebben a keleties hangulatú, de mégis elegáns városban.

img_0857_k.jpg

Ha nincs az egyik légitársaság fedélzeti magazinja, amelyben csodálatos fotókat láttam Szkopjéról, talán soha nem jut eszünkbe a Macedón fővárost meglátogatni. Ez pedig nagyon nagy kár lett volna, egyrészt a belvárosa olyan grandiózus, mint Róma némely szeglete, másrészt általában olyan olcsó, hogy a budapesti árakhoz szokva csak ámultunk. A bazárja a csodás keleti világba röpít, természeti látnivalói hihetetlenek, a helyiek pedig végtelenül kedvesek. Íme egy személyes élménybeszámoló egyenesen Szkopjéból.

img_0855_k.jpg

 Csodás élmény szűk pénztárcára szabva

A Wizzair rendszeresen repül Szkopjéba, ahová pár ezer forint/fő áron foglaltunk repülőjegyet az egész családnak. A május elsejei hétvégén irány a Macedón főváros! A kellemes meglepetés a booking.com-on tovább folytatódott, amikor 30.000 forintért sikerült a belváros sokat fotózott főterén, a több száz éves Kőhíddal szemben 70nm-es, kényelmes apartmant bérelni 3 éjszakára. A teraszunkról pont Nagy Sándor óriás szobrát és szökőkútját csodálhattuk, az pedig már csak hab a tortán, hogy Vlado, a szállásadónk tele hűtővel várt bennünket, utolsó nap pedig ingyen elfuvarozta a családot a reptérre, és nem fogadott el pénzt a transzferért. Mindemellett a taxi körülbelül egyharmadába kerül a Budapestinek, a buszjegyeket pedig távolságtól függően pár száz forintért mérik. A takarékos utazók is bátran betérhetnek akár a legjobb éttermekbe is, hiszen egy kiadós ebéd a bazárban fejenként kijön 1000 forintból, a folyóparton egy menő étteremben pedig 2000 forintból simán megvacsorázhatunk. Általában a boltok élelmiszerárai 20-30%-kal olcsóbbak a magyar szintnél. Szóval minden megéri az árát! 

img_0862_k.jpg

A balkáni Róma tárt karokkal vár

De vajon miért is érdemes Szkopjébe látogatni? A belvárost csodásan felújították és újjáépítették. A modern kor divatját meghazudtolva itt minden épület neoklasszicista vagy neobarokk stílusban épült újjá, és a letűnt korok grandiózus hangulatát hordozza. A macedónok egyébként is szoborimádók, még Rómában sem láttam ennyi szobrot és szökőkutat egy helyen, sőt a helyi diadalív sem hiányzik. A várost kettészeli a sebes folyású Vardar folyó, amelyben fürödni az óriási buzgárok miatt sem lehet, de úszókat imitáló életnagyságú szobrokat azért bátran találunk, ha tüzetesen személéljük a vizet. A folyón több gyalogos híd vezet át, így a több száz éves, régi Kőhíd, emellett pedig az új művészetek hídja, ahol természetesen több tucat szobor jeleníti meg Macedónia kiemelkedő zeneszerzőit, íróit, költőit. A múzeumok is óriási, hófehér timpanonos épületekben kaptak helyet, az egyetlen kivétel talán csak a Teréz Anya múzeum. Ez utóbbit egyébként a sétálóutcában találjuk, és állítólag a szent életű szerzetesnő megkeresztelésének helyszínén épült fel.

img_0864_k.jpg

Európa második legnagyobb bazárja

Ha a Nagy Sándor szobor által uralt főtérről átsétálunk a folyón, akkor egy teljesen más világba érkezünk. Szkopje nagy része ugyanis az 1960-as években egy földrengésben szinte megsemmisült, az egyetlen városrész, ami épen maradt, ma a bazárnak ad otthont. Itt régi házacskák, kanyargós kisköves utcák várják a vásárlókat. A régi üvegportálok pedig arany és bőrboltoknak adnak helyet, tarkítva néhány hangulatos kávézóval, étteremmel, fagyizóval vagy büfével. Macedóniában jelentős muszlim kisebbség él, egyrészt albánok, másrészt törökök, és főként őket szolgálja ki a bazár területe, ahol a mecsetek is egymást érik, és igazi keleti hangulat uralkodik. Állítólag az isztambuli nagybazár után ez a második legnagyobb ilyen bevásárlórész Európában. Mindenesetre aki szereti a törökös szuveníreket és a keleti ízlésű, csicsás aranyékszereket, az a mennyországban érezheti magát. A spanyol churrosra hajazó sült tésztás édességet és a fagyit, egy török tea kíséretében nem szabad kihagyni.

img_0841_k.jpg

 Európa legnagyobb keresztje és egy vadonatúj régi macedón falu

Esténként a város fölött egy óriási kivilágított kereszt uralja a látképet, amely busszal vagy taxival is elérhető pár száz macedón dínárért. Sajnos mi pont hétfőn próbáltuk meglátogatni ezt a látványosságot, de a hét első napján nem működik a kereszt felvonója, így közelről nem tudtuk megnézni. Pont emiatt a taxis tanácsára a pár kilométerre lévő Macedon Village felé vettük az irányt, ahol egy hétszáz éves, ma is működő görög-katolikus monostort nézhettünk meg, illetve egy látványos macedón stílusban felépített skanzent. A kis falucska tulajdonképpen egy nemrégiben elkészült hotel, ahol autentikus házikókban lakhatnak a vendégek, csodás étteremben étkezhetnek, és tehetik mindezt egy szabadtéri múzeum és kézművesfalu közepén. A hotel kívülről is látogatható, bár a múzeumot csak hétvégén tartják nyitva, de az építészet miatt már önmagában is megéri megnézni a kis mintafalut.

img_1691_k.jpg

img_1699_k.jpg

A Matka kanyon Európa Yosemite parkja lehetne

A helyiek egyöntetűen állították, hogy a Matka kanyont nem szabad kihagynunk, ha már Szkopjéban vagyunk. És mennyire igazuk volt! A várostól pár tíz kilométerre elterülő völgy egyszerűen csodálatos. A kanyonba a 60-as busszal is eljuthatunk a központi pályaudvarról, de ne feledkezzünk el feltölteni a Szkopje elektronikus kártyánkat, hogy a pár százforintos viteldíjat levonhassák róla. Mi ezt nem tudtuk, így a kedves sofőr ingyen felengedte kis családunkat a buszra. Jó tanács, hogy a járművek sokszor előbb indulnak a menetrendnél, ha megteltek, így minimum 20 perccel indulás előtt legyünk a megállóban. Az persze tévhit, hogy 800 métert kell a buszvégállomástól a kanyonig gyalogolni, sokkal inkább 3,5 kilométerre kezdődik az igazi természeti látványosság, a fotókon szereplő duzzasztógát mögötti Matka tó pedig legalább 6,5 kilométerre található. Mehetünk taxival is a kanyon bejáratáig, de utána mindenképpen sétáljunk, mert csak így tudjuk befogadni a csodás folyót, a sziklafalakat és a zöld természetet. Itt is nagyon jó éttermek sorakoznak az út mentén, mi is itt ebédeltünk, természetesen autentikus grillhúst. Elképesztő a természet ezen csodája, mindenkinek ajánlom és a kevésbé gyakorlottak is simán teljesítik ezt a túrát, hiszen a mi 6 éves kislányunknak sem kottyant meg a séta.

img_0892.JPG

Húst hússal esznek a macedónok, mindehhez pedig sopszkát

Ha valaki szereti a húst, akkor Macedóniában nem fog csalódni, nagyon finom egyedi fűszerezésű burgereket és fasírtokat kínálnak, kebab néven árulják a nálunk is ismert szerb scsevabcsicsát és a kolbászok, grillhúsok is kiválóak. A vegák kóstolják meg a sült paradicsomos babot, ami szintén igen ízletes. A kislányunk kedvence a sopszka volt, amit itt sós reszelt juhsajttal kínálnak friss uborkából ás paradicsomból készítve. A helyi kenyér valahol a török pita, a magyar kenyér és a lángos határán helyezkedik el és nagyon finom. Bátran válogathatunk a fogások között Szkopje bármely részén, hiszen az árak nagyon barátiak a magyar éttermekhez viszonyítva.

 img_1682_k.jpg

Végszóként talán csak annyit mondanék mindazoknak, akik nem tartják vonzónak Macedóniát, hogy tévednek. Ez egy csodás város, kedves lakókkal és fantasztikus látnivalókkal, mindez pedig elérhető árakon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr713938220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása