Tengerparti kisokos - erre figyelj, mielőtt elindulsz!

2018. május 22. 13:44 - Csatangoló

Milyen egy jó strand? Európában hol vannak a legjobb tengerpartok? Erre figyelj, amikor nyaralóhelyet, és ezzel tengerpartot választasz! Egy röpke strandkörkép.

_mg_6216_kk.jpg

 Elafonissi

Nekem a nyaralás akkor a legpihentetőbb, ha egész nap a tengerparton lehetek, süttethetem a hasam és fürödhetek a csodás sós vízben. Éppen emiatt nincs kiábrándítóbb annál, ha egy betonteraszon kell nyomorognom a törölközőn két izzadó német (brit, orosz, stb, szabadon választható) közé bezárva, vagy nem mehetek be a vízbe fürdőcipő nélkül, esetleg a szél állandóan az arcomba hordja a homokot. Ezek nemcsak kiábrándítóak tudnak lenni, de teljesen elrontják a nyaralást, amire egész évben várunk. Ha úti célpontot választunk, akkor mindig tájékozódjunk arról, hogy az adott helyen milyen tengerpartok vannak a közelben, nehogy csalódjunk.

Homokos vagy sziklás?

Bár a fotókon, és élőben is csodásan tiszta a tengervíz a sziklás, köves partoknál, kisgyerekkel nem igazán ideális az ilyen strand. Horvátország legtöbb üdülőhelyén sziklás, kavicsos partokat találunk, amelyek nem a kedvenceim. Egyrészt nem szeretek kemény talajon feküdni, másrészt a fürdőcipőt sem szeretem a vízben, pedig anélkül nem igazán lehet boldogulni. A sziklák között egyébként sokkal gyakoribbak a tengeri sünök is, amelyek sérülést okozhatnak és elronthatják a nyaralást. A kristálytiszta, mély sziklás öblök egyébként mindig hidegebbek is a sekély, lassan mélyülő partoknál. A kedvelt desztinációk közül Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban, Bulgáriában, Törökországban, Tunéziában és Egyiptomban is csodás homokos partokat találunk. A google Street View-n pontosan ellenőrizhetjük a kiválasztott nyaralóhely strandját.

Hideg vagy meleg?

Nincs annál kiábrándítóbb, ha júliusban elrepülünk és végigvacogjuk a nyaralást a 21 fokos tengervízben, közben pedig bosszankodva olvassuk a neten, hogy otthon a Balaton 25 fokos. Nekem fontos a langyos tengervíz, így mindig ennek megfelelően választunk. Mi nyáron általában a mediterráneumban nyaralunk, mert az északibb országok strandjain még ilyenkor sem melegednek fel eléggé. Nyár elején és végén Olaszország, Franciaország és Horvátország partjainál csak szerencsés esetben fürödhetünk legalább 24 fokos vízben. Portugáliában és Marokkóban óceánpartokat találunk, azok pedig mindig sokkal hidegebbek a Földközi-tengernél, nem melegednek 21-22 fok fölé. Spanyolországban a Gibraltárhoz közel eső malagai partvidék a betörő óceáni áramlatok miatt szintén elég hideg még nyáron is. Érdemes a tengervíz-hőmérséklet átlagait leellenőrizni a seatemperature weboldalon.

_mg_6515_kk.jpg

Costa Smeralda

Tiszta vagy koszos?

A legtöbb európai üdülőhelyen kínosan ügyelnek a strandok tisztaságára, ez alól talán csak az eldugott ritkán látogatott, kis öblök kivételek. Ellenben Afrikában bizony a közstrandok elég mocskosak és szemetesek lehetnek, mi Tunéziában és Egyiptomban mindig vízparti szállodát választunk, hogy tiszta legyen a strand. Nem csak a szemét jelenthet problémát, hanem a víz nem megfelelő minősége is. Homokos partú strandot érdemes szélcsendes helyen, hosszan elnyúló öbölben választani, ellenkező esetben soha nem lesz tiszta a víz, mivel a hullámzás felkavarja a homokot. Például Korfun Sidari „szerelmes” öble eszméletlenül szép a fotókon, de a valóságban a homokos víz miatt élvezhetetlen, hasonlóak Krétán Malia kisöblös partjai is. Európa kékzászlós strandjai a lehető legjobb vízminőséggel rendelkeznek, a térképes listájukat a blue flag globaoldalon találod.

_mg_5676_pk.jpg

Paralia

Eldugott vagy népszerű?

Tény, hogy a vállalkozókedvű utazók elképesztő partokat fedezhetnek fel, ha hajlandók autóba ülni a nyaralás alatt. Krétán Elafonissi például bármelyik trópusi strandot megszégyeníti rózsaszín homokjával, ám az odavezető út több, mint kalandos, de hasonlókat mondhatnék Szardínia Costa Smeralda öbleiről is, amelyek olyanok, mintha a Seychelles szigeteken járnánk. Személy szerint nekem csak néha fér bele egy-egy ilyen felfedezés: az igazság az, hogy jobban szeretek gyalogosan lemenni a strandra és pihenni, viszont nem szeretek az autóba ülni vizesen vagy a strandon öltözködni, ráadásul egy egész napos fürdőzés után igen fáradt az ember, nem esik jól az utazás. Szóval az a legkényelmesebb, ha a szállásunkhoz közel eső strand is megfelelő. A városi nagystrandokon egyébként a legtöbb helyen vízimentők is szolgálnak, ami így sokkal biztonságosabb. Ha nyaralást foglalunk, ne feledjük el leellenőrizni, hogy az apartmanunkhoz vagy a szállodához milyen strand esik a legközelebb. A Tripadvisoron sok utazó feltölti a közeli strand képeit is a szállásokhoz, így érdemes ott is böngészni.

 Olcsó vagy drága?

Mielőtt szállást és ezzel strandot választunk győződjünk meg róla, hogy az utóbbi ingyenes-e. Olaszországban a magyarok által kedvelt jesolói partvidéken szinte mindenhol fizetős a strand, bár a szállások általában a foglaláshoz biztosítanak napágyakat, napernyőt és strandhasználatot. A mediterráneumban sok helyen működtetnek úgynevezett beach clubot, ahová csak jeggyel léphetünk be. Bár ezek olykor drágának tűnnek, de a plusz szolgáltatások kárpótolhatnak a borsos árért (ingyen napernyő, napágyak, medence, all inclusive ellátás, szórakoztató programok, gyermekfelügyelet stb.) Ha nem szeretnénk sokat fizetni a napágyakért, akkor ellenőrizzük le, hogy lehetséges-e szabadon feküdni a parton, sok helyen ugyanis csak a bérelhető nyugágyak előtt van némi, kényelmetlen hely leteríteni a törölközőnket. Válasszunk széles, több kilométerre elnyúló partszakaszt és akkor nem lesz gond azzal, hogy van-e szabad hely. Tunéziában és Egyiptomban a szállodák ingyen biztosítanak nyugágyakat a parton, ellenben Törökországban ez csak a saját stranddal rendelkező szállodákra igaz. A legdrágábban Spanyol- és Franciaországban, míg a legolcsóbban Görögországban bérelhetünk napozóágyakat, amelyeknek költsége olykor tetemes összegre is rúghat így mindig ellenőrizzük le a lehetőségeket. A Tripadvisor fórumain erről is tájékozódhatunk.

 

Ha kérdésed van még a tengerpartokkal kapcsolatban, akkor ne habozz írni nekem a Facebookon, ha tudom megválaszolom.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1413992632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.05.23. 12:29:57

Ez egy nagyon jó összefoglaló! Minden tengerpart sajátos jellemzőkkel bír ès ennek megfelelően , az egyéni preferenciák szerint lehet választani. Ha a biztonságot, a jó ár-èrtèk arányt, a meleg -tiszta vizet keressük , akkor mèg mindig a Görög-szigetvilág a legjobb választás, vagy a Baleárok , egy árkategóriával feljebb... Európán kívül más a mentalitás, veszèlyes is lehet, így kiesik...Olaszország pedig masszívan túlárazott...Az óceáni tengerpartok, mint Portugália, meg èlvezhetetlenül hidegek...Horvátország mèg egy túlèrtèkelt desztináció..Szinte mindenhol sziklás- köves strandok vannak, elszabaduló árak , ès fele olyan kedvesek az emberek, mint Görögországban...Maga az ország nagyon szèp, de nem igazán strandolás szempontjából èrdekes...

0rdas 2018.05.23. 12:30:00

Mennyire különbőzek vagyunk!E És vhol így van ez jól. De ez szörnyű lehet: "Nekem a nyaralás akkor a legpihentetőbb, ha egész nap a tengerparton lehetek, süttethetem a hasam és fürödhetek a csodás sós vízben" Dögunalom a köbön. Ezért kár elutazni. :) Sokkal jobb a felváltva háromnapos ciklusban: kirándulás-város nézés-tenger part. Így legalább lesz ízelítő az adott országból és nem vagy izolálva egy luxus börtönben.

Anna Kiraly 2018.05.23. 19:49:05

@0rdas: ez a te véleményed. az meg az övé. miért kell kritizálni, mert ő azt szereti? jobban érzed magad ettől?

Adil86 2018.05.23. 19:49:17

@0rdas: soha nem tudtam megérteni azokat, akik kifizetnek nem kevés pénzt a nyaralásra utána 1-2 hétig ki sem mozdulnak a szállodájukból. Volt olyan ismerősöm, aki amikor dicsértem Krétát - a gyönyörű tájakat, utakat, eldugott kis öblöket - azt reagálta, hogy dög unalom, csak szikla. Kérdeztem merre jártak, a válasz: sehol de az út a szállóig elég volt neki.

Csatangoló 2018.05.23. 20:07:53

Köszönöm a hozzàszólásokat! Megnyugtatok mindenkit, hogy nem szoktuk luxusbörtönbe zárni magunkat ☺️ de ez a cikk a strandokról szólt.... És mindenkinek a hangulatatol függ csak, hogy mit csinál az utazás alatt. A blog posztjai is a sokfèle utazási èlményből születtek, ajánljuk a nem strand témajúakat
süti beállítások módosítása