Ha utazni készülsz, akkor ezt tudnod kell!

2018. június 04. 15:45 - Csatangoló

Hogy lehet olcsón utazni? Mennyit fizetünk maximum egy repülőjegyért? Hol érdemes szállást foglalni? Mit csináljunk, ha lebetegszünk? Ezek és hasonló kérdések, amit tőlem mindig megkérdeznek.

 bigstock-travel-time--blackboard-with--211766170.jpg

Utazási iroda vagy egyéni szervezés – melyik az olcsóbb?

Ne feledjük el, hogy az elmúlt években több utazási iroda is cserbenhagyta az utasait, mert csődbe ment. Mi is megtanultuk a leckét, amikor megpróbáltunk az Aerovivával Thaiföldre és Kambodzsába utazni. Ma már csak megbízható, megfelelő garanciával rendelkező utazási irodával utazunk (és még így is kötünk biztosítást). Csak akkor választunk irodás utat, ha az biztosan olcsóbb, mint az egyéni szervezés, de éves átlagban, 80%-ban egyénileg szervezzük az útjainkat. Ne feledd, ha valami túl olcsó és akciós, akkor az gyanús!

 Melyik légitársasággal repülünk?

Nincs konkrét kedvenc, mindig az adott úti cél határozza meg a választást. Európán belül a fapadosok elég jó árakat kínálnak bizonyos időszakokban (érdemes folyamatosan nézni az áraikat, mert az algoritmusuk óráról-órára más jegyárakat kalkulál!) Nekünk van egy utazási pénzalapunk egy független bankkártyán, és amikor elég olcsónak érezzük a jegyeket, azonnal vásárolunk. Távolabbi desztinációknál érdemes már a nagyobb légitársaságok kínálatát is átnézni, mert ott már versenyképesek lehetnek. Tapasztalataink szerint az öreg kontinensen a Wizzairrel és a Ryanairrel járunk a legjobban, míg távolabbra az Air France és a Qatar Airways a legkedvezményesebb. De persze mindig vannak akciók és ajánlatok, ami változtathat ezen a felsoroláson.

 Hogy lehet megúszni a repterek árait?

A repülőterek szinte kivétel nélkül, drágák. Ha valaki első osztályon utazik, vagy igénybe vesz valamilyen prémium szolgáltatást a repülés során, elképzelhető, hogy egy exkluzív váróban ingyen étkezhet. De fapados repülésnél ne legyenek illúzióink, számoljuk bele az utazási költségekbe a reptereken elköltött összeget is. Nagycsaládnál elgondolkodtató lehet a saját étel becsomagolása a kézipoggyászba, folyadék nélkül ezt át lehet vinni a biztonsági ellenőrzésen. Így csak vizet kell venni és üdítőt a terminálon! Természetesen vannak olyan dolgok, amik viszont kifejezetten olcsók a reptereken, parfümöt, napszemüveget és cigarettát biztosan olcsóbban kaphatsz, mint kint a városban. Átszállásnál mindig számoljuk bele a költségtervbe a tranzitreptéren töltött időt és azt, hogy kell-e étkezni ezalatt.

 Hol szállunk meg?

Sokféle szállást próbáltunk már az ötcsillagos hotelektől kezdve a hostelekig mindent. Mivel mi általában gyerekkel utazunk, a legkényelmesebb megoldás az apartman, ahol minden szolgáltatás rendelkezésünkre áll, és véletlenül sem kell senkinek pótágyon aludnia. Az all inclusive hotelek általában nagy szobákkal rendelkeznek és tényleg 3 ágyasak, így a hosszabb nyaralásainkon ezt választjuk, így én is pihenhetek, mert nem kell folyamatosan az étkezésről gondoskodnom. A férjemmel kettesben a kisebb szállodákat szeretjük, amelyeknek jó a fekvése, és közel vannak mindenhez. A luxushotelekben gyakran unalmas a hangulat a sok brit, amerikai és európai nyugdíjas-turista miatt. A booking.com a kedvenc foglalórendszerünk, ebben még nem csalódtunk, a Trivago és az Airbnb is érdekes lehet, bár ez utóbbi árai gyakran drágábbak a bookingnál, olykor az adott ország lokális szállásoldalait használjuk, ha végképp nem találunk megfelelő helyet. Például az olasz nyaralóhelyeken léteznek helyi ügynökségek, igen kedvező árakkal.

 Hogyan jutunk el a repülőtérről a szállásra?

Ha nem túl drága az ország, akkor a legkényelmesebb a taxi. Ha kalandra vágyunk, akkor a helyi tömegközlekedést használjuk. Ár-kényelem relációjában pedig a legjobb az előre leszervezett helyi transzfer, amely fixáras, táblával várnak és kényelmes. A légitársaságok transzferjeivel eddig csak rossz tapasztalataink voltak, sokat késnek, tömegnyomor jellemezte őket, és volt olyan, hogy majdnem lemaradtunk miattuk a repülőről. Ha az országban több helyet is szeretnénk felfedezni, akkor autót bérlünk.

 Mire figyeljünk az autóbérlésnél?

Sajnos a neves autókölcsönzők kemény százezres kauciókat számítanak fel, és a zárolást sokszor csak hetekkel később oldják fel. Mi mindig megpróbálunk keresni teljes biztosítással, önrész nélkül működő, készpénzt is elfogadó bérautós vállalkozást, mert ott nem kell depositot biztosítani. Soha ne vegyük át az autót anélkül, hogy ne fotóztuk volna le minden oldalról tüzetesen, így a karosszéria-sérüléseket később nem verhetik le rajtunk, mi ezt a saját kárunkon tanultuk meg. Ha sietős a dolgunk, ne válasszuk a legolcsóbb kölcsönzőt, mert biztosan sorállás lesz a reptéren a bérautó-pultnál. Már itthon érdemes tájékozódni az árakról, az autókról és az elvárt úti okmányokról.

 Milyen nyelven kommunikálunk?

Mi általában az angolt használjuk világszerte, de azért értek már bennünket meglepetések. Bangkokban a reptéri információs pultnál például egyáltalán nem tudtak angolul, ami miatt majdnem lemaradtunk a csatlakozásról. Ha olyan országba indulunk, ahol kevesen beszélnek angolul, akkor keresünk egy offline fordító applikációt a telefonunkra, végszükség esetén ez is megteszi.

 Hogyan óvjuk az értékeinket?

Közel 70 repülős utazáson vagyunk már túl, de eddig egyetlen atrocitás ért bennünket Kenyában, amikor kitépték a mobilom a kezemből a mombassai nyomornegyedben. De itt is én voltam a hibás, minek mutogattam! Fő szempont: a bankkártyán és némi készpénzen kívül csak az útlevelünket visszük magunkkal az utazásra, illetve a telefonokat és a fényképezőgépet. Ha különösen veszélyes helyre megyünk, akkor veszünk egy feltöltős roaming kártyát és beletesszük egyik régebbi mobilunkba. Állandó utasbiztosításunk van a bankkártyáink mellé, de alkalmanként még plusz biztosítást is kötünk. Ékszert, értékes ruhákat és tárgyakat soha nem viszünk magunkkal, a kütyüjeinket pedig mindig a szálloda/apartman széfjében tároljuk.

Hogyan csomagolunk?

Kevés ruha, kényelmes cipő és fürdőruha a nyaralásra, túrakabát, túrabakancs és kényelmes ruházat a városnézésekre és a hideg utakra. A feladott bőröndbe nem teszünk értéket (pénz, kütyü, mobil, tablet oda nem kerülhet). Minél kisebb a csomag, annál élvezetesebb az utazás. A csomagolási praktikáimról itt olvashatsz bővebben. Ha csak pár napra utazunk, akkor érdemes kézipoggyásszal menni a reptérre, így nem kell várakozni a bőröndök kiadására. Ha átszállással repülünk, akkor elképzelhető, hogy elveszik a feladott poggyász, érdemes erre is előre felkészülni.

Mit csinálunk, ha betegek leszünk külföldön?

Már itthon érdemes felkészülni minden eshetőségre. A család minden tagja be van oltva hepatitis A-B ellen, a sárgaláz, tífusz oltást is rendszeresen újítjuk. Ha a trópusokra utazunk, akkor mindig az első nap veszünk szúnyog és moszkitó riasztót, használjuk a moszkitó-hálókat az ágyak felett és a légkondit, mivel ez utóbbit nagyon nem szeretik a rovarok. Ételből kevésbé higiénikus helyeken csakis átfőtt és átsült változatokat eszünk, a salátákat és a csapvizet is kihagyjuk. A fejlődő országokban a nyers húsokat és halakat minden esetben kerüljük. Csakis palackozott vizet és üdítőt fogyasztunk, olykor egy kis égetett szeszes ital csodákat tehet a rendetlenkedő gyomorral. Mindig van nálunk probiotikum és fájdalomcsillapító, ami hasznos lehet. Mindezek mellett van biztosításunk is. Szerencsére eddig csak fogorvosra volt szükségünk egyszer Görögországban, de azt megoldottuk. Nem kell félni, hiszen minden országban van egészségügyi ellátás, maximum fizetni kell érte.

Ha szeretnél valamire rákérdezni, tedd meg bátran a Facebook oldalamon, szívesen válaszolok. A cikk a beérkező kérdésekkel folytatódni fog.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3514023090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gtusa 2018.06.05. 19:37:37

Ez nagyon közhelyes lett. Aki életében egyszer utazott már komolyabb anyagot rak össze. A bérautós rész hülyeség. Nem fotózgatni kell az autót hanem az ügyintézővel felvezetni az összes sérülést átvétel előtt. Sokkal izgibb lenne pl. a biztosításról írni hogy online harmad annyi mint a reptéren és kiterjed az összes eljárási kamu költségre is. A Booking jellemzően, a trivago pedig mindig iszonyat drága. Profik soha nem foglalnak ott. Sokkal olcsóbb lehetőségek vannak. Itt pl. jól látható: besthoteloffers.com vagy hotelscombined.com.

Csatangoló 2018.06.05. 19:53:24

@Gtusa: Kedves Gtusa, mindig örömmel fogadom a hozzászólásokat, és lehet hogy a te infóid is nagyon hasznos lesz valamelyik olvasónak. Az autóbérlésnél nem mindig lehet élni a fentivel, hogy végignézed az autót, különösen akkor, ha teljes körű biztosításod van, mert akkor eleve pár kölcsönző ezt meg sem csinálja. Nekünk erre volt egy konkrét sztorink! A CiCar-nál vagy Cicily by Carnál, általában olyan 50-60 ember áll sorban, és emiatt nincs ügyintéző, aki felvenné veled a sérüléseket, indulni akarsz 2-3 óra várakozás után és elviszed a kocsit, különben ki kell várnod, míg mindenki elmegy. Majd amikor ott van egy sérülés egy rejtett helyen amit elsőre biztos nem veszel észre. Na ilyenkor nagyon jól jön a fotó, amivel megreklamálhatod az autót. De a legbiztosabb, ha teljeskörű biztosítást kötsz, nekünk ez már egy ilyen "kényes" sztorinál jelentett 200.000 forintot. A szállásnál azért javasoltam ezeket az oldalakat, mert mi a kislányunk miatt apartmanban szállunk meg a legtöbbet, ahogy írtam, és abból bizony jóval kevesebb foglalható a fenti oldalakon, az egyiken nincs is, csak szállodapartman. Rengeteg szállásfoglaláson vagyunk túl, és ár érték arányban tényleg a booking jött be eddig a leginkább, nem mellesleg ha "törzsutas" vagy akkor alapból olcsóbb sokszor, mint a fentiek. De mindenkinek a saját igényei szerint kell foglalnia, azért fizet, ami tetszik neki. Mi is szoktunk ezer más helyen is foglalni, például országspecifikus oldalakon...

Csatangoló 2018.06.05. 20:01:05

Ja és én csak besthoteloffers.net-et ismertem eddig, amit írtál, azt nem
süti beállítások módosítása