Titkos szobák földön, vízen, égen!

2016. június 06. 16:40 - Csatangoló

Az embereket mindig érdeklik a titkos szobák, ahol el lehet rejtőzni, ahol tiltott tevékenységeknek lehet hódolni. Gondoljunk csak a középkori kastélyok vagy várak titkos szobáira, amelyek szerelmi légyottoknak, olykor politikai üldözötteknek adtak helyet. A mai kor utazója – mint ahogy én is – főként múzeumban találkozik titkos szobákkal vagy éppen Thaiföldön, egy óraboltban, de Chris McGinnis, a TravelSkills szerkesztője szerint több repülőgép-típuson is van titkos szoba, amely a személyzetet hivatott szolgálni. Íme, egy kis összefoglaló a különböző titokszobákról!

predjama_castle.jpg

Kötelező kastélykellék a titkos szoba

Tavaly év elején még a Vajdahunyad várban, a Mezőgazdasági Múzeumban is felfedeztek egy titkos szobát, ami 120 évvel ezelőtti tervrajzokat rejtegetett. Manapság a felújítandó épületekben gyakran bukkannak elrejtett szobákra, de ez semmit sem von le az őket körüllengő titokzatosságból. Ha valaki szeretne egy rövid, hétvégi túrát tenni egy valódi titokszobához, az látogasson el a Gödöllői Királyi Kastély múzeumába, ahol megnézheti Erzsébet királynő (Sissi) egykori titkos lépcsőjének helyét csakúgy, mint Horthy titkos bunkerét, amit a múlt évszázadban alakítottak ki a kormányzó számára az épület alatt. A legtöbb várnak és kastélynak egyébként kötelező kelléke a titkos szoba, ami túlnyomórészt a főúr és családjának védelmét szolgálta eredetileg. Az egyik legegyedibb titkos folyosós kastély Predjama Kastélya, ami a szomszédos Szlovéniában található. Ez nem egy tipikus középkori vár, már csak azért sem, mert teljesen a sziklafalba van vésve. Az épületegyüttes alatt pedig hosszú titkos alagút-rendszer húzódik, ami az egykori főúr, a Habsburgokkal gyakran csatározó, Erazem Jamski főúr védelmét és utánpótlását szolgálta.

Thai secret roomból érkezik a „minőség”

Amikor először voltunk Thaiföldön, a szálloda egyik munkatársa felhívta a figyelmünket arra, hogy ha igazán jó minőségű órát szeretnénk vásárolni, akkor minden üzletben kérdezzünk rá a „secret-roomra”. Elég kalandosnak tűnt a tanács, éppen ezért Patong városának bevásárlóutcáján első dolgunk az volt, hogy rákérdeztünk. Az eladóknak szeme sem rebbent, hanem a forró, gagyi órákkal teli, zsúfolt boltból beinvitáltak egy rejtett ajtó mögé. A „secret-room” - a mi esetünkben - egy  bársonyszékekkel felszerelt, légkondis terem volt, ahol a legújabb divat szerinti, márkás órákat mutatták be gyönyörű vitrinekben. Volt itt Tag Hauer, Omega, Rolex és a legnagyobb svájci márkák tömkelege. Mint megtudtuk, Ázsiában a legjobb hamisítványokat Japánban készítik, ezek a darabok olyan 30.000 forintos áron találnak gazdára, és eredetiségüket többnyire csak a szerkezet szétszerelése után lehet megállapítani. A profi utánzatokat a titkos szobákban értékesítik, jórészt tehetősebb külföldieknek.

phuket.jpg

Titkos szoba a repülőn

A minap belefutottam Chris McGinnis, a TravelSkills szerkesztőjének cikkébe, amiben egy videót posztolt egy Boeing 747-es titkos szobájáról. A nyolc személyes helységet a személyzetnek alakították ki ágyakkal, hogy pihenhessenek az olykor 16-17 órás, óceánokat átszelő utak során. Természetesen nem minden repülőgépen vannak ilyen titokszobák, McGinnis szerint a Boeing 747, 777 és a 787 típusokban találhatóak ilyen eltitkolt helységek, ahol a pilóták és a légiutas-kísérők is elhatnak út közben. Nem csoda, hogy titokban tartják ezen szobán létezését, hiszen ha valaki repült már 10-12 órát egyhuzamban másodosztályon, és megpróbált aludni a repülőgépen, az tudja, hogy 4-5 óra után a lehetetlen is megadnánk egy valódi ágyért! Az utasok kellemetlen reakcióit elkerülendő ezen szobák létezését többnyire letagadják a légitársaságok a szerkesztő szerint.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr368784426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RS 2016.06.07. 13:23:59

Köszi a sok fotót. :)

Privateer 2016.06.07. 13:24:04

Manapság az épületek gyakran bukkannak elrejtett szobákra ... ejha épület is keres szobát? Javítsd pls.

Saank 2016.06.07. 13:24:13

Nagyon látványos ez aPredjama kastély. Ott forgatták az Istenek fegyverzete c. filmet.

commentes nikk 2016.06.07. 13:24:15

A 30 ezer forintos hamisítványokat nem hiszem, hogy a "tehetős külföldiek" vásárolják fel, inkább a csóri turisták :))) A tehetősebb külföldiek megveszik szépen az eredetit. (Én nem vagyok tehetős külföldi, de egy 30 rongyos órát azért bármikor meg tudnék venni:)

Csatangoló 2016.06.07. 13:25:06

@Privateer: javítottam, köszi, hogy szóltál :)

Csatangoló 2016.06.07. 13:27:18

@commentes nikk: Hát a helyiekhez képest úgy tapasztaltam, hogy tehetősek a külföldiek. Nem az odelátogatókat szerettem volna kategorizálni, hanem a helyieket és a külföldieket megkülönböztetni. Azt hiszem, hogy rosszul fogalmaztam...

protézisesh 2016.06.07. 16:56:07

hoppá, lemaradt: ezek szerint a turistabuszokban a másodpilóta számára kialakított hálófülke is "titkos szoba"?

protézisesh 2016.06.07. 16:56:12

miért lenne titkos a repülős titokszoba? Mit képzel a kedves utas? Hogy a személyzet a 10-12-14 órás úton a konyhában álldogál, amikor épp nincs felszolgálás?

csodatévő dzsagodar 2016.06.08. 15:06:06

Ez a cikk erősen kimerítette a titkos szobák témát, főleg a címben olvasható vízi titkos szobákat.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.06.09. 15:11:42

Predjama ura (és egyébként Hunyadi Mátyás szövetségese) Predjamai Erasmus vagy szlovénul Erazem Predjamski (eredeti nevén: Lüger) volt. (A Jamski simán 'barlangit' jelent, a vár neve viszont éppen azért Predjama, mert egy barlang elé építették.)
Egyébként a repülőkön nem nagyon férnének el helységek, maximum helyiségek.;-)
süti beállítások módosítása