6 tipp, hogy a repülés gyerekjáték legyen

2016. augusztus 22. 11:14 - Csatangoló

Nincs nagyobb rémálom annál, ha a gyerek végigbőgi a repülőutat. Az elmúlt években szinte minden tippet és jó tanácsot elolvastam, amelyekkel megkönnyíthetjük a gyerekek repülését. Az alábbi néhány pontban összeszedtem a kedvenceimet, amelyek tényleg segítenek.

A mediterrán nyaralásoknál megszokott, maximum 2-3 órás utaknál többnyire nem is az okozza a problémát, hogy túl sokat kell egy helyben ülniük, leginkább az, hogy a gyerekek évente csak egyszer, ilyenkor utaznak repülővel, és így jön ki náluk a feszültség. Amikor megszületett kislányunk, eldöntöttük, hogy az utazást nem hagyjuk abba, hanem átalakítjuk az ő igényei szerint. Mi így csináljuk!  julorepul.jpg

  1. Légy nyugodt, a gyerek is megnyugszik!

Minden szülő pontosan tudja, hogy a gyerekek úgy működnek, mint egy tükör – különösen, amíg csak pár hónaposak vagy egy-lét évesek. Ha a szülő tart a repüléstől, fél vagy nagyon izgul, akkor a gyerek is sírni fog a repülőn, ami tovább rontja a helyzetet. A legjobb az, ha megpróbálunk repülés előtt relaxálni, vagy legalábbis megnyugodni, hogy a gyerek se legyen feszült. Ha nem megy, legalább ne töltsük ki a mérgünket a gyereken és ne mutassuk neki a félelmünket, amit a kicsik fel is nagyíthatnak. Ha végképp nem tudjuk tolerálni a repülést, akkor válasszuk inkább az autós nyaralást, és ne tegyük ki a repülőn utazókat egy folyamatos bőgésnek.

  1. Fülfájás ellen itassuk a gyereket!

A pici babák vagy a totyogós gyerekek még nem tudják kiegyenlíteni a fülben fellépő nyomáskülönbséget, amit a repülő magasságváltozása okoz. Ez akár fájdalmas érzés is lehet, így mindenképpen vigyünk magunkkal innivalót, ami segít a megoldásban. A tápszert és a cumisüvegben tárolt baba-italt általában átengedik a biztonsági ellenőrzésen is, de terminálon is vásárolhatunk tiszta vizet vagy üdítőt. Ne feledjük a repülőn már csak az utazómagasság elérése után szolgálnak fel étel-italt, amikor már késő. Nagyobb gyerekeknél a  cukorka és a rágó is megteszi.

  1. Vonjuk be a gyereket az utazásba!

A gyerekek általában nagyon várják a nyaralást, de mis is sokat tehetünk azért, hogy már az utazást is élvezzék. Válasszunk velük közösen saját kisbőröndöt vagy táskát, amit a gyerek tölthet fel a saját holmijával. A  mi kislányunknak már 3 éves kortól van saját bőröndje, amiért az utazás alatt végig ő felel. Ezt a  feladatát nagyon komolyan is veszi, lefoglalja őt a bőrönd húzása és pakolászása, ráadásul várakozáskor a keményfedeles bőrönd kiváló ülőalkalmatosságnak számít.

  1. Az idő kitöltése nagyon fontos, ne feledkezzünk el a játékokról!

A kicsi babáknak is vigyünk magunkkal játékot, amivel leköthetjük a figyelmét, ugyanis az unalom szintén síráshoz vezet. Az a legjobb, ha a babát nem altatjuk el a terminálon, így minden bizonnyal végigalussza a repülőutat. Akár érdemes már a repülési időpontok kiválasztásánál is figyelembe venni a baba szokásos napi ritmusát. Az otthoni plüssfigurák, a cumi, és egy kis nyugtató rooibos tea, a szopizás szintén ellazíthatja a kicsit. A nagyobbaknak vigyünk színezőt, matricás játékot, tabletet, esetleg képeskönyvet, amivel elszórakozhatnak a repülőút alatt. A fő cél az, hogy a gyerek ne unatkozzon, mert annak sírás lesz a vége.

  1. Kényelem mindenek felett!

Bár sokaknak a repülés ritka, különleges eseménynek számít, mégse öltöztessük fel a gyereket a legszebb ünneplő ruhájába. A repülőn úgyis leeszi vagy leissza magát, ráadásul egy melegítőben sokkal kényelmesebben el tud helyezkedni. Érdemes óránként felállítani az ülésből, hogy a mozgáshiány se okozzon felesleges hisztit. A cipőjét pedig vegyük el, így megelőzhetjük az ülés bepiszkolódását és a lába sem fog elzsibbadni. Vigyünk magunkkal felfújható kispárnát és mini-takarót még a  rövidebb utakra is, hátha elálmosodik a csemeténk.

  1. Beszéljünk őszintén a gyerekkel!

A 4-5 éves gyerekek már megértik, hogy mit is jelent az utazás és miért van szükség erre. Ráadásul a legtöbb kisgyerek óriási kalandként éli meg a repteret és a repülőt, így nincs okunk attól félni, hogy nem fogja élvezni az utazást. A pilóták és a légiutas-kísérők általában partnerek abban, hogy a gyerekek minél jobban élvezzék az utazást. Szerencsés  esetben még a pilótafülkébe is bejuthat a gyerek, ami örök élményt jelent számára. Hasznos időtöltést jelenthet a gépen már az is, ha elmagyarázzuk a repüléshez kötődő tudnivalókat: miért fontosak a bemutatott biztonsági információk, miért ég a lámpa a fejünk felett, mikor szabad WC-re menni és mikor hozhatják az ételt italt.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9911356378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.23. 20:33:06

Gyogyszertarban lehet venni specialis nyomaskiegyenlito fuldugot, nekem bevalt, pedig gyerekori fulgyulladasok miatt minden utat, foleg landolast megszenvedtem. Fulfajos gyereknel ennek is erdemes lehet utananezni.

Vackori 2017.04.07. 06:44:15

Nagy szerencsénk volt. Gyerekekkel utaztunk de a gépünk 4 órát késett. Kemény volt a reptéren a gyerekekkel de szerencsére elvoltak, felfedeztük a repteret. Utána szerencsére találtunk egy céget aki segített a kompenzációt behajtani a repülőtársaságon. Nekik is járt szerencsére így jól kijöttünk az egész utazásból. 3 óra felett jár a kártérítés, ezért ha van olyan aki hasonló cipőben járt akkor ajánlom a www.flight-refund.hu -t neki.

szép napot
süti beállítások módosítása