Atlantisz, avagy ahol a félistenek és naturisták találkoznak – Lanzarote titkai

2018. január 05. 13:43 - Csatangoló

Négy hihetetlen sztori Lanzarotéról, a Kanári-szigetek legkeletibb tagjáról! Te hiszel Atlantisz egykori létezésében, és hogy félistenek lakták? Szerinted tényleg léteznek meztelen turistafaluk? Omar Sherif vajon valóban elkártyázta az otthonát? Ezekre a talányokra kerestem a választ!

lanzarote-211042_1920.jpg

Hamarosan indulunk Lanzarotéra nyaralni, így ezt a hónapot ennek a különleges szigetnek fogom szentelni a blogon. Már régóta jó szokásommá vált, hogy a meglátogatott helyeknek még itthon utánanézek: egyrészt érdemes már jó előre megtervezni a kirándulásokat, így a nyaralás alatt bőven marad idő napfürdőzésre, strandolásra, pihenésre és olvasásra. Másrészt a látnivalókon túl szeretem felkutatni az adott helyhez kötődő sztorikat, mítoszokat, régi történeteket, amikre majd rá lehet kérdezni a helyieknél. Ráadásul sokkal érdekesebb egy várost, épületet, természeti látványosságot úgy megnézni, hogy nem kell feltétlenül az útikalauzt vagy az infótáblákat, esetleg a túravezetőt vizslatni, mert így lemaradhatunk a lényegről, a hely nyújtotta érzésekről. De térjünk vissza Lanzarotéhoz, ami nemcsak különleges természeti adottságaival, holdbéli tájaival hívogatja az ide utazókat, de számos titkot is rejteget!

 Lanzarote egy darabka Atlantisz?

A minap figyeltem fel a tv-ben egy dokumentumfilmre, amelyben Atlantiszt kutatták. Arról már hallottam, hogy sokan Szantorinit az elsüllyedt csodavilág egy darabjának tartják, de arról nem, hogy Lanzarote is egyike lenne Atlantisz fennmaradt részének. A legenda hátterében Platón egyik leírása áll: a Herkules oszlopain nyugvó Atlantiszt a félig isteni eredetű atlanteusok lakták, akiket önelégültségüknek és mohóságuknak köszönhetően Zeusz megbüntetett. Egyetlen éjszaka alatt a vulkánok és a szökőár-hullámok elpusztították a nagy szigetet, amiből csak piciny darabkák maradtak meg, így az Azori-szigetek, Madeira, a Kanári-szigetek és a Zöld-foki-szigetek. Állítólag még az Atlanti-óceán is erről kapta a nevét. A történelmi leírások szerint az atlantián birodalom központi jellemzője volt a vörös, fekete és fehér kövek keveréke. Ez a rendkívüli kombináció, megtalálható Lanzarotén is: az őslakosok hosszú, kúpos oszlopszerű műemlékeket épített vörös, fekete és fehér kőből, ennek maradványait Zonzamasban lehet megtekinteni.

 A guancsók tényleg szőke, kék szemű istenek voltak?

A Kanári-szigetek őslakóit guancsóknak nevezik, és állítólag kihaltak majd 1000 évvel ezelőtt. Az antropológusok ugyanakkor azt állítják, hogy genetikájuk fellelhető a mai lakosok szervezetében is, így valódi, egyöntetű kihalásról nehéz lenne beszélni. Az egykori spanyol hódítók szerint a guancsók szőke, kék szemű, magas emberek voltak és egyáltalán nem hasonlítottak az észak-afrikai berberekhez, akiktől hivatalosan származtatják őket. Egyes mítoszok szerint egykori viking hajósok, illetve az elsüllyedt Atlantisz félisteneinek leszármazottai, ezzel magyarázhatóak különleges testi adottságaik. Emléküket manapság néhány romos templom és ősi szavak őrzik. Ezekből kiderül, hogy a guancsók nem igen értettek a hajózáshoz, ami azért is fura, hiszen valahogyan a szigetre kellett érkezniük. A talány előtt máig értetlenül állnak a tudósok.

 Tényleg ezen a szigeten van a naturisták Mekkája?

Bár én személy szerint túl szemérmes vagyok ahhoz, hogy meztelenül vagy topless napfürdőzzem, és igazán más bájaira sem vagyok kíváncsi, nem ítélem el azokat, akik imádják a napot ruha nélkül élvezni. Nos, számukra kiváló célpont Lanzarote, ahol Charco del Palo-ban valódi kis önálló falu várja a naturistákat. Sok leírásban olvastam, hogy itt meztelenül lehet étkezni, vásárolni és strandolni egyaránt, így nagy ruhásbőröndre sincs szüksége az utazóknak. De az igazság inkább az, hogy itt létesült egy resort komplexum, ami kifejezetten a naturistákat célozza megannyi szolgáltatásával. Valószínű, hogy mi ezt a helyet kihagyjuk majd a látnivalók és fotózandók sorából, de érdekességként mindenképpen érdemes megemlíteni. Legalább Délegyháza vendégei is tudják, hogy hova vegyenek repülőjegyet, ha egy kis napsütésre vágynak.

 Lanzarote valóban a filmesek terepe?

Lanzarote holdbéli, vulkanikus tájai, fekete strandjai, váltakozó színű vizei bármelyik sci-fiben megállnák a helyüket. Pont ezek a természeti adottságok tették a filmes szakma kedvencévé a szigetet, ahol sok szuperprodukció készült régen és napjainkban egyaránt. Például itt forgatta Gregory Peck és Orson Welles a Moby Dick című filmet, majd itt vették fel a téma XXI. századi verzióját is. „A tenger szívében című” film főszereplője egyébként a Thorként világsztárrá vált Chris Hemsworth volt. De láthattuk Lanzarote csodálatos tájait a britek ikonikus Doctor Who sorozatában is a 80-as években csakúgy, mint a 2014-ös szériában. A hollywoodi szupersztárok egyébként is imádják a szigetet, állítólag Omar Sharif is vásárolt itt magának házat, amit egy éjszaka alatt elkártyázott. A mese szerint a sztár még a Némó kapitány című film forgatásán szeretett bele a szigetbe olyannyira, hogy rögtön házat is vásárolt. Ezt az ingatlant viszont rövid időn belül el is vesztette kártyán, egy bridzspartin. A szóban forgó ingatlant ma is meg lehet tekinteni, ahol külön szobát szentelnek ennek a történetnek, ugyanakkor a témát ismerők szerint ez csak egy hangzatos turistacsalogató történet, aminek nem sok alapja van. De a Museo Lagomart még ennek tudatában is érdemes megnézni különleges építészete miatt.

Folytatás hamarosan, a Facebook oldalamon pedig majd csodás fotók a helyszínről.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8413551955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M_Ali 2018.01.06. 17:06:58

Lagomar egy csodás hely, illetve a Timanfaya nemzeti park is.
süti beállítások módosítása