Bukszamustra, avagy pénzkezelés külföldi utazáson!

2018. július 17. 21:12 - Csatangoló

Külföldön lényegesen többet költhetünk pénzügyi szolgáltatásokra! De vajon melyik az olcsóbb és a jobb, a készpénz vagy a bankkártya? Mi a legbiztonságosabb? Íme az én tapasztalataim.

buy-cash-coins-9660.jpg

 

Fő a biztonság!

Tény, hogy nem szeretünk sok készpénzt tartani magunknál, mert előfordulhat, hogy kizsebelnek bennünket. Ha mégis több készpénzt kell vinnünk magunkkal az utazásra – például amiatt, hogy a szállásadónak csak így fizethetünk – akkor mindig megosztjuk a párommal az összeget. Az sokkal kevésbé valószínű, hogy mindkettőnk tárcája eltűnne. Egyébként az elmúlt 25 évben, mióta utazunk, még soha nem zsebeltek ki bennünket, egyedül Kenyában tépték ki a telefonomat a kezemből, de azt is magamnak köszönhettem. Az is jó megoldásnak tűnik a készpénz kiváltására, ha csak a helyszínen vesszük ki a szükséges pénzt automatából. 

Kártyalopás, klónozás, illetéktelen terhelés

Ma már szinte minden bank igen ügyel arra, hogy illetéktelenül ne tudják használni a csalók a kártyáinkat. De persze a bűnözők ötlettára kimeríthetetlen, így előfordulhatnak csalások. Ma már a paypass rendszer lehetővé teszi, hogy egyáltalán ne adjuk ki a kezünkből a kártyánkat. Ha mégis megtörténik a klónozás és a bank nem veszi észre, utólag visszaírják a számlánkra az ellopott összeget. A legjobb, ha sms-értesítés van beállítva a kártyánkra, így minden tranzakcióról azonnal értesülünk, ha baj történik, rögtön letilthatjuk a kártyát akár külföldről is. De persze a csalásokhoz nem kell külföldre utazni, ez megtörténhet Magyarországon is.

Melyik az olcsóbb, a készpénz vagy a bankkártya?

Legutóbb, amikor Rodoszon nyaraltunk, éppen mélyrepülésbe kezdett a forint az euróval szemben, így kellemetlen meglepetések értek bennünket az automatánál. Idén biztosan olcsóbb lett volna itthon váltani eurót, hiszen egy hét alatt 25 forintot mozgott az árfolyam. Általában azonban nem ez a jellemző! Ha uniós országba megyünk, ahol fejlett a bankrendszer és általában odafigyelnek a biztonságra is, akkor jobban járunk, ha bankkártyát használunk. A legtöbb hazai banknál a kártyás vásárlás ingyenes külföldön is, így csak az adott partnerbank díjait kell kifizetnünk (már, ha van ilyen), ráadásul a legtöbbször középárfolyamon veszik le az összeget. Így a legjobb, ha mindent megpróbálunk kártyával kifizetni! Persze fagyira és piaci vásárlásra sokkal jobb a készpénz, viszont az ATM használatakor már tetemes összegeket bukhatunk.

 A készpénzfelvétel buktatói külföldön

Szinte minden bank komoly összegeket számol fel a külföldi készpénzfelvételre, alkalmanként, így érdemes egy összegben felvenni a kívánt teljes összeget. Nekünk Budapest Bank Visa Prémium és az sima OTP Electronic Mastercard kártyánk van, előbbihez 1835 Ft+0,6%-nyi költség társul, míg utóbbinál 4,73 EUR+1,82%-ot számítanak fel külföldi ATM használatánál. Ezen kívül az adott ATM üzemeltetője is ráteszi a maga hasznát a tranzakcióra, így egy készpénzfelvétel költsége akár plusz 6-10 ezer forintunkba is kerülhet. Tapasztalataink szerint az Euronet automaták (ez egy pénzügyi műveletek biztosító cég, ami nem valódi bank) igen drágák minden országban, próbáljunk valamilyen helyi bank készülékeiből pénzt felvenni, esetleg még itthon ellenőrizzük, hogy nincs-e a hazai bankunknak kint fiókhálózata vagy partnerbankja, ami kedvezményes lehet. Ha valaki sokat utazik, annak érdemes devizaszámlát nyitnia, mert így kisebb az árfolyamkockázat.

Kellemetlen helyzetek bankkártya miatt

Az sem mindegy, hogy mikor milyen bankkártyát használunk. A hitelkártyák a legszélesebb körben elfogadottak, de leképzelhető, hogy egy magyar hitelkártya-keret, nem sok mindenre elég külföldön. Mi a hitelkártyáinkat általában autóbérlésnél deposit biztosítására használjuk, így a zárolt összeg nem a saját folyószámlánkról „tűnik el hetekre”, hanem a hitelkeretet terheli. Ha szerencsések vagyunk, akkor hóforduló előtt feloldják és még költséggel sem jár a zárolás. A dombornyomott kártyák használata különösen az USA-ban és Dél- és Közép-Amerikában lehet előnyös, ahol sok helyen még nincs elektronikus banking, igazi élmény látni, hogyan húzzák le mechanikusan a kártyánkat. Arra vigyázzunk, hogy a betéti kártyák használata korlátozott, velünk már megtörtént, hogy Egyiptomban egyáltalán nem tudtuk használni korábbi Citibankos betéti kártyánkat. Ha külföldre utazunk, jelentsük azt be a bankunknak, mert akkor nem fogják automatikusan zárolni egy idegen tranzakciónál a kártyánkat. Érdemes a napi limiteket is átvariálni, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk emiatt. Mi mindig legalább többféle, különböző banktól származó kártáyval indulunk útnak, egyik biztosan használható lesz valamilyen módon.

Tippek a pénz használatára

Mi általában mindig 2-3 bankkártyát viszünk magunkkal az utazásainkra, felkészülve minden váratlan helyzetre. Ezen kívül mindig van nálunk valamennyi készpénz is, hogy ki tudjuk fizetni a taxit, vehessünk egy kis vizet a reptéren, vagy ha autóval utazunk, akkor ne legyen gond az autópálya díjak kiegyenlítése. Ritkán szerzünk be előre valutát és a visszaváltással sem bíbelődünk, van egy pénzgyűjtő edényünk, ahová mindig bedobáljuk a nálunk maradt külföldi aprót, papírpénzt, így mindig akad 10-20 euró, amit elvihetünk magunkkal a legközelebbi utazásra.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3414111423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2018.07.26. 14:25:51

Prágába ne menjetek akkor, konkrétan 10-ből egy helyen lehetett kártyával fizetni, pedig bejártuk rendesen.

GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2018.07.26. 14:26:21

Középárfolyamon egyik bank sem vált pénzt, ez ebben a formában butaság. Jellemzően, ha EUR a terhelendő devizanem, akkor a kártyatársaság eladási árfolyamán történik meg a váltás. Amennyiben nem EUR, akkor először a forintodat EUR-ra váltják, utána pedig a céldevizára, de minden esetben a kártyatársaság aktuális eladási árfolyamán, sosem középárfolyamon. Pont ezért célszerű EUR számlát nyitni, ahhoz EUR kártyát igényelni és arról költeni külföldön.

¿Qué tapas hay? 2018.07.26. 14:26:24

Klassz összeállítás, de hadd vitatkozzak a kp. vs. bankkártya témában. Magyarországi bankban vezetett forint folyószámlához kapcsolódó debitkártya, vagy forintalapú hitelkártya esetén a készpénz szinte kivétel nélkül olcsóbb. (A biztonságról most itt ne beszéljünk)

Nagyon meg kell nézni a kártya kondícióit, hogy a terheléseket milyen árfolyamon számolják el. Ez Magyarországon ritka kivétellel mindig a banki valutaeladási árfolyam. Független pénzváltónál 2-2,5%-kal jobb árfolyamon lehet ennél kp-t váltani (van úgy, hogy jegybanki árfolyam alatt!) Óvatosnak kell lenni az értesítő SMS-eknél, mert a foglalás összegét középárfolyamon számolják (és küldik meg SMS-ben), viszont a terhelés később valuta eladásin történik majd. Különösen kínos tud ez lenni amikor hitelkártyás fizetésnél a hitelkeret határa körül mozog az ember.

A készpénzfelvételnél nem történt említés az egyes országokban működő debit card cashback szolgáltatásról. Ez úgy működik, hogy vásárláskor az elfogadóhely a vásárlási számlánál nagyobb összeget vesz le a kártyáról és a különbözetet kp-ben kifizeti. Ez a legolcsóbb kp-felvételi lehetőség, de csak bizonyos országokban és csak debitkártyával működik.