A magyarok a legjobbak a fapados piacon!

2019. szeptember 20. 14:58 - Csatangoló

A  Wizz Air lett idén az Év Legjobb Diszkont Légitársasága az utasok szavazatai alapján, de nyert a Lufthansa és az Airbus is.

wizz_air_wilfried_gueraud.jpg

Wilfried Gueraud a Wizz Air műszaki igazgatója 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: fapados Wizz Air

Ezek legvendégszeretőbb népek!

2018. július 25. 11:58 - Csatangoló

Vajon a portugálok, a görögök, esetleg a skandinávok a legbarátságosabbak az utazókkal? Íme a legvendégszeretőbb országok!

welcome.jpg

Ha valaki sokat utazik, akkor egy idő után ráébred, hogy az utazásainak hangulatát alapvetően a célország lakóinak habitusa határozza meg. Nekem mindig is azok voltak a legjobb és legkedvesebb utazásaim, ahol a helyiek szeretettel fogadtak. Szóval nem mindegy, hogy mennyire barátságosak és vendégszeretőek az adott ország polgárai. Megpróbáltam egzakt kutatási adatokat felkutatni a témában, hogy ne csak az én saját véleményem és tapasztalataim szerepeljenek a cikkben.

Nemrégiben az InterNations portál készített egy elemzést a saját olvasóinak véleménye alapján arról, hogy mely országok lakói fogadják a legszívesebben és legbarátságosabban az odaköltöző külföldieket. Némelyik megállapításuk akár az utazók iránti vendégszeretetre is igaz. Az első 5 helyen Portugália, Tajvan, Mexikó, Kambodzsa és Bahrain végzett, míg a sereghajtók között van Kuvait, Ausztria, Svájc, Csehország és Finnország. Természetesen egy hosszabb időre az országba költöző külföldivel szemben mindig kicsit másként viselkednek a helyiek, hiszen a turisták egy-két hét, hónap után hazamennek, viszont a helyben munkát vállalók nem. Pont emiatt szerintem ennek az elemzésnek az eredményei nem feltétlenül egyeznek azzal, hogy az adott országokban élők mennyire barátságosak az utazókkal.

A turizmussal foglalkozó oldalak minden évben megjelentetik a legboldogabb országok listáját is. Mondván, ahol boldogok az emberek, ott szívesen látják az utazókat! Talán van is valami az elképzelésben. A Gallup intézet boldogságfaktor kutatásában számtalan szempontot elemeznek az egyes országokban: így az általános jólétet, a politikai és társadalmi viszonyokat, az oktatás és kulturális élet színvonalát és természetesen a vendéglátást. A 10-edik helyen Ausztrália áll, őt követi Svédország, Új-Zéland, Kanada és Hollandia, az 5-ik helyet Svájc foglalja el, a 4-ik Izland, a bronzérmes Dánia, a második helyet Norvégia szerezte meg és a kutatás szerint a legboldogabb ország Finnország. Véleményem szerint a kutatásban komoly szempont lehetett az országban működő jóléti intézmények színvonala, ebből adódhatott az, hogy a top 10-ben ilyen jelentős számban szerepelnek a legfejlettebb gazdaságokkal rendelkező európai országok.

A saját toplistám természetesen a személyes tapasztalataim alapján alakult ki. Európában szerintem a görögök és a portugálok talán a két legvendégszeretőbb nép. Nem csak kedvesek, segítőkészek és mosolygósak, de tudják azt is, hogy mi az a kis plusz, ami miatt a turisták jól érzik magukat az országukban. Nagyon kellemes meglepetés volt számomra az is, hogy némelyik balkáni országban milyen barátságosak az emberek. Mind Macedóniában, mind pedig Szerbiában nagyon kellemes tapasztalatokat szereztem nemzetiségtől függetlenül. Ugyanakkor, ha őszinte akarok lenni, akkor ez nem mondható el a közvetlen szomszédaink némelyikéről. Természetesen mindig akadnak kivételek mindenhol, de alapvetően eddig Horvátországban, Szlovákiában és Romániában nem igen tapasztaltuk a kedvességet és a fokozott vendégszeretetet. A többi európai ország lakói számomra inkább semlegesek, de minden bizonnyal, ha több időt töltenék náluk, talán jobban megismerném őket.

Az Európán kívüli utazásaink alapján eddig nálam a vendégszeretet toplistáját a brazilok vezetik. Bár hihetetlen szegény az ország, mégis mindent áthat a túláradó jókedv, egy brazil strandon lenni olyan, mint egy örökké tartó zenei-táncos fesztivál. Ráadásul nagyon kedvesek a turistákkal, persze azért a nyomornegyedeket, azaz a favellákat kerüljük el. Ezután nálam a thai emberek következnek, akik mindig mosolyognak és az egész országot áthatja a jókedv, a derű és az alázatos kedvesség. Hihetetlen volt látni egyszer egy koccanást Phuketen, amikor a két helyi sofőr kiszállt és nem ordibáltak egymással – mint itthon szokás hasonló helyzetben – hanem hajlongva megegyeztek, gondolom a kártérítésben. S bár sokan esküsznek az arab vendégszeretetre, nekem Egyiptomban, Tunéziában mindig kicsit számítónak tűnt a kedvesség. Ha nem költöttem végül pénzt, akkor bizony eltűnt a mosoly az arcokról.

Végül nem árt megjegyezni, hogy az adott ország lakóinak viselkedése sokban függ attól is, hogy mi hogyan viszonyulunk hozzájuk. Én mindig elfogadom a helyi szokásokat és betartom az elvárásokat, hiszen én érkezem vendégként hozzájuk, nekem kell alkalmazkodni. Mindemellett pedig szívesen elmerülök a helyi forgatagba, ha tehetem, hiszen azért utazunk, hogy valami mást lássunk, mást tapasztaljunk, mint itthon.

A Facebook oldalon hamarosan szavazás indul, hogy szerintetek kik a legvendégszeretőbb népek. Gyere csatlakozz a Csatangoló blog közösségéhez!

6 komment