Pag, azaz Horvátország Szodomája

2018. június 12. 11:08 - Csatangoló

A legkopárabb horvát sziget, amely manapság féktelen bulijaival Ibiza címére pályázik, a bibliai időkben pedig Szodomához hasonlóan kivívta az Úr haragját. Útibeszámoló Pagról, ha egy kicsit más Horvátországra vágysz!

img_0986.JPG

Horvátország egyik legkopárabb szigete minden bizonnyal Pag, ahol a kavicsos, sóderes strandok fölé emelkedő hegyek látványa kicsit Krétára emlékezteti az utazót. Érdemes a Zadar felőli, déli – ingyenes – hídon megközelíteni a szigetet, mert így az utunk a csodás hegyek közötti völgyekben kanyarog. Így tettünk mi is a családdal május utolsó hosszú hétvégéjén, amikor 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, és már fürödni is lehetett a tengerben. A kopár hegyoldalakon mindenhol juhok legelésznek, és természetesen fel-felbukkan a főút mellett jó pár sajtüzem is. A szigetlakók igen büszkék a juhsajtjukra, amely friss paradicsomra és uborkára reszelve csodás nyári étel. Ha további finomságokra vágyunk és imádjuk az autentikus, mediterrán hangulatú, ódon városkákat, akkor irány a sziget névadó települése!

Pag város strandja nyáron zsúfolt, de május végén csupán 10-15 helyi lakos fürdőzött a tengerben mellettünk. Sajnos akkor elég sok volt a tengeri sün, így ajánlott a strandcipő viselése, ugyanakkor a part szélén álló teraszon nemcsak a halászhálókban gyönyörködhetünk, de megkóstolhatjuk a városka legfinomabb kávéját is. A strandra egyébként az óvárosból egy kis hídon juthatunk át, ami egy ódon-lakatlan épületekkel teli téren vezet keresztül. Ottjártunkkor már javában készültek a vásárosbódék a romos raktárak mellett, szerintem nyárra itt majd kirakodós piac nyílik. Pag belvárosa keskeny utcácskáival, többszáz éves templomaival, hangulatos tereivel és boltocskáival hasonló a többi horvát városkához, ha valaki szeret régi falak között kóborolni, nem fog csalódni. A városi sétányról jól látható az öböl és a pagi híres sólepárló is.

Mivel május végén Pagon is 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ezért elindultunk strandot keresni. A szigeten állítólag több homokos strandot találunk, mint Horvátország más részein, de az az igazság, hogy hosszú kilométereken keresztül elnyúló, finomszemcsés, széles fövenyek itt sincsenek. Talán Povljanát lehetne ajánlani a kisgyermekes családoknak, a városka egyik végén egy kavicsos, pálmás strand helyezkedik el, a másik végén viszont homokos öblök bújnak meg a füves dombok alatt. Itt jóval kevesebb a tengeri sün, és tényleg puha homokra lehet leteríteni a törölközőt. Mondjuk azt nem igazán értem, hogy a strandszervíz, a büfék miért a köves strandra települtek, a homokosra még egy WC sem jutott sehova!? De ha valaki szereti a vadkempinget, annak tetszeni fog.

Magyarországon egyébként a Pag várostól közel 30 km-re lévő Novalját ismerik leginkább a fiatalok, amely óriási bulis strandjaival és diszkóival állítólag Ibiza babérjaira pályázik. Ismerőseim elbeszélése szerint a drog, pia és az alkalmi szex itt sem ritka vendég, valódi modernkori Szodoma. Most májusban még nem üzemeltek a híres bulistrandok, és a köztük ingázó buszjáratok sem közlekedtek. Novalján is csak a helyiek fürödtek a központi kavicsos strandon, illetve nagy hévvel zajlott a sétány karbantartása is a nyári roham előtt. Persze egy tengeralattjárós túrát nem hagyhattunk ki az öbölben: ennyi tengeri sünt és uborkát még életemben nem láttam egy helyen, mint itt a fehér köves, sóderes tengerfenéken. A városban rengeteg az apartman, az étterem, a bár és az üzlet, hiszen az ide érkező fiatalok ezreit nyáron valakinek ki kell szolgálni.  Talán az előre látható tömegnyomor miatt, de a vendéglősök és a boltosok már most eléggé unottak voltak, nyoma sem volt vendégszerető kedvességnek.

S végezetül álljon itt egy valódi bibliai történet Caskáról, ami a mai bulizós strandok közelében helyezkedik el. A sztorija egyébként engem teljesen Szodoma-Gomorra pusztulására és Lót megmenekülésére emlékeztet. A helyiek ugyanis úgy tartják, hogy Caska a réges-régi időkben hasonló sorsra jutott, mint a fent említett városok. A település már a bibliai időkben is kiemelkedő, fejlődő város volt, ahol a gazdagság mellett a helyiek elmerültek a vágy, a kapzsiság és az igazságtalanság bűnös világában, csak úgy, mint manapság a környéken tivornyázó turisták. Szóval az Úr megharagudott, és eldöntötte, hogy elpusztítja a várost. Az igaz lelkűek megmentése érdekében azonban Isten lerendelt egy angyalt, hogy keressen ártatlanokat, aki végül csak egy leányt fedezett fel, Bonát. Mielőtt a mennyei lángok eltörölték volna Caskát a föld felszínéről, az angyal kivezette a leányt a városból. Bona később egy helyi pásztorral alapított családot, és a hiedelmek szerint az ő leszármazottai lakják máig Caska újonnan épült városát. Ha valaki szeret búvárkodni, akár a legenda nyomába eredhet, mert a városkát körülölelő öblökben állítólag ókori falmaradványokat is felfedezhetnek a víz alá merülők.

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6614039928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.06.12. 21:18:38

A biblai történet nem egyedi, csak jobban ismert.
Amúgy az erdő és a birka, de főleg a kecske egymással összeegyeztethetetlen.

ludomik 2018.06.13. 10:40:13

az untott baratsagtalan pincerek,nem csak erre a szigetre jellemzo,hanem egesz Hortvat orszagra,,a penzt azt szeretik piszkosul,de mosolyogni ,vagy normalisan kiszolgalni azt mar nem,,igazi balkani viselkedes,

Pic 2018.06.13. 10:40:21

Érett fejjel, tisztes, gyermekes családapaként már nem elsődleges preferenciám a bulihely, sőt inkább kerülöm, de barátaimmal a mi a 90-es évek végén és a kétezres évek elején jártunk arrafelé többször is. Utoljára 2004-ben. Akkoriban Pag még nyugis hely volt, mert a sok Zágrábi miatt nem volt olcsó, másrészt a komp sem volt olcsó, a hídon meg korlátozva volt a forgalom, mert kicsit rossz állapotban volt a háború miatt. (Mivel Zadar felé a főutat kegyetlenül belőtték a szerbek, így minden katonai konvoj, tankok, teherautók anno Pagon keresztül ment Zadarba és az egy kicsit megviselte a hidat.) Anno az egyetlen igazi homokos strand az Pag városában volt, de a legjobb amivel a horvát tengerparton találkoztam. Novaljában volt egy talán 10 méteres szakasz a gyerekeknek, meg ha jól rémlik akkor a Novaljai öböl túloldlán volt még homokos strand, DE az szigorúan a nudista kemping része volt, így amikor egyszer átúsztam az öblöt, akkor megtapsoltak, hogy milyen fasza csávó vagyok majd rögtön jelezték, hogy dobjam le a textilt. :))

Ami a bulizást illeti tudtommal Hvar szigete a régmúltú nagy ereszd el a hajamat bulizós hely, hiszen már a cocializmusban is az volt, nem Pag de ezt manapság több barátom is vitatja. 15-20 éve Pagon Zrce jó kis bulihely volt, eléggé szeparált a sziget többi részétől, de nem volt még úgy kiépülve és elég zártkörű társulat járt oda. Akkoriban főleg ezek a jellegzetes szabadtéri kiülös kávézók voltak, plusz 1-2 "dizsi". Akkoriban a horvátok úgy hívták Pagot, hogy "Mali Zagreb" vagyis "kis Zágráb". Ennek az a magyarázata, hogy a Zágrábi aranyifjúság mindig is oda járt le bulizni, emiatt ott mindenki ismert mindenkit, ezt sajna éreztük is, külföldiként kicsit elveszettek voltunk ott, mert a horvát csajok elsősorban menő zágrábi csávókat akartak megcsípni, nem minket. Állítólag azóta durván fejldődött a hely, ezt viszont simán el tudom hinni, 10-15 év nagy idő.

Szerintem ha valaki nyugalomra vágyik akkor menjen inkább a túloldalra Mandre vagy Simuni városába, azok csendesebbek. (voltak) :))

ételizésítő 2018.06.13. 10:40:29

Viszont Isten sem komplett (attól most eltekintve, hogy nincs), hiszen ha csak egy párt hagy életben, akkor máris vérfertőzésre (ami bibliai bűn) kényszeríti őket, ha szaporodni akarnak (az utódok gyengeelméjűségéről és egyéb degenerációjáról nem is szólva, lásd legnagyobb hazai kisebbség, bár ott nem a kényszer miatt - őket ugyanez az isten a munkakedv elvételével kényszeríti egy másik bibliai bűnre, a lopásra; nem is tudom, hogy ez z ügyvédjeik közül hogy nem jutott még egynek sem az eszébe).

BéLóg 2018.06.13. 22:04:52

@ludomik: Én nem tudom, de az tény, az ember mond olyanokat belépéskor hogy doberdán, meg hvala liepa amikor kiszolgálnak és mittomén mit ami még eszembe jut, és akkor egyszerre azt fogod észrevenni, hogy király vagy az adott helyen és közben meg szinte nem is csináltál SEMMIT.
Próbáld ki EZT a szolgájjj-ki-én-vagyok-itten-a-VENDÉG nagypofa helyett. Hidd el, EZT a rutinos pincérek kiszúrják és úgy is állnak hozzád.

BéLóg 2018.06.13. 22:04:55

@ételizésítő: Kérdeznék valamit. HA így igazad van, akkor azok a LÉTEZŐ törzsek, akik úgymond akár 30ezer éve kábé SENKIVEL nem érintkeztek csak önmagukkal, esetleg pártucat kilométeres körzetben a HELYI "idegenekkel" , akkor ők hogy-hogynem degeneráltak?
Csak nem az van, hogy ha nem hibásak a gének, akkor nincs gond, nincs vérfertőzés?
Azt meg bárki megmondja neked, a CIVILIZÁCIÓ mocskosul rongálja a géneket, míg a természeti népeknél a TERMÉSZTE elintézi a hibák kiszelektálását, MINÁLUNK, a "fejlett" világban olyanoknak is GYÁRTANAK utódot, akik három napot sem éltek volna a gyógyszerlobbi-orvosisten-pénzvilág biznisz NÉLKÜL.

Billy Hill 2018.06.13. 22:04:57

@ludomik: Az a helyzet, hogy a jobb vendéglátásért az Isztriára érdemes inkább menni. Tapasztalatom szerint Dalmácia el van kényelmesedve, hiszen akkor is van iszonyat sok (magyar) turista, ha esetleg nem kedvesek a vendéggel. Flegma pincérrel eddig csak Zenggtől (Senj) délre találkoztam. De ez csak egy db. vélemény persze.
süti beállítások módosítása