Minden infó az utazási covid-tesztekről

2020. augusztus 14. 09:32 - Csatangoló

Az utazási karantén így váltható ki két negatív PCR covid-19 teszttel, és a gyerek is elkezdheti az iskolát!

pcr1.jpg

Kép forrása: Affidea

Európában és Magyarországon is folyamatosan romlik a koronavírus járványhelyzet, egyre több a fertőzött. A folyamat megállítása érdekében nap-mint-nap újabb és újabb rendelkezések látnak napvilágot az egyes országokban és Magyarországon is. Ezek közül talán a legfontosabbak a kötelezően előírt vagy karanténkiváltás céljából végrehajtott koronavírus PCR-tesztek, amelyekről az utazóknak magánúton kell gondoskodniuk augusztus elsejétől. Ha egy külföldi nyaralásról hazaérkező család gyermeke és a szülők nem szeretnének karanténban lenni pont az iskola kezdetén, akkor mindenképpen érdemes végigmenniük a PCR-tesztelési folyamaton. De vajon milyen tesztet kell kérniük, hogyan oldható ez meg hatósági karantén alatt, és milyen országokból hazaérkezve kell ezzel foglalkozni?

Mit jelent a piros-sárga-zöld ország-besorolás?

A magyar kormány folyamatosan figyeli az koronavírus terjedését és az egyes országokat különböző zónákba sorolja az ott tapasztalható járványügyi helyzetnek megfelelően. A járványügyi szempontból legveszélyesebb országokat piros kategóriába sorolja, az innen érkező magyar állampolgárok automatikusan hatósági karanténba kerülnek, függetlenül attól, hogy tünetmentesek-e. Ide tartozik Európából az Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, a Fehérorosz Köztársaság, a Koszovói Köztársaság, az Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró és a szomszédos Ukrajna. A sárga, azaz közepesen veszélyes zónába sorolták Bulgáriát, az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Oroszországot, Spanyolországot, Romániát, a Szerb Köztársaságot és Svédországot.[1] A többi európai ország egyenlőre a zöld kategóriába tartozik.

Mi történik, ha valaki sárga vagy piros besorolású országból érkezik haza?

Ha valaki sárga vagy piros országból érkezik haza utazóként, akkor automatikusan hatósági karanténba kerül a lakhelyén két hétre, azaz nem hagyhatja el az otthonát. A hatóságok lepecsételik a karantén helyszínét és ellenőrzik a karanténszabályok betartását. Ilyenkor nem lehet elhagyni a kijelölt tartózkodási helyet semmilyen indokkal és nem lehet más személyekkel érintkezni. A karantén megszegése eljárást von maga után, így nem érdemes trükközni. A karantén azonban kiváltható két negatív PCR-teszt bemutatásával, amelyet az utazóknak maguknak kell megszervezni és finanszírozni.

Hogyan szüntethető meg az utazási karantén?

A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar utazók tehát karanténba kerülnek, kivéve, ha a hazaérkezést megelőző, 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, hiteles, negatív PCR teszt eredményt tudnak bemutatni magyar vagy angol nyelven. Ezt még külföldön is el lehet végeztetni, de ha nincs erre mód, akkor 48 óra különbséggel Magyarországon is meg lehet csináltatni. Ha sárga zónából érkezik a beutazó, akkor már az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól, de arra ügyelni kell, hogy a második PCR tesztet is kötelező végrehajtani. De vajon hogyan tudjuk megoldani a PCR-tesztelést az otthonunkban? Egyrészt házhoz is rendlehető a PCR-teszt (de ennek több tízezer forintos felára van), másrészt hatósági engedélyt is kérhetünk a karantén egyszeri alkalmas elhagyására az ügyfélkapunk (vagy meghatalmazotton) keresztül 3000 forintos díj ellenében. Ezt az engedélyt kifejezetten a PCR-tesztelés céljára, adott időpontra adják ki.

Milyen tesztet fogad el a hatóság?

Nagyon fontos, hogy csak PCR-teszt eredményt fogadnak el a hatóságok és azt is külön megadják, hogy mely egészségügyi szolgáltatóktól[2]. A koronavírus-fertőzés jelenleg két módon igazolható ugyanis. Az egyik módszer a komplexebb PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga (RNS) az orr- és/vagy garatváladékból. A másik, egyszerűbb módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekezőmolekulák, antitestek mutathatók ki a vérből: a fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 12-14 nappal pedig a késői ellenanyag, az IgG. Az utazóknak az előzőt kell kérniük – tudtuk meg Dr. Menyhárt Orsolyától, az Affidea Váci Greens Egészsgközpont orvos-igazgatójától.[3] Érdemes e-mailben elküldött pdf- leletet biztosító szolgáltatót választani, mert az automatikusan továbbküldhető a hatóságoknak elektronikusan.

Hogyan zajlik a gyermekek tesztelése?

A gyermekek PCR-tesztje a felnőttekéhez hasonló módon zajlik. Ugyanakkor arra ügyelni kell, hogy nem minden egészségügyi szolgáltató fogad gyermekeket és vállalja, hogy orr- és garatmintát vesz kiskorúaktól. Ennek jórészt az az oka, hogy a PCR-teszteket legtöbbször egészségügyi személyzet és nem orvosok végzik. Érdemes olyan PCR-teszt állomást kiválasztani, ahol a szülő és a gyermek együtt, egy időben végeztetheti el a procedúrát, mivel a sok esetben plusz kísérőt sem engednek be a tesztekre és ez a gyerekeknél problémát jelenthet. A fővárosban például az Affidea Váci Greens központ tesztel felnőtteket és gyermekeket egyaránt, mivel fül-orr-gégész szakorvossal biztosítják a megfelelő körülményeket.[4]

Mi történik, ha pozitív lesz a PCR-teszt?

Ha valaki pozitív PCR-tesztet produkál, akkor azt az adott magánegészségügyi cég lejelenti az állami népegészségügyi hatóságoknak. Ezután már a háziorvos gondoskodik a további megfigyelésről, ha nincsenek tünetek vagy azok igen enyhék, akkor a karanténban folytatódik a gyógyulás és újabb tesztekre nincs szükség. Súlyosbodó problémák esetén a háziorvos intézkedik a beteg kórházba szállításáról.

Ha további kérdéseid adódnának keress bennünket a Facebook-oldalunkon.

 

[1] https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/c/65/a2000/Orszaglista200807.pdf

[2] https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

[3] Affidea Váci Greens, Dr. Menyhárt Orsolya orvos-igazgató (írásos nyilatkozat és sajtóanyag)

[4] Affidea Váci Greens, Dr. Menyhárt Orsolya orvos-igazgató (írásos nyilatkozat és sajtóanyag)

 

6 komment
Címkék: utazás PCR teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2116139342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

opati666 2020.08.14. 19:33:26

3000 forintért elhagyhatod a karantént a tesztelés idejére. Elvégezteted a tesztet, amelyből nincs 30 ezer forint alatt. A határozat kiadása ismét 3000 forint. A második tesztnél már nincs lakhely elhagyási engedély, így az egész procedúra (két teszt, egy engedéllyel és két határozattal) kijön 69 ezer forintból. Nagy-Britanniában minden bejelentett lakhellyel rendelkezőnek INGYEN jár a PCR teszt!! Ha látogatóba kiutazol a rokonokhoz/ismerősökhöz és ideiglenesen bejelentkezel hozzájuk, akkor is!! Mondja azt valaki, hogy a magyar helyzet normális...

Kivlov 2020.08.14. 19:33:31

Horvát aug 31ig reméljük zöld marad.

kacsa. 2020.08.15. 13:56:49

Nekem a szabályozással ez a rész igen kérdéses: " a hazaérkezést megelőző, 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, hiteles, negatív PCR teszt"
A PCR teszt nem akkor mutatja ki a fertőzést, amikor az illető összeszedte, hanem pár nappal a tünetek megjelenése előtt (ami "átlag" 5-6 nappal van a fertőződés után, de lehet 2 hét is), ha mindezt valaki még a másik országban elvégezteti mondjuk 5 és 3 nappal a hazaérkezés előtt, akkor - véleményem szerint - megszabadítják egy csomó pénztől, de a hazai járványügyi kockázatot nem sokkal csökkentette, mert ha össze is szedett valamit az 1 hetes nyaralás alatt, az ilyenkor elvégzett teszt könnyen lehet, hogy nem mutat még ki semmit sem.
Igaz, ha a kockázat csökkentése lenne a cél, akkor több nappal a hazaérkezés után kellene teszteltetnie magát, de akkor addig karanténban kell maradnia és ezzel visszajutottunk a kiindulási pontra.

Megjegyzem, az egyik ismerősömnek pont az itthoni látogatás során sikerült összeszednie és a külföldi lakóhelyére visszaérve betegedett meg. Az volt a szerencse, hogy abban az országban gyenge tünetek esetén is tesztelnek (tudtommal nem az ő zsebére ment).

VT Man 2020.08.15. 13:56:58

@opati666:
"Elvégezteted a tesztet, amelyből nincs 30 ezer forint alatt."

Van 30 ezer Forint alatt, csak keresni kell, nem pedig papagájkodni a fakenewst.

Indriq 2020.08.15. 13:57:01

És kb 2-3 nap mire a beküldött negatív teszt után meghozzák a határozatot...

2020.08.17. 10:47:47

Felelőtlenség nem hordani a maszkot és kiemelten felelőtlen dolog ilyen helyzetben külföldre menni nyaralni. Az új esetek 90%-ának forrása külföldről hazahozott fertőzés.
süti beállítások módosítása