Elhagyott kísértetvárosok Európában

2016. június 29. 13:25 - Csatangoló

Ha idén nyáron valami izgalmas és elgondolkodtató utazási élményre vágysz, akkor járd be Európa elhagyott, pusztuló városait! Ezek a különleges szellemvárosok még ma is őrzik egykori fényüket, nem mellesleg a legtöbb településnek regénybeillően szomorú a története is, ami könnyeket csal az odalátogatók szemébe!   Íme, 5 kísértetváros, amelyek könnyen elérhetőek Magyarországról, akár egy nyári nyaralás alkalmával is. (Nekem eddig kettőt sikerült megnézni személyesen is) 

 

  1. Ciprusi Famagusta

Pár évvel ezelőtt egy hétig Cipruson nyaraltunk a párommal és bejártuk szinte az egész szigetet, beleértve a török-ciprusi részt is. Az uniós Ciprusra visszatérőben néztük meg Famagusta lezárt körzetét (Varosha) – persze csak távolról -  ami 1974 (a szigetország kettéválása óta) óta katonai fennhatóság alatt áll, így nem látogatható.  A hermetikusan elzárt, egykor virágzó üdülőtelepen ma is ugyanúgy van minden, ahogy 1974 augusztusában hagyták: felbontatlan üdítősüvegek a boltokban, szekrénybe akasztott ruhák, az autószalonban pedig máig ott pihennek a "vadiúj", sosem használt autók is. Az egykor nyüzsgő szállodák ablakain kikandikálnak a függönyfoszlányok és a parton évtizedek óta rozsdásodnak a napozóágyak. A körzetben csupán az ENSZ-békefenntartók tartózkodhatnak, így mind a katasztrófaturisták, mind a fosztogatók máig épen hagyták az elhagyott épületeket és azok berendezését. Elképzelhető, hogy a török-uniós tárgyalások az elkövetkező években lehetővé teszik Ciprus újraegyesítését, és Famagusta ismét  régi fényében tündököl majd.

 

  1. Szentkirályszabadja halott város

Izgalmas élmény lehet a Balatonon nyaralóknak a halott város megtekintése, amely Veszprém megyében, Szentkirályszabadja és Balatonalmádi között helyezkedik el. A legtöbb épület a ’60-as, ’70-es években épült az itt állomásozó szovjet katonák számára. Volt itt óvoda, általános iskola, középiskola, tornaterem, színház és mozi, valamint ötemeletes panelházak rengeteg lakással. A rendszerváltás idején folyamatosan hagyták el a mini-várost, majd megkezdődött az üres épületek kifosztása, mára pedig teljesen átvette az uralmat a természet. Ha valaki szeretne egyedi fotókat készíteni, vagy kíváncsi az egykoron itt állomásozó szovjet alakulatok hétköznapjaira, ne hagyja ki ezt a túrát!

 

  1. Pripjaty, a csernobili katasztrófa helyszíne

Ma már több ukrán utazási iroda is rendszeresen szervez túrákat Pripjatyba, a csernobili katasztrófa nyomán kiürült, ukrán szellemvárosba. Állítólag a sugárzás mértéke már nem életveszélyes, így megtekinthető az atomerőmű munkásainak épült város.  Az abszolút szocialista design szerinti házakat egykor 50000-en lakták, azonban a katasztrófát követően mindenkinek pár órán belül el kellett hagynia otthonát. Az elmúlt évtizedekben a fosztogatók és a természet teljesen átvették az uralmat az üres városban, ugyanakkor a katasztrófa után hátrahagyott használati épületek többsége még jól látható.

  1. Craco Dél-Olaszországban

Mel Gibson Passió című filmjéből lehet ismerős Craco belvárosa, ami 1963 óta elhagyatottan áll és valódi hátborzongató élményt kínál az idelátogatóknak. A Dél-Olasz régióban fekvő városka hosszú évszázados múltra tekint vissza, 1060-ból származnak az első olyan írásos emlékek, amiben ezen a néven említik a települést. A csodás sziklára épült belvárost az elmúlt két évszázadban a mezőgazdasági termelés hanyatlása következtében egyre kevesebben lakták. A városnak azonban egy földcsuszamlás és egy földrengés adta a végső döfést 1963-ban, amikor végleg evakuálni kellett az ott lakókat. Bár a közeli Craco Peschiera völgyébe települt lakók az elmúlt évtizedekben többször is tervezték a belváros helyreállítását, a veszélyes földmozgások miatt végül erre nem került sor.

 

  1. Oradour-sur-Glane Franciaországban

A francia település neve sajnos az itt történt II. Világháborús rémségek miatt lett híres: 1944-ben, a normandiai partraszállás után nem sokkal, a menekülő SS-alakulatok a kis faluban minden lakost egybegyűjtöttek és szinte kivétel nélkül lemészároltak. A háború után De Gaulle tábornok úgy döntött, hogy sohasem építik újjá a települést, amely így Franciaország náci megszállásának fájdalmas emlékhelyévé vált. 1999-ben nyitották meg az itt történtekről szóló Emlékközpontot, amelyben állandó kiállítás és szervezett túrák várják az érdeklődőket.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr728854230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2016.06.30. 08:41:13

Jo cikk. Pripjaty, nem a csernobili katasztrófa helyszíne. A ciprusi város lezárt terület. Akkor ez a kettő hogyan látogatható?

Csatangoló 2016.06.30. 08:45:42

@alien: Szia! Pripjaty már utazási irodával látogatható, bár ott még nem voltam, de olvastam erről beszámolókat. Famagusta pedig annyira látható, amennyire a fotókon, ezeket a párom készítette, amikor ott voltunk. Nagyon különleges élmény még így is, hogy a belső területekre nem lehet bemenni. Az ott állomásozó ENSZ alakulatok viszont egy-két szállodát ma is használnak a parton, ezt is meg lehet nézni.

Mérnork 2016.06.30. 13:44:26

Pripjaty a Call of Duty 4-ben is bejárható! ;-)
www.youtube.com/watch?v=ZZkiPuy52tw
süti beállítások módosítása