Mesék a thaiföldi ladyboyok világáról

2020. július 14. 10:04 - Csatangoló

A thai ladyboyok jelenléte a helyi kultúráról és a buddhizmusról is szól, nem csak a szexiparról.ladyboy-1606447_1280.jpg

Amikor pár évvel ezelőtt Thaiföldön jártunk, akkor az egyik legnagyobb meglepetést számunkra a szórakoztatónegyedek nyílt szexpiaca okozta, és azon belül is a bájaikat áruló ladyboyok óriási száma. Bangkokban és a phuketi Bangla utcán ugyanis egyaránt tömegesen találkozhatunk nőknek öltözött vagy átműtött gyönyörű fiúkkal a szórakozóhelyeken, akik előszeretettel veszik le a lábukról a gyanútlan fehér utazót. Az óvatlan turista pedig gyakran csak a hotelszobában szembesül azzal a ténnyel, hogy a vágyott helyi leányzó nem is annyira lány, hiszen Thaiföldön minden szép magas lány tulajdonképpen fiú. Anno bennünk is felmerült a kérdés, hogy arányaiban miért van ilyen sok transznemű fiú Thaiföldön, és hogyan alakult ki ez a nyugatihoz képest nyíltabb, elfogadó kultúra. A választ a buddhizmusban és thai történelemben kell keresnünk, és korántsem a modern kori LMBTQ-mozgalmakban.

De kezdjük is az elején! Minden helyi lakos rögtön felhívja a figyelmet arra, amikor a ladyboy kérdésről kérdezzük őket, hogy ezek a lányként viselkedő/élő fiúk nem nevezhetőek ladyboynak, hiszen a thai kathoey fogalom sokkal több ennél. Ez egy tradicionális elnevezés, amely a történelem folyamén, több évszázad alatt alakult ki a az úgynevezett „harmadik nem”-re Thaiföldön. Állítólag már a XIV. században is születtek olyan képek és leírások, amelyek egyfajta harmadik nemként ábrázolják a kathoey-kat. Ezek a transzlények a buddhista hiedelem szerint valamilyen karmát hordoznak, és mostani életükben azt kell megtanulniuk, hogy miként fogadhatják el önmagukat. Sokan a thaiok közül úgy vélik, hogy a kathoey-k rossz testben újjászületett lelkek, akik megrekedtek a lélekvándorlás útján valamilyen hiba, bűn vagy próbatétel miatt. Ezen vallási magyarázatokat hallgatva már korántsem meglepő, hogy a buddhista szerzetesek a Banglán végigsétálva ugyanúgy megáldják az ott dolgozó ladyboyokat, mint a női prostituáltakat, és mindegyiküket emberszámba veszik, függetlenül pénzkereseti forrásuktól.

De ha kifejezetten figyeljük a kathoey-kat, akkor rájövünk, hogy a jelenlétük nemcsak az éjszakai életre korlátozódik, hanem mindenhol ott vannak a hétköznapi életben. Mi például Phuketen a legnagyobb drogériában egy ladyboytól kaptuk a hivatalos szépségtippeket és a legjobb sminktanácsokat, a szállodánkban pedig az egyik gyermekvigyázó animátor is ladyboy volt, aki kedvesen foglakozott a vendégek kicsijeivel. Thaiföldön tehát a nyugati sztenderdeknél sokkal elfogadóbb a társadalom, még akkor is, ha az adott „hölgynek” nincs pénze nemváltó műtétre, csak a ruházkodásában mutatkozik meg a mássága, ami így mindenki számára nyilvánvaló. Egyébként a statisztikák szerint pont a szexiparban és az előadóművészekként dolgozó és ott magasabb jövedelmet elérő ladyboyok azok, akik meg tudják fizetni a nem-átalakító műtéteket, a hétköznapi foglalkozást űzők között sokkal inkább női ruhába bújt fiúkkal találkozhatunk csak. 

Az utazónak az a benyomása, hogy a thai társadalom jóval természetesebben közelíti meg ezt a jelenséget, és a mindennapokban egyáltalán nem foglalkozik az emberek szexuális orientáltságával, nemével vagy pénzkereseti forrásaival. A szociológusok szerint ezt a fajta gondolkodásmódot támogatja a társadalom és a családok berendezkedése is, amelynek tulajdonképpen érdeke a ladyboyok jelenléte. Mint megtudtuk, az országban nincs nyugdíj vagy egyéb időskori ellátás, ezért évszázadok óta az idős szülők eltartása a legfiatalabb lánygyermekre hárul, aki emiatt még a házasságkötést is elodázza. Azokban a családokban, ahol nem születik lány, a legfiatalabb fiút szokták erre a célra nevelni: sok helyen az ilyen fiúgyerekek lányruhában élnek, játszanak és függetlenül szexuális érdeklődésüktől és nemi identitásuktól, egyfajta kathoey szerepet töltenek be a családban. Ez a szerep pedig nem jár párhuzamosan sem a homoszexualitással sem pedig azzal, hogy a szexiparban kellene dolgozniuk, teljesen más, hétköznapi munkát is vállalhatnak. Ezek a ladyboyok viszont függetlenek maradnak, és saját család hiányában a szüleikről gondoskodnak.

A hallottakból az is kiderült a számunkra, hogy a thai szexipar, a turizmus fellendülése előtt is jelen voltak a ladyboyok a thai kultúrában, a szegénység és a nyugati ember megjelenése csupán fokozottan láthatóvá tette őket. Állítólag a vietnámi háborúban résztvevő amerikai katonák voltak az elsők, akik közül sokan igényt tartottak a ladyboyokra, akik női prostituált társaikhoz hasonlóan rögtön meglátták a nyugati pénztárcákban rejlő lehetőségeket. S bár a turisták napjainkban jórészt a szórakozóhelyeket meglátogatva találkoznak velük, soha nem szabad szem elől tévesztenünk a szegénységet és azt a társadalmi közeget, ami erre pénzkereseti formára kényszeríti az ottani fiatalokat, legyen szó akár fiúról, lányról vagy ladyboyról.

15 komment
Címkék: Thaiföld

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3616004142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.07.15. 13:01:21

Érdekes írás. Főleg a buddhista vonala.
Nekem valamiért a Crying Game című film jutott az eszembe, amit nagyon szerettem. Igaz, nincs köze Thaiföldhöz. :o)

murray 2020.07.15. 13:40:35

Nem lennék ott legkisebb fiú a családban. A nagy elfogadás mögött egy önző hazug világ amely belekényszeríti és egy életre megnyomorítja ezeket a fiúkat. Férfiként is el tudom tartani az öregeimet nem kell ehhez ratyinak lenni.

Attilajukkaja 2020.07.15. 14:05:40

@murray:
Az a világ sem önzőbb vagy hazugabb, mint a nálunk jelenleg uralkodó álkeresztény, kirekesztő kiskirályság.

Zacskóstej 2020.07.15. 14:06:28

Ezzel kapcsolatban mindig érdekelt egy dolog.

Ha kimegyek pl Bangkok-ba és ne adj isten ittasan kurv@zni támadna kedvem az éjszakában, akkor a kiválasztott személytől meg kell kérdeznem, hogy milyen neműnek született? Nyilván nem akar az ember szembesülni a bangkoki kukival...:D

desw 2020.07.15. 14:49:36

@Zacskóstej:

Előben kb 200 méterről látszik, hogy nő vagy férfi (ladyboy). Persze lehet olyan fotókat csinálni, ami elég megtévesztő, de amint látod a mozgását (gesztikuláció, járás, . . . ) hallod a hangját, akkor sok kételyed nem lesz. (saját tapasztalat, nem más mesélte)

Egyébként ha ittasan kurvázol majd, akkor ez lesz a legkisebb gondod. :DDDDD Kirabolnak és seggbe is tolnak. :DDDDDDD

fostarisznya 2020.07.15. 16:56:43

@Zacskóstej: "meg kell kérdeznem, hogy milyen neműnek született? Nyilván nem akar az ember szembesülni a bangkoki kukival...:D"

Akkor is meg kell kérdezned, ha kifejezetten szembesülni akarsz a bangkukival, hogy nehogy véletlenül kimaradj belőle és átverjenek egy shemale-nek látszó mezei nővel

fostarisznya 2020.07.15. 16:56:54

@murray: "A nagy elfogadás mögött egy önző hazug világ amely belekényszeríti és egy életre megnyomorítja ezeket a fiúkat."

Akkor gondolom az emberiség minimum fele meg van nyomorítva, mivel eleve nőnek születik.

Norbert Végh 2020.07.15. 16:57:28

@Zacskóstej:

Hidd el tudni fogod hogy ki az és ki nem, egyszerûen túl szépek :D

Feleségem ázsiai de még így is túl sok figyelmet kapok amikor nagyon turistás helyen járunk együtt.

Szerintünk nagyon cukik, jókat szoktunk mosolyogni :)

Egyébként én azt láttam hogy más környezô országokban sem nagyon foglalkoznak vele hogy fiu vagy lány vagy-e

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.07.15. 16:57:37

akkor neveléssel lehet MÉGIS buzit csinálni?
itthon nem ezt állítják a ratyik.

Attilajukkaja 2020.07.15. 17:34:05

@fostarisznya:
"Akkor is meg kell kérdezned, ha kifejezetten szembesülni akarsz a bangkukival"
:o)))

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:
"te már csak tudod"
Mégis mire gondolsz, amiről te ne tudnál már évek óta?

@FILTOL:
"akkor neveléssel lehet MÉGIS buzit csinálni?"
Jó kérdés. A poszt szerint, nem mindegyik ladyboy "ratyi", inkább kényszerből válnak azzá, ... ha egyáltalán azzá válnak, és nem csak úgy tesznek. Ahogy sok kiskorú lány is prostituálódik. Nem saját akaratukból. Szomorú, de a nyomor nagy úr!

Eusebius 2020.07.15. 20:59:40

Azért megkérdezném: mi a helyzet a férfiként öltözött (műtött) nőkkel?
Ők a lordgirlök?
süti beállítások módosítása