Mini New York Európában

2016. július 13. 06:34 - Csatangoló

Keresd Pandora szelencéjét az európai New Yorkban és ismerd meg a legek városát! Rotterdami ajánló a mediterrán nyaralásokon túl.

rotterdam-924926_1280.jpg

Az elmúlt hetekben egyre több ismerősöm posztolt Rotterdamból, így kíváncsivá tettek, hogy vajon miért. Sokan a zenei eseményekre utaztak oda, amik abszolút vetekednek a mi fesztiváljainkkal! De voltak olyanok is, akik egyszerűen városnéző hétvégét szerveztek. Rotterdammal én először tizenévesen találkoztam, amikor három hónapot cserediákként kint tölthettem egy holland kisvárosban, Rotterdam és Amszterdam között félúton. A világ legnagyobb kikötője már akkor is ott volt, de az elmúlt évtizedekben azért számtalan különböző érdekességgel gazdagodott ez a csodás város. Annak idején én busszal utaztam Hollandiába, ami nagyon hosszú volt, de ma már van közvetlen repülőjárat a városba, a Transavia – ami egyébként szintén egy fapados és elég jó árakat lehet nála kifogni – többször is repül naponta! A városban pedig természetesen bringáztunk, mint mindenhol Hollandiában. Nagyon vicces látvány egyébként ahogyan az öltönyös üzletemberek a biciklisávon tekernek az aktatáskájukkal csakúgy, mint tetőtől talpig puccosan diszkóba tartó fiatalok kétkeréken, de Hollandiában ez mindennapos! Minden utazónak ki kell próbálni!

Olyan, mintha csak egy mini-Manhattanben járnál…

Amikor először kirándultam Rotterdamban, teljesen olyannak tűnt, mint New York a filmeken. Az akkori cserediáktársam elmondta, hogy az építészeti sikertörténet szomorúan kezdődött, ugyanis a II. Világháború bombázásai során az egykori történelmi belváros teljes egészében elpusztult. Ezt követően a városvezetés úgy döntött, hogy a legmodernebb formában, építészeti újdonságok garmadájával építik újra Rotterdamot. Így született újjá a manapság csak mini-Manhattannek becézett város. Az elmúlt évtizedekben több újabb felhőkarcolóval gazdagodott a látvány, a Millennium Towert például a New York-i Empire State Building szellemében átépítették, és itt áll Hollandia legmagasabb lakóépülete is, a New Orleans. Hippiknek kihagyhatatlan látnivaló a központi piacnak helyet adó Markthal, ahol óriási gyümölcs és zöldségfelhőket rajzoltak a fejünk felé. Nekem a legjobban egyébként a város szimbólumának számító, 38 sárga kockából álló épületegyüttes tetszik, amelyek szerintem leginkább a magyar Rubik kockára hajaznak.

rotterdam-1199437_1280.jpg

Páratlan méretű kikötő

A rotterdami kikötőt minden idelátogatónak látni kell! Egyrészt ez volt évszázadokig a világ legnagyobb kikötője, amíg meg nem nyitott szingapúri testvére, másrészt a XIX. és XX. században meghozta Hollandia számára a gazdagságot: milliók indultak innen útra, hogy kereskedjenek vagy áthajózzanak az „Új Világba”. A manapság 180 ezer embert foglalkoztató komplexum külön kis város a városban, amelynek saját múzeuma a világ egyik legszínesebb hajózási kiállításának ad otthont. Az erősebb nem képviselői pedig minden bizonnyal elámulnak Maeslantkeringtől, a rotterdami kikötőt védő, mozgatható gáttól, amelynek 360 méter széles kapui a belvárostól körülbelül 25 km-re helyezkednek el. Ez a gát a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, egyetlen szárnya állítólag akkora, mint a párizsi Eiffel-torony!

rotterdam-547649_1280.jpg

Erasmus, és az ő legendája

Szeretnék pár szót szólni a város híres szülöttéről, Erasmusról is, a közismert humanista tudós-filozófusról, akiről az Európai Unió felsőoktatási ösztöndíj-programját is elnevezték. A város számos intézménye viseli nevét: így a legnagyobb híd, az egyetem és a közkórház, ezeket mind érdemes megnézni, én is így tettem. Rotterdami Erasmus kiváló tudós volt, aki számtalan művet, bibliafordítást adott a világnak, és többek között neki köszönhetjük Pandora szelencéjének legendáját is – mint azt megtanultam a hollandoktól annak idején. Eredetileg a görög mitológiában Pandora egy korsóból engedte ki a különböző betegségeket és veszélyeket, csak Erasmus egy félrefordítás révén szelencének nevezte el a szóbanforgó tárgyat. A hiba annyira elterjedt, hogy mára világszerte Pandora szelencéjeként ismerik. Ha valaki szereti a gyorskaját, akkor itt különösen jókat falatozhat, mert az úgynevezett „street-food”-nak valódi nimbusza alakult ki, és ezt bárki ki tudja fizetni: érdemes megkóstolni a „hot chips”-et, ami tejfölös hagymás sült krumplit takar vagy a „New York ball”-t, ami egy fűszeres fasírtgolyó, és egykoron a New Yorkba induló kivándorlók kedvenc eledele volt. Ráadásul Markthal vásárcsarnokot övező éttermekben bármikor szívesen elkészítik kedvenc fogásunkat a piacon vásárolt alapanyagokból.

bridge-726270_1280_1.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr758884308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása