A gyerekkel repülés 7 trükkje!

2018. június 26. 06:33 - Csatangoló

Nincs cikibb és kiábrándítóbb helyzet annál, ha az összes utas a mi csemeténk sírását hallgatja a repülőgépen. Természetesen a kicsik és a nagyobbak teljesen másként reagálnak a szokatlan helyzetre, de néhány trükkel elejét vehetjük egy komolyabb hiszti kitörésének!

 steven-coffey-192322-unsplash.jpg

A kislányunk 7 hónapos kora óta rendszerint velünk tart a repülős utazásainkra, és az elmúlt években rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, hogy miként is lehet gyerekkel repülni könnyen és kényelmesen. Bevallom eleinte nagyon nehéz volt a már jól kialakult utazási rutinunkat egy kisbabára átalakítani, de ma már igazi vérbeli utazóvá vált ő is, akinek hevesebben dobog a szíve a reptér láttán. Vegyünk is sorba, hogy mire kell ügyelni, ha családosan repülünk.

  1. A legfőbb ellenség az unalom, tegyél ellene!

A gyakorló szülők jól tudják, hogy ha a gyerek unatkozik, akkor előbb-utóbb rosszalkodni fog. A repülésnél szerintem a legnagyobb ellenség az unalom, különösen a sok-sok órás, földrészeken átívelő utazásoknál. Amikor a kislányunk kicsi volt, mindig jó előre megterveztük, hogy mivel foglaljuk le a gépen, hiszen nem igen szeretett elaludni. Magunkkal cipeltük a kedvenc játékait, meséskönyveit, a kedvenc bébiételeit és édességeit. Ha nyűgös volt, azonnal váltottunk a programon, új játékkal kezdtünk el játszani vagy kapott egy kis ételt, italt, vagy elringattuk. Ma már az iskolába készülő kislányunknak elég egy tablet vagy egy telefon, és képes az egész utat végig játszani zokszó nélkül. Tudom, hogy sok szülő ellenzi a kütyük használatát, de ilyen esetben kiváló szolgálatot tehetnek. Érdemes színesceruzákat, színezőt is magunkkal vinni, és ne feledkezzünk el az elektronikus eszközeink feltöltéséről sem.

  1. Ne ilyenkor kezd el az egészséges étkezésre szoktatni!

Bár a legtöbbször változatosan és egészségesen étkezik a családunk, az utazások alatt mindig „elfelejtem a zöldség-gyümölcsfogyasztás törvényét”. Ez egy olyan terület, ahol szívesen engedek: kérhet a gyerek chipset és csokit, ott a fedélzeten megkapja. Ha valaki kisbabával utazik, akkor érdemes betartani a napirendet a repülőgépen is, különösen az étkezési szokásokat. Vigyünk magunkkal a kedvenc bébiételből, szoptassuk meg bátran a kicsit, ha igényli, mert ezek mind-mind megnyugtatják a kis utazót. Ráadásul a folyamatos rágcsálás és nyelés, folyadékfogyasztás segíti a nyomáskülönbségek kiegyenlítését és megelőzi a fülfájást.

  1. Legyen a repülés egy nagy kaland!

Az az igazság, hogy a mi kislányunk nagyon szeret repülni, így általában alig várja, hogy megérkezzünk a repülőtérre. Szereti a központi gyerekjátszókat, szereti nézegetni a boltokat is, illetve, ha elég időnk van, akkor mindig beülünk vele egy étterembe is a terminálon, ahol saját maga választhat. Ha valaki csak évente egy-két alkalommal repül, akkor érdemes a gyereket felkészíteni a repülésre már otthon. Meséljük el neki a poggyász-feladást, a biztonsági ellenőrzést, a repülőn a biztonsági előírásokat, sőt még filmeket is mutathatunk neki a témában. Nekünk az is bevált, hogy 3 éves kortól saját bőrönddel utazik a leányzó, amit saját maga csomagolhat be, és amit ma már saját maga visz át az ellenőrzésen is. A legkisebbeknél az automatikus fast track segíthet abban, hogy a kötelező, biztonsági köröket minél hamarabb letudjuk.

  1. Ha tehetjük, betegen ne repüljünk a gyerekkel!

Ha tehetjük, akkor betegen ne repüljünk a gyerekkel. Egyrészt mást is megfertőzhet, másrészt a megfázás és a nátha nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni a repülőn. Érdemes már az utazás megszervezésekor minden eshetőségre felkészülni, akár arra is, hogy a gyereket otthon kell hagyni. Ha kötünk erre előre biztosítást, akkor még a pénztárcánk sem bánja ezt a változtatást. Ha mégis muszáj a náthás gyereknek repülni, akkor készüljünk fel alaposan az utazásra, korábbi cikkemben részletesen írtam erről a témáról.

  1. A kényelem nagyon fontos a repülőgépen

Nagyon fontos, hogy kényelmes helyet foglaljunk a repülőn, ahol a gyerek komfortosan érzi magát. Ne sajnáljuk a pénzt még a fapados járatoknál sem arra, hogy a gyerek mellettünk ülhessen. Ne feledjük, hogy a vészkijáratok mellett 18 év alatti utas nem foglalhat helyet! A legkisebbeknek sok tengerentúli járat babatartó ágyat is kínál az első ülések előtt, amit igénybe lehet venni, így sokkal kényelmesebben utazhat a csecsemő és a szülő is. Ne feledkezzünk el arról, hogy kényelmes ruhába és cipőbe öltöztessük a gyereket az utazáshoz, ami nem zavarja majd a mozgásban és az ülésben. A babakocsik és az ülésmagasítók, hordozók, gyerekülések díjmentesen felvihetők/feladhatók a repülőre a legtöbb légitársaságnál.

  1. Maradjunk nyugodtak!

Az az igazság, hogy a gyerekek a szülők lelkiállapotát tükrözik vissza: ha a szülő ideges az utazás miatt, akkor a csemete is ingerült, nehezen kezelhető lesz. Minél nyugodtabban reagálunk, akár még a kényes, hisztis helyzetekben is, annál előbb sikerül megoldani a problémát. A legtöbb repülőn mindig előfordul egy kis gyereksírás, de ne érezzük magunkat emiatt kényelmetlenül, hiszen bárki kerülhet ilyen helyzetbe, ha gyerekkel utazik.

  1. Figyeljünk a többi utas kényelmére is!

Nagyon fontos, hogy megértsük és a gyerekkel is megértessük, hogy nemcsak mi utazunk a repülőn. Figyelmeztessük a gyereket, ha nagyon hangos, vagy az ugrálással, mozgással zavarja, lökdösi a szomszédos utasokat. Ne feledjük, hogy van, aki pihenni szeretne egy hosszabb úton, és nem a mi családi életünkre kíváncsi.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314073255

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Biztonsági gyerekülés használatára vonatkozó szabályok 2019.03.08. 01:41:10

A biztonsági gyerekülés használatára vonatkozó részletes szabályokat a KRESZ-ben találhatjuk meg. A KRESZ részletesen tartalmazza (48. § (7) bekezdés), hogy mikor és milyen körülmények között kell használni a biztonsági gyerekülést, valamint azt is, ho…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2018.06.27. 18:12:24

Egyetlen tipp van: ne vidd magaddal a neveletlen kölyködet a gépre!

jobbal 2018.06.27. 18:12:29

A gyerekkel repülés 1 trükkje!

Ha jót akarsz magadnak akkor a kis gyerkőcöt ne tedd repülőre csak akkor ha szalonképes.

we dont want arabs here..So what 2018.06.27. 18:12:36

Civilizált ember nem utazik 5 évesnél fiatalabbal repülőn, és akkor is csak ha a gyerek tud viselkedni. A majmokkal utazókat a pöcsüknél kellene fellógatni.. Katasztrófa némelyik szülő mennyire alkalmatlan a feladatára..

ComLo 2018.06.27. 18:12:57

Huh lesz itt comment cunami ...

Nem ismerek olyan 100-nál több repült embert (magamat is beleértve), akinek ne fizetne akár többet is, egy biztosan gyerek nélküli repülésért. persze az 1-2 órás utazásoknál még oké, de 6 óra felett, egy utat végig síró gyerek a legjámborabb emberből is ki tudja hozni az állatot.

Ennek ellenére, el kell fogadni a létjogosultságát a gyerekkel utazásnak. A modern, globális világunkban, rengeteg család él hatalmas távolságra a gyökereitől. Ha pl a nagyszülők ilyen olyan okokból nem tudnak utazni, ez az egyetlen lehetőség hogy láthassák az unokáikat. Megjegyzem, azok a gyerekek akik kiskoruktól repülnek, jellemzően jobban bírják az ilyenfajta "kiképzést".

Ott viszont én is csatlakozom a szívlapátos csoporthoz, mikor a kisgyerek azért utazik (3-4 éves kor alatt), mert az anyuka nem tudja félretenni önmegvalósítását, és feltétlen szükségét érzi, hogy a gyerket Balin nyaraltassa. Tényleg menő Instagramm képek lesznek belőle, de a gyereknek semmivel nem lesz jobb mint Bükkszentkerestesen, viszont az oda és visszaúton több tucat emernek teheti pokollá az utazást.

emul 2018.06.27. 18:13:02

Elso szabaly:
Ha csak nem elkepesztoen nagyon fontos nem viszunk pici gyereket repulore megkimelve ezzel 50 masik embert attol hogy orakig gyerekuvoltest halgassa

I-Work 2018.06.27. 18:13:10

@Csatangoló: A gyerekkel repülés 7 trükkje! Szárnyak...

.:Z:. 2018.06.27. 18:13:20

De jó lenne, ha mindenki így állna hozzá a gyerekkel utazáshoz, és ennyire körültekintően gondolkodna. Nem rándulna össze a gyomrom minden alkalommal amikor látom, hogy gyerekekkel csekkolnak be ugyanarra a járatra. :-) De ha már egy anyuka is megfogadja ezeket a tanácsokat, már megérte megírni a posztot :-)

Darth Revan 2018.06.27. 18:13:23

8. hagyjuk otthon a gyereket
süti beállítások módosítása