Ezek legvendégszeretőbb népek!

2018. július 25. 11:58 - Csatangoló

Vajon a portugálok, a görögök, esetleg a skandinávok a legbarátságosabbak az utazókkal? Íme a legvendégszeretőbb országok!

welcome.jpg

Ha valaki sokat utazik, akkor egy idő után ráébred, hogy az utazásainak hangulatát alapvetően a célország lakóinak habitusa határozza meg. Nekem mindig is azok voltak a legjobb és legkedvesebb utazásaim, ahol a helyiek szeretettel fogadtak. Szóval nem mindegy, hogy mennyire barátságosak és vendégszeretőek az adott ország polgárai. Megpróbáltam egzakt kutatási adatokat felkutatni a témában, hogy ne csak az én saját véleményem és tapasztalataim szerepeljenek a cikkben.

Nemrégiben az InterNations portál készített egy elemzést a saját olvasóinak véleménye alapján arról, hogy mely országok lakói fogadják a legszívesebben és legbarátságosabban az odaköltöző külföldieket. Némelyik megállapításuk akár az utazók iránti vendégszeretetre is igaz. Az első 5 helyen Portugália, Tajvan, Mexikó, Kambodzsa és Bahrain végzett, míg a sereghajtók között van Kuvait, Ausztria, Svájc, Csehország és Finnország. Természetesen egy hosszabb időre az országba költöző külföldivel szemben mindig kicsit másként viselkednek a helyiek, hiszen a turisták egy-két hét, hónap után hazamennek, viszont a helyben munkát vállalók nem. Pont emiatt szerintem ennek az elemzésnek az eredményei nem feltétlenül egyeznek azzal, hogy az adott országokban élők mennyire barátságosak az utazókkal.

A turizmussal foglalkozó oldalak minden évben megjelentetik a legboldogabb országok listáját is. Mondván, ahol boldogok az emberek, ott szívesen látják az utazókat! Talán van is valami az elképzelésben. A Gallup intézet boldogságfaktor kutatásában számtalan szempontot elemeznek az egyes országokban: így az általános jólétet, a politikai és társadalmi viszonyokat, az oktatás és kulturális élet színvonalát és természetesen a vendéglátást. A 10-edik helyen Ausztrália áll, őt követi Svédország, Új-Zéland, Kanada és Hollandia, az 5-ik helyet Svájc foglalja el, a 4-ik Izland, a bronzérmes Dánia, a második helyet Norvégia szerezte meg és a kutatás szerint a legboldogabb ország Finnország. Véleményem szerint a kutatásban komoly szempont lehetett az országban működő jóléti intézmények színvonala, ebből adódhatott az, hogy a top 10-ben ilyen jelentős számban szerepelnek a legfejlettebb gazdaságokkal rendelkező európai országok.

A saját toplistám természetesen a személyes tapasztalataim alapján alakult ki. Európában szerintem a görögök és a portugálok talán a két legvendégszeretőbb nép. Nem csak kedvesek, segítőkészek és mosolygósak, de tudják azt is, hogy mi az a kis plusz, ami miatt a turisták jól érzik magukat az országukban. Nagyon kellemes meglepetés volt számomra az is, hogy némelyik balkáni országban milyen barátságosak az emberek. Mind Macedóniában, mind pedig Szerbiában nagyon kellemes tapasztalatokat szereztem nemzetiségtől függetlenül. Ugyanakkor, ha őszinte akarok lenni, akkor ez nem mondható el a közvetlen szomszédaink némelyikéről. Természetesen mindig akadnak kivételek mindenhol, de alapvetően eddig Horvátországban, Szlovákiában és Romániában nem igen tapasztaltuk a kedvességet és a fokozott vendégszeretetet. A többi európai ország lakói számomra inkább semlegesek, de minden bizonnyal, ha több időt töltenék náluk, talán jobban megismerném őket.

Az Európán kívüli utazásaink alapján eddig nálam a vendégszeretet toplistáját a brazilok vezetik. Bár hihetetlen szegény az ország, mégis mindent áthat a túláradó jókedv, egy brazil strandon lenni olyan, mint egy örökké tartó zenei-táncos fesztivál. Ráadásul nagyon kedvesek a turistákkal, persze azért a nyomornegyedeket, azaz a favellákat kerüljük el. Ezután nálam a thai emberek következnek, akik mindig mosolyognak és az egész országot áthatja a jókedv, a derű és az alázatos kedvesség. Hihetetlen volt látni egyszer egy koccanást Phuketen, amikor a két helyi sofőr kiszállt és nem ordibáltak egymással – mint itthon szokás hasonló helyzetben – hanem hajlongva megegyeztek, gondolom a kártérítésben. S bár sokan esküsznek az arab vendégszeretetre, nekem Egyiptomban, Tunéziában mindig kicsit számítónak tűnt a kedvesség. Ha nem költöttem végül pénzt, akkor bizony eltűnt a mosoly az arcokról.

Végül nem árt megjegyezni, hogy az adott ország lakóinak viselkedése sokban függ attól is, hogy mi hogyan viszonyulunk hozzájuk. Én mindig elfogadom a helyi szokásokat és betartom az elvárásokat, hiszen én érkezem vendégként hozzájuk, nekem kell alkalmazkodni. Mindemellett pedig szívesen elmerülök a helyi forgatagba, ha tehetem, hiszen azért utazunk, hogy valami mást lássunk, mást tapasztaljunk, mint itthon.

A Facebook oldalon hamarosan szavazás indul, hogy szerintetek kik a legvendégszeretőbb népek. Gyere csatlakozz a Csatangoló blog közösségéhez!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714122969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2018.07.26. 14:24:50

Én eddig a legbarátságosabbnak Ukrajnát találtam. Egyáltalán nem vették el egyszer sem az autónkat a hatóságok, nem akartak megverni a félkatonai szervezetek és csak néha köptek, ha meghallották hogy magyarok vagyunk.Alig volt patkány..

lake01 2018.07.26. 14:25:01

IMHO: Európában, Törökország magasan vezeti a kedvességrátát. Egyébként bármely országban, a vidéki emberek sokkal kedvesebbek, mondhatni normálisabbak. Általános tapasztalatom, hogy minél egyszerűbben élnek az adott országban, annál kedvesebbek, figyelmesebbek és segítőkészebbek az emberek.

bontottcsirke 2018.07.26. 14:25:07

Nekem a sógorék tűnnek olybá, mint akinek tele a töke a vendéglátással.

röf 2018.07.26. 14:25:10

Az vendégszerető, aki ebből él.

martineden 2018.07.26. 14:25:44

,,Európában szerintem a görögök és a portugálok talán a két legvendégszeretőbb nép. Nem csak kedvesek, segítőkészek és mosolygósak,"......nem tudom hanyszor jartal a gorogoknel, de naluk bunkobb es mogorvabb nep nincs Europaban.Udolo helyeken a penz miatt mosolyog egy ketto a vendegre, persze csak ugy, mint ha a fogat huznak, de a tobbseg meg sem kiserli, meg ott sem.

Csatangoló 2018.07.26. 14:32:10

@martineden: Szia! Eddig talán 20 alkalommal jártam Görögország különböző helyein, bár az tény, hogy például Athénban még nem voltam, sőt más nagyvárosban sem. De bejártunk sok szigetet és Paraliát is, de számtalanszor kerültünk olyan helyzetbe, amikor nem nyaralóközpontban voltunk és valamit el kellett intéznünk, mindig hihetetlen kedvesek voltak. Amikor a férjem foga fájt és találomra becsengettünk egy fogorvoshoz Rodosz városban, vagy amikor ugyanezen a szigeten egy másik alkalommal eltévedtünk és egy kis faluban kértünk segítséget (még a mobilfónia és GPS ideje előtt), nekünk mindig szuper tapasztalataink voltak. Sajnálom, hogy neked nem.

martineden 2019.09.23. 11:53:38

@Csatangoló: Orulok, ha valoban ennyit valtoztak az utobbi idokben.En ugyanis 2005 ota nem jartam arra.(elotte viszont jo parszor nyaraltunk tobb helyen is, mi is voltunk Paralian, egyebkent talan ott voltak a legkedvesebebbek akkoriban.)

Boar. 2019.09.23. 11:53:58

@martineden: Visszakérdeznék, Te hányszor jártál Görögországban és hol?
Mert ez a sületlenség még azokra a magyarok által megszállt turistakomplexumokra sem igazak mint amilyen Paralia vagy Sarti, (bár ott jellemzően nem is görögökkel futsz össze hanem dél-kelet európai fiatalok melóznak).
Ez, amit leírtál, a horvátokra jellemző de rájuk nagyon...

Plumper_ 2019.09.23. 11:54:04

@lake01: a törökök is ott verik át a turistát, ahol tudják.
süti beállítások módosítása