Csődbe ment a Neckermann anyacége

2019. szeptember 23. 10:16 - Napokrata

A Thomas Cook csődje kapcsán összegyűjtöttük a legnagyobb utazási iroda buktákat a rendszerváltás óta.

board-895399_1280.jpg 

Hétfőn reggel robbant a bomba az utazási piacon: csődbe ment a legnagyobb brit iroda, a Thomas Cook, mely többek között a Neckermann Magyarországnak is tulajdonosa. A dolog horderejét jól mutatja, hogy a bedőlés miatt 160 ezer, külföldön rekedt ember hazajutását kell megoldani, már pedig ekkora logisztikai feladatra – békeidőben – még nem volt példa Anglia történetében. Bár egyenlőre úgy tűnik, hogy a Neckermann hazai működését nem befolyásolja az anyacég csődje, azért a rendszerváltás óta nálunk is gyakran előfordult, hogy egy utazási iroda külföldön hagyta utasait, sőt az sem volt ritka, hogy már a ferihegyi reptérről vissza kellett fordulnia a károsultaknak. De vegyük is sorba az elmúlt 30 év legjelentősebb eseteit.

            A rendszerváltás után – mint oly sok más piac esetében – az utazási irodák esetében is tarolt a vadkapitalizmus. Az 50 dolláros valutakerettől és a szocialista országokra limitált útlevéltől megszabadult magyarokból rengeteg szerencselovag akarta kipréselni a megtakarított forintjait. Emellett szinte semmilyen szabályozás sem létezett még az irodákkal szemben, így gyakorlatilag csak annak nem lehetett valamilyen utazási irodája, aki nem is akart. Ilyen körülmények között szinte meglepő, hogy csak a szabad piacgazdaság megjelenése után 4 évvel ismerkedtek meg a magyarok a reptéren rekedt turistákról készült felkavaró képekkel. Az elsőség kétes dicsőségét a Sky Way utazási irodának sikerült bezsebelnie, 1993 január közepén.

Az olcsó egyiptomi és kanári-szigeteki utakra specializálódott csapat egy évvel korábban alakult, és újszülött irodaként be is fizette a 600 ezer forintos vagyoni biztosítékot.  A hangyaszorgalmú csapat azonban ez alatt az egy év alatt több, mint 25 millió tartozást halmozott fel, így vagyoni kártérítésről természetesen szó sem lehetett, sőt az utasaikat is másoknak kellett hazahozni, mivel a Malévnak is 3 millióval tartozott a Sky Way. Ebben az évben, vagyis 1993-ban ismerkedhetett meg a hazai piac az első nyári csődök ízével is, hiszen a Greece Tours és a Holland Travel is ekkor húzta le a rolót. Utóbbi egyébként egy másik jelenséggel, az utazási irodák Főnix madár effektusával is megismertette a törvényhozókat, ugyanis a csőd hivatalos bejelentése után 4 nappal a tulajdonosok már Benelux Travel névre kértek és kaptak bejegyzést. Ebben az időszakban egyébként nem volt ritka, hogy szezononként 8-10 többnyire kisebb „Sámli Tours” ment csődbe.   

            Az iroda megszűnési láz tényleg végig kísérte a teljes 90-es éveket. 1994-ben például a Sky Way támadt fel poraiból SunDay néven, hogy pár hónap múlva újra csődbe menjen. De később sorban zárt be az Emanuelle Tours (1995), a Karnak Travel (1996), majd a Délibáb Utazási Iroda (1997), hogy csak a legjelentősebbeket említsük. A botrányok a 2000-es években sem maradtak el, sőt ekkor dőltek be talán a legjelentősebb piaci szereplők. Az ezredforduló évében a hazai szakma akkori legnagyobbja, a HTC jelentett csődöt, mely olyan irodákat tulajdonolt, mint a Jorgos Travel vagy a Club Espana. 2001-ben könnyes búcsút vehettünk a Mercator Traveltől és a Great Tourstól, de az igazi meglepetést az 54 irodával és közel 500 viszonteladóval rendelkező West Travel 2002-es buktája volt. 2003-ban a Cippolino és a Cooptourist érdemelte ki az egyszervolt jelzőt, míg egy évvel később egy újabb nagyágyú, az Eurotours csődje borzolta a kedélyeket.  

            A következő évek sem teltek eseménytelenül, de ezeket már csak néhány szóban említjük meg. 2007 áprilisában hatalmas kampánnyal indított Magyarországon a low cost egyiptomi utakkal operáló Malda Tours, mely alig fél év után rengeteg hitelezőt és 160 utast hagyott magára, utóbbiakat az afrikai ország homokjában. Szintén sokan jártak pórul a Bella Tours 2008 szeptemberi csődjével és az Ariadne egy évvel későbbi bezárásával.    2009 azonban nevezetesre sikeredett az utazási piacon, hiszen ekkor további két, nagynevű iroda a Quitt Tours és az 5 Kontinens is feladta a harcot. A 10-es évekből talán még három nagy botrányt kavaró eset érdemel említést: ebben a dekádban ment csődbe ugyanis az Aeroviva (2010), a Best Reisen (2013) és a Green Holidays (2017) is.  

 

Ha érdekel az utazás, szeretnél hasznos tippeket kapni és csodás tájakra barangolni, akkor kattints a Csatangoló Facebook oldalára!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1415159470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2019.09.23. 17:45:33

Tan túra?

Pasha Tours?

ZX 2019.09.24. 13:15:10

A Best Reisen csődjében erősen szerepet játszott a buszbaleset, ráadásul ők minden utasukat hazahozták mielőtt csődött jelentettek.
süti beállítások módosítása