Az aszódi kastély titkos románca

2020. július 08. 10:23 - Csatangoló

Sem a botrány, sem az évtizedes várakozás nem szakíthatta el szerelmétől Podmaniczky Júliát, az aszódi kastély kisasszonyát.

aszod1.jpgForrás: Arcanum Digitális Tudománytár/ vasárnapi Újság 1910

Aszódot a legtöbben Petőfi Sándor verseiből ismerik, és tény, hogy ő volt a kisváros leghíresebb lakója. Pedig számos ismert művész és főúr megfordult itt a főtéren még ma is álló, jelenleg éppen állagmegóvás alatt lévő kastélyban, amely az 1700-as évek elejétől egészen 1860-ig adott otthont egy különleges, művészetek és irodalom iránt igencsak vonzódó nemesi családnak. Közöttük is Podmaniczky Júliának, aki közel egy évtizedig várt Aszódon szerelmére, Jósika Miklósra, az elismert regényíróra. Ennek a különös szerelmi történetnek eredtünk nyomába, és közben az is kiderült, hogy az első magyar karácsonyfának mi köze van az aszódi kastélyhoz és a csipkékhez.

 Tinédzserkoromban az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium padjait koptattam, így igen gyakran megfordultam a városka Podmaniczky-kastélyában, amelyben akkor az iskola kollégiuma működött. Az barokk főépület egykori pompázatos belsőjét az 1990-es években csupán a freskókkal díszített oldalsó kupolás terem idézte, s a puritán kollégiumi szobák láttán fel sem merült a diákokban, hogy vajon milyen előkelő lehetett a névadó család otthonaként. Pedig az 1700-as évek elején ez a kastély ténylegesen egy barokk főúri otthonnak épült, és a XIX. század folyamán a Podmaniczky család tagjai tovább szépítették és bővítették az épületet, így alakult ki az U alakú barokk főépület és a hozzá csatlakozó klasszicista mellékszárny az évszázadok alatt. A Podmaniczkyk ezt a palotát tartották a család elsődleges otthonának, ahol felemelő és tragikus események is történtek. Így például Podmaniczky Károly (a szóban forgó Júlia édesapja) itt vesztette el első feleségét, aki egy halott gyermeknek adott életet, majd a szülést követő néhány nap múlva gyermekágyi lázban elhunyt. Ezután a báró, amikor megtalálta második hitvesét, a német származású Jánkendorf-Nostitz Elisa bárónőt, megtiltotta, hogy az újabb gyermekek Aszódon szülessenek, és a család is főként Pesten élte hétköznapi életét.

Podmaniczky Júlia is itt született 1813-ban, első gyermekként. Már korán vonzódni kezdett az irodalom és a művészetek iránt, köszönhetően a német nagypapának, Artúrnak. Júlia is szívesen verselgetett, és tiniként titkon Jósika Miklós regényeit olvasta, aki a kor egyik leghíresebb írója volt Jókai Mór mellett. Akkor a fiatal lány még nem is sejtette, hogy álmodozásainak tárgyával hamarosan megismerkedhet. Erre 1837-ben került sor egy pesti szalonban, ahol a fiatal lány azonnal lángoló szerelemre lobbant az erdélyi nemesíró iránt, aki szintén megtalálni vélte múzsáját Júliában. De volt egy kis gond, mégpedig az, hogy az idősödő regényíró akkor már házas volt, és több gyermek apja. Ez pedig lehetetlenné tette a szerelem beteljesülését. Mindeközben Júlia édesapja, Podmaniczky báró elhunyt, így a lány nevelése édesanyjára maradt, aki nem tudta, hogy miként óvja meg őt Jósika Miklóstól, és a személyével járó botránytól.

Végül Elisa báróné úgy döntött, hogy átteszi a család székhelyét Aszódra, hátha itt vidéken Júlia könnyebben el tudja feledni szerelmét. Ehhez pedig minden adott volt a Galga-parton: kényelmes, gazdagon berendezett kastély, meleg családi események, csodás táj. Júlia testvérének, Podmaniczky Zsigmondnak a visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy édesanyja a szülőföldjéről hozta magával a karácsonyfa-állítás a szokását, amit igencsak szerettek a gyermekei, így a feldíszített fenyőfa rendszeres vendége volt a karácsonyi időszaknak a Podmaniczky-kastélyban. De hiába teremtett Elisa báróné kellemes otthont gyermekeinek, Júlia nem feledte kedvesét. A szerelmesek rendszeresen leveleztek, és állítólag Jósika Miklós többször is meglátogatta múzsáját Aszódon. Erről a várakozási időről szólnak Júlia aszódi versei, amelyek bár német nyelven íródtak, de különösen szép példái a XIX. századi magyar női költészetnek.

A románc 10 év várakozás után happyenddel zárult, mert Jósika Miklós áttért a protestáns hitre, és ezután sikerült első feleségétől elválnia. 1847-ben Podmaniczky Júlia és az író házasságot kötött Aszódon és elkezdték közös életüket. De nem sokáig élvezhették a mézesheteket, mert Jósika Kossuth oldalán csatlakozott a szabadságharchoz és magára hagyta újdonsült feleségét. Ez a lépés lett a veszte is, hiszen a 1848-as események leverése után emigrálni kényszerült a Habsburgok bosszúhadjárata miatt. Júlia természetesen követte szerelmét Nyugat-Európába is, először Lipcsében, majd Brüsszelben, később pedig Drezdában telepedtek le. Mivel a család elég szerény anyagi körülmények között élt, így végül Júliára hárult a feladat, hogy pénzt szerezzen. Nyitott is egy kis csipkeüzletet, ami megteremtette számukra a mindennapi betevőt, ezen kívül pedig gyakran írogatott Arany János lapjaiba, szorgalmasan fordította férje regényeit német nyelvre, és ő menedzselte annak kiadását is. De hiába a munkás élet és az újonnan megteremtett otthon, Jósika Miklós 20 évnyi boldog házasság után elhunyt, Júlia pedig majd 30 évre magára maradt. 1893-ban Drezdában hunyt el, így nem kellett látnia, hogy testvéreiől és rokonaitól miként kerül el a családi örökség ékköve, az aszódi kastély.

Az aszódi otthon nyári lak részét gróf Széchenyi Gyula családja használta a későbbiekben 1927-ig, a barokk részben pedig 1890-től egy leánynevelő iskola működött, amelynek létrejöttét a Podmaniczkyk kezdeményezték  az egyházzal karöltve. Nem csoda, hogy a Kádár-korban szintén az oktatásé lett itt a főszerep, hiszen a leánynevelde működése során jelentős átalakításokat hajtottak végre a belső térben, ami alkalmassá tette az épületet iskolának. A Sándor szárny díszterméből tornaterem lett, a szobákból pedig tantermek, ezek később az aszódi általános iskolát, majd a gimnázium kollégiumát szolgálták. Manapság közel 20 éve teljesen lakatlanul áll a Podmaniczky-kastély, és komolyabb hasznosítási tervekről sem tudni, most éppen állagmegóvó felújításokat végeznek rajta.

Ha tetszett a cikk, akkor csatlakozz a Titokvadász Facebook oldalához, ahol további érdekességek és titkok várnak rád!

 

2 komment
Címkék: itthon aszód

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1615988632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Attila Révai 2020.07.08. 19:35:32

Szeretem az ilyen történeteket és ismertetéseket. Ilyen részletes leírásokat adott emberekről, tájakról, épületekről ritkán talál az ember. persze ehhez kell egy jó stílus is.

XTaki 2020.07.09. 08:51:57

Sajnos a fotók nem mutatják, hogy mennyire lepusztult állapotban van a kastély. Az 'állagmegóvó' munkálatok leginkább arra irányulnak, hogy ne ázzon szét teljesen. A múlt évben többször jelentettem a megfelelő hatóságnak, hogy méteres lyukak tátonganak a tetőszerkezeten, ahol az eső akadálytalanul hatol be.
süti beállítások módosítása