A világ legöregebb látnivalói időutazóknak

2019. október 01. 13:55 - Csatangoló

Látogasd meg a világ legöregebb máig álló hídját, kastélyát, állatkertjét, éttermét és szállodáját! 

cochem-3610510_960_720.jpgCochem kastély Németországban - forrás: Pixabay

Családi tragédiákat és náci titkokat rejtenek a világ legidősebb kastélyának falai

A világ talán legidősebb, épen maradt kastélyának falai titokzatos és szomorú történeteket mesélnek: sok-sok középkori csatát láttak az ódon falak, amelyek között később a nácik egyik szigorú iskolája működött. A Cochem kastélyt valamikor 1000 körül építette fel egy Ezzo nevű gróf. A Kölnhöz és Frakfurthoz is majd egy órányira fekvő épület természetesen az elmúlt ezer évben sokféle átalakításon esett át: először az Ezzóktól III. Konrád király hódította el erőszakkal, majd a császári tulajdonba került várat fél évszázaddal később XIV. Lajos francia király rongálta meg súlyosan egyik hadjárata során. Végül a XIX. század közepén egy üzletember, Fréderic Jacques Ravené vásárolta meg a félig romos épületet és neogótikus stílusban restauráltatta azt. Sajnos azonban Ravené fia meghalt és a nyári rezidenciának szánt kastély nem tölthette be eredeti szerepét, amelyet végül eladtak a porosz kormánynak. A II. Világháború alatt egy szigorú jogász-iskola működött itt, ahol a náci szimpatizáns jogtudorokat képezték ki. A XX. század második felében Cochem város kapta meg a kastélyt, ahol manapság érdekes vármúzeum működik. A 10 nyelven induló túrákra csak pár euró a beugró, de sajnos babakocsi nem használható kastélyban, és kerekesszékkel sem lehet közlekedni, viszont például kutya simán bevihető a túrákra.

weihnachten-in-st_-peter_4844_767w.jpeg St. Peter Stiftkulinarium egyik közékori terme, forrás: Wikipedia

Salzburg óvárosában található a világ legidősebb étterme, ami még ma is működik

A világ legidősebb étterme Salzburg óvárosában található és több, mint 1200 éve működik. St. Peter Stiftskulinariumban bárki meglátogathatja az egykori kősziklába vájt termeket és hamisítatlan osztrák ételeket kóstolhat, finom osztrák borokat ihat. A vendéglátóhely különösen büszke történelmére, amelyet írásos emlékek igazolnak 803-tól kezdődően, amikor Yok Alciun megalapította vendéglőjét, hogy kiszolgálja az éppen regnáló arnói püspököt. Az egykoron a St. Peter kolostorhoz tartozó vendéglő konyhája és sziklatermei ma egy monumentális éttermet alkotnak: az épület a maga 11 történelmi helyiségével részben a sziklafalba épült és 620 főt tud egyszerre befogadni, a kültéri területen további 300 vendég is kényelmesen leültethető. Az éttermet egyébként már 27 év óta egy lelkes házaspár vezeti, ahol fejenként olyan 70-100 EUR-ból vacsorázhatunk meg kényelmesen.

 img_main01.pngA Nishiyama Onsan Keiunkan bejárata, forrás: keiunkan.co.jp

A világ legöregebb szállója egy hőforrásnak köszönheti létét

A Guiness Records szerint a japán Nishiyama Onsen Keiunkan a világ legrégebbi, ma is működő szállodája. A hotelt 705-ben alapította vendégfogadóként Fujiwara Mahito a Keiun-korszakban, erre utal a szálloda elnevezése is. A fogadó egyébként az onsenjéről, azaz meleg vízű hőforrásáról és az erre épülő fürdőjéről volt híres. Mint ismeretes Japánban a vulkanikus aktivitásnak köszönhetően több ezer meleg vizű forrás található, ezeket japánul onsennek hívják. A japán előírások szerint egy valódi onsen vize a törvény által előírt 19 kémiai elemből legalább egyet tartalmaz, hőfoka pedig minimum 25°C. A hely vonzerejét növeli, hogy sok híres szamuráj és sógun is látogatta egykoron, ráadásul máig a Mahito család vezeti, mégpedig az 52. generáció. A szálloda egyébként nem olcsó, egy éjszakáért még főszezonon kívül is legalább 130-150.000 HUF-nak megfelelő japán jent kell kifizetni.

800px-kaiserpavillon_tiergarten_schoenbrunn.jpg A császári pavilon a Schönbrunn Állatkertben - forrás: wikipedia

Mária Terézia férje építtette a világ legidősebb, ma is működő állatkertjét

Világszerte több száz állatkert működik, azt viszont kevesen tudják, hogy ezek közül a legöregebb a szomszédos Bécsben található. A Tiergarten Schönbrunnt Mária Terézia férje, I. Ferenc német-római császár megbízásából Adrian van Stekhoven építette. Mint ismeretes a császár címei ellenére nem igen foglalkozott politikával, mivel ezt a szerepet felesége töltötte be. Így minden energiáját és idejét vagyonuk gyarapítására, különböző vállalkozásokra és a bécsi rezidenciák kibővítésére, szépítésére fordította, de nagyon szerette a természetet is. Ennek jegyében született meg az uralkodói állatkert, főként gyermekeik és vendégeik szórakoztatását célozva 1752-ben. Ekkor még csak pár tucat ketrecben tartottak „egzotikus” állatokat – elefántokat, tigriseket, medvéket, farkasokat – lehetett megtekinteni, de az 1780-as nagyközönség számára való megnyitás után az állatállomány is elkezdett szaporodni.  Az első zsiráf például 1828-ban érkezett, és rögtön divatot is teremtett, amely „zsiráfmintás” kesztyűkben, kalapokban, ruhákban testesült meg. A két háború idején súlyos veszteségek érték a bécsi állatkertet, de végül sikerült megmenteni és manapság nemcsak a legidősebb, de az egyik legmodernebb állatkertnek számít a világon. 17 hektáros területtel, éttermekkel, történelmi pavilonnal, akváriummal és számos állatshow-val várja a vendégeket télen-nyáron, egyaránt.

arkadiko_mycenaean_bridge_ii.JPGArkadikó híd Görögországban - forrás: Wikipedia

A katonákat szolgálta egykoron a világ legöregebb hídja

A világ legöregebb hídja pedig Görögországban áll a peloponnészoszi félszigeten, félúton az ősi Tiryns és Epidúrosz között. A még ma is használatos az Arkadiko híd, amelyen akár nyugodtan át is sétálhatunk a görög bronzkorban keletkezett valamikor időszámításunk előtt 1300 környékén, és az akkori katonai, közlekedési útvonalak része volt. A sziklákból, kövekből álló hidat egyébként úgy építették, hogy egy szekér kényelmesen elférjen rajta. A szerkezet 22 méter hosszú, az alapja 5,60 méter széles és 4 méter magas, a híd tetején lévő úttest szélessége mintegy 2,50 méter. A hidat még ma is használják a helyiek, de ha valaki arra kirándul, akkor érdemes lefényképezni a valóban kivételes építményt. A környéken egyébként több másik régi híd is található, amelyek ehhez hasonlóan több, mint kétezer éve épültek és még máig állnak.

Ha még több ősi látnivalóról olvasnál szívesen, akkor irány a Csatangoló blog Facebook oldala, és köszönjük a like-okat :)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115185688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yoyoyo 2019.10.02. 14:03:53

"valamikor időszámításunk előtt 1300 környékén" Mikortól számítod az időt? Róma alapításától? Zsinagógiai idő?Kim Ir Szen születése? Nagy Okt. Szoc. Forr.?

Der Piefke 2019.10.02. 14:03:57

Cochem mind Kölntől, mind pedig Frankfurttól inkább két, mimt egy órányira van - és kb. annyira tekintehtő "épnek", (ami az eredetiségére vonatkozik), mint Neuschwanstein.

Gyingizik 2019.10.02. 17:16:47

Elég valószínűtlen, hogy Kr. e. 1300 előtt nem volt híd. Egyiptomiak, hettiták, sumerek, akkádok, kínaiak, indus völgyi civilizáció stb. talán nem épített hidat?
süti beállítások módosítása