Csomagolási tippek a nyaralásra

2016. június 16. 06:17 - Csatangoló

A nyár a pihenés ideje, ki belföldön, ki külföldön, van aki csak egy hétvégére utazik el, mások több hetes nyaralást terveznek, van aki autóval vág neki az útnak, mások repülőre szállnak. De vajon mit vigyünk magunkkal, hogy semmi ne hiányozzon a nyaralás alatt?

csomi.jpg

Hosszú évek tapasztalata vezetett oda, hogy ma már, vasalással együtt egy óra alatt bepakolok az egész családnak, és többnyire semmilyen fontos dolog nem marad itthon, illetve nem is viszünk magunkkal felesleges ruhákat vagy tárgyakat. Persze ahogyan nő a gyerek és változnak az utazási szokásaink, a csomagolási szokások is aszerint alakulnak. Szeretnék veletek néhány tuti tippet megosztani!

Gondold át, mire lehet szükséged majd kint!

Szerintem a csomagolás nem a ruhák hajtogatásánál kezdődik, hanem jóval korábban, az utazás megtervezésénél. Nem mindegy, hogy repülővel megyünk vagy autóval, hiszen az utóbbi vitathatatlan előnye, hogy van hely a csomagoknak. Nem mindegy, hogy apartmanban szállunk meg, vagy egy all inclusive hotelben, ahová például ételt-italt, illetve a piperecikkek többségét teljesen felesleges elcipelni. A férjemmel kettesben túlnyomórészt repülővel utazunk, könnyű kézipoggyásszal vagy feladott kényelmes bőröndökkel, és tényleg csak a legszükségesebb dolgokat visszük magunkkal. Amikor viszont megszületett a kislányunk, az első nyaralásnak kocsival vágtunk neki, és a csomagtartóban a fél babaszoba ott pihent kényelmesen.  Azóta persze a bébi is óvodássá „serdült”, az utazási pakkja is lényegesen lecsökkent, így bátran repülünk vele is. Néhány utazós weboldal egyébként szuper listákat kínál mindazoknak, akik szeretnék leellenőrizni, hogy nem maradt-e ki valami fontos a csomagból. Az én kedvencem az Independenttraveller packing listje: http://www.independenttraveler.com/packing , ami ráadásul még személyre is szabható.

Mindig a legfontosabb marad otthon!

A hivatalos dokumentumok – útlevél, személyi igazolvány, vezetői engedély, forgalmi, biztosítási kártyák, oltási és egészségügyi papírok stb. – egyszerűen nem maradhatnak otthon soha, hiszen ezek nélkül meghiúsulhat az utazás. A fontos papírokat érdemes mindig naprakészen tartani, akár több hónappal a tervezett utazás előtt leellenőrizni, hiszen elképzelhető, hogy az adott célországba még fél évig érvényes útlevelet kérnek, vagy nem vettük észre, hogy éppen akkor lejár a jogsink. Fontos információ, hogy a jogosítvány nem alkalmas határátlépésre a schengeni zónában annak ellenére, hogy itthon elfogadják személyazonosításra a személyi helyett szinte mindenhol. A gyerekeknek nincs még személyi igazolványuk, így nekik útlevelet kell csináltatni, amit általában 3 évre adnak ki a hatóságok. Az autóval utazóknak érdemes a nemzetközi zöld kártyát is kiváltani, ami hasznos lehet egy külföldön okozott balesetnél. Ne spóroljunk a biztosításon sem, mert életeket és egészséget menthet, én ezzel érzem magunkat igazán biztonságban! Természetesen az utazási doksikat is vigyük magunkkal, repülőjegy, szállásfoglalás, autóbérleti papír stb. Figyeljünk rá, hogy a nyomtatásnál minden rendben legyen, velem már megtörtént, hogy probléma adódott a reptéren, mert a beszállókártyámról lemaradt az azonosító vonalkód a nyomtatásnál!

Csinosan nyaralni élmény

A nyaraláson mindenki a legjobb formáját szeretné hozni, akkor is, ha egyedül utazik, és akkor is, ha a családdal vagy a párjával. De ne legyenek illúzióink, napközben a 40 fokban úgyis csak a strandon fogunk ülni fürdőruhában, a szép ruháinkat este a vacsoránál mutathatjuk meg. Teljesen felesleges több rend nappalra szánt költeményt magunkkal cipelni, mert úgysem fogjuk felvenni. Fontos viszont 2-3 póló és sort, több fürdőruha, alsónemű minden napra és egy kényelmes túraszett váltófelsővel. Egy hétre 2-3 esti ruha, felső és szoknya/nadrág bőven megteszi. A gyereknek érdemes betenni plusz két tartalék ruhát a különböző foltos balesetekre. Ha több hétre megyünk valahova, akkor nézzünk utána a mosási szolgáltatásoknak a szállodában vagy annak környékén, jóval olcsóbb, mint felárat fizetni a plusz bőröndért a repülőn. Eleinte én is magammal cipeltem a magassarkú cipőimet, ma már tudom, hogy úgysem fogom felvenni, mert túrázásához, városnézéshez, strandra és egy áttáncolt bulihoz is teljesen alkalmatlan viselet! Hosszú repülőútra mindenképpen ajánlott a kényelmes viselet, hiszen lehet, hogy még aludni is fogunk. Ha többen megyünk, akkor ajánlott vegyesen pakolni a bőröndökbe. Ha elveszne a csomagunk a reptéren, így is mindenkinek lesz mit felvennie, a táskánk pedig úgyis megérkezik majd 2-3 nap múlva!

Piperecikkekkel óvatosan, a házipatikával bátran!

Személy szerint én nagyon fontosnak tartom, hogy az utazások előtt mindenféle védőoltást beadassunk, amit csak lehet, így tényleg megelőzhetjük a betegségeket, különösen, ha nem Európába készülünk. A házipatikába kerülnek a fontos tabletták, így a megszokott láz- és fájdalomcsillapító, hasmenésre széntabletta helyett egy jó probiotikum, és a személyes gyógyszerek. Ne feledjük a reptéren angol-nyelvű igazolást kell bemutatnunk az inzulinhoz vagy az allergiainjekcióhoz, egyébként a személyes gyógyszereket mindig átvihetjük gond nélkül a biztonsági ellenőrzésen, és ajánlott is ezeket a kézipoggyászban tartani, nehogy elvesszenek. A piperecikkek átvitele a kézitáskában már sokkal problémásabb, csak zárt tasakban, maximalizált méretben vihetők fel a repülőre, inkább csomagoljuk őket a feladott bőröndbe. Ha nem ragaszkodunk a megszokott márkáinkhoz, akkor kint is vásárolhatunk alap-piperecikkeket: tusfürdő, testápoló, napvédők, sampon stb. , de a legtöbb szállodában úgyis adnak ilyesmit. Én inkább körömollót, hajszárítót és úti vasalót cipelek magammal, mint több tubus piperét, mert előbbieket jóval nehezebb és drágább kint pótolni. A sminkcucc viszont kényes dolog, hiszen sok nő ragaszkodik a kipróbált darabokhoz, ezeket semmiképpen ne felejtsük otthon! A repülő eléggé kiszárítja a bőrt, ha nem szeretnénk több óra után szárazan feszengeni, akkor hidratáljunk. például így

Kütyüiszony, avagy biztonság és valódi élmény!

Nálam a nyaralás arról szól, hogy végre kikapcsolom a mobilom és elteszem a  laptopom. Persze a fényképezőgép, a mobil és a tablet ne maradjon otthon, mert segítségünkre lehet, de a használatukkal kapcsolatban érdemes néhány jó tanácsot megszívlelni a biztonsággal kapcsolatban. A kirándulásokra – különösen, ha valamelyik fejlődő országba készülünk túrázni – nem érdemes elvinni a mobilunkat (max. a biztonság kedvéért egy cseremobilt roaming kártyával, esetleg aprót és telefonkártyát). Utazásaink alatt egyetlen egyszer loptak tőlem, amikor Kenyában megtetszett a telefonom egy nyomorgónak, és kitépte a kezemből , miközben én a taxiban pötyögtem rajta. Soha előtte és soha utána nem vittem magammal telefont és értékes dolgokat sem, semmilyen külföldi kirándulásra, strandra (sem ékszert, sem kütyüket), így nem is ért semmilyen támadás. Ez jó tanulólecke volt! A legjobb, ha sima sortban és pólóban császkálunk minden értékes dolog nélkül, így nem is lehetünk érdekesek a rossz indulatú helyieknek. A nyaralás alatt én mindig sokat olvasok – ilyenkor több időm van – eleinte a súlyhatárt mindig a könyvek miatt léptem túl, pár éve azonban beszereztem egy elektronikus könyvolvasót, ami igen jó szolgálatot tesz, könnyű és sok könyv elfér rajta. Ha gyerekkel utazunk, ne feledkezzünk meg az ő szórakoztatásáról sem, a tablet és a színezők jó szolgálatot tesznek a repülőn, és esténként egyaránt. Ja és egy jó tanács, idegen helyen ne bízzunk automatikusan a GPS-ben és a térképeiben, nehogy beszoruljunk bérelt autónkkal egy járhatatlan szűk utcába, vagy megbüntessenek bennünket, mert behajtottunk egy gyalogosoknak fenntartott sétálóutcába!

Mindenkinek kívánok jó utazást és feledhetetlen élményeket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr408813618

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan pakolj okosan? - Költözés az Óperencián túlra 2016.06.16. 07:51:13

Hegyes Dóra Huszonhárom kilogramm. Az életed melyik szakaszát, melyik részét zsúfolod bele huszonhárom kilóba – már ha egyáltalán belefér? Mi lesz az, amiért a túlsúlyt kifizeted és mit raksz ki utolsó pillanatban a bőröndből? Mit pakols...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása