Tuti krétai strandok - bulihelytől a trópusi csodáig

2016. augusztus 14. 19:07 - Csatangoló

A nyár nekem mindig is a strandolásról szólt, bár imádok várost nézni, szeretem a különleges utazási élményeket, 40 fok melegben leginkább a vízpartra vágyom. Kislányként a nyarakat a Balaton mellett töltöttem, az úszás és a strandolás már ott az életem részévé vált. Később tinédzserként az isztambuli Boszporusz partján láttam először sós vizet, majd fiatal felnőttként pont Krétán csobbantam először tengervízbe. Azóta is keresem-kutatom a legszebb partokat, legyen szó édesvízről, tengerről vagy óceánról. Krétát sokan a tömegturizmus fellegvárának tartják unalmas partokkal, pedig sok csodálatos stranddal büszkélkedhet, amelyek – például az olasz vagy a szardíniai partokhoz viszonyítva – még augusztusban sem zsúfoltak. Természetesen azok is megtalálják a számításaikat, akik nyüzsgőbb városi partokra vágynak és sziklás öblökben sincs hiány.  Íme, néhány csodálatos fürdőhely Krétáról, amelyek a személyes kedvenceim.

elafonissi5.jpg

  1. Elafonissi, trópusi álmot kergetőknek Európában

Elafonissi, egy csodás, óriási területen elterülő, trópusi ihletésű partvidék, amely Kréta dél-nyugati csücskében található. Már az odavezető út is kalandos: keskeny alagutakon, hegyszorosokon keresztül kanyarog Chaniából az út, több mint 70 km-en keresztül. Maga a strand valóban nagy területtel büszkélkedhet, hatalmas homokdűnék között terül el, amelyeket csak néhány büfé és étterem tarkít. A parti homok finomszemcsés, rózsaszín és fehér, színét állítólag a koralltörmeléknek köszönheti, mindez kristálytiszta, zöldeskék, sekély vízzel. A strandoláshoz vigyünk magunkkal ivóvizet és néhány falatot, ha nem szeretnénk a néhány büfé egyikénél órákat sorban állni, és feküdjünk a saját törölközőnkre, ha lekéstük a kevés napágy egyikét. Öltözőkkel és illemhelyekkel viszont jól ellátott az óriási strand, ami akár több ezer fürdőzőtől sem hat túlzsúfoltnak. Főszezonban érdemes a kora reggeli órákban érkezni, amikor még kihalt a part, 9 óra után ugyanis ellepik a turista buszokról özönlő utazók. Ha valaki imádja a vadregényes, homokos partokat, esetleg trópusi korallhomokról álmodozik, annak mindenképpen látnia kell Elafonissit. Mi tavaly egy többnapos Nyugat-Kréta túra alkalmával autóztunk el ide, és minden várakozásunkat felülmúlta.

  1. Voulisma Beach, pénztárcakímélő tükörhomok takarékos családoknak

Idén, Ierapetra felé autózva fedeztük fel az Agios Nikolastól dél-keletre elterülő, Istrohoz tartozó Voulisma strandot, ami körülbelül háromnegyed órás autóútra van a magyarok körében is népszerű Hersonissos-Malia térségtől. Az álmos kis falucska, Istro kevés turistát vonz, ugyanakkor gyönyörű strandjára rengetegen érkeznek autóval más helyekről is. A homok csodás aranyló-fehér, a víz gyönyörű zöldeskék, és idén augusztusban sem a napágyakért, sem a parkolásért nem kellett fizetni. A strandolók között a parti kávézó kollégái cirkálnak, így a jegeskávé, a friss narancslé vagy fagyi rögtön helybe érkezik, az étteremben öltözők, WC és zuhanyzó várja a strandolókat. A sekély part kiváló a családosoknak, a büfé nem drágább, mint máshol, így bátran ajánlom minden Krétára utazónak.

voulisma.jpg

  1. Hersonissos, partihely nem csak húszéveseknek

Bár a partizó fiatalok Európában többnyire Ibizát célozzák meg, azoknak sem kell csalódni, akik Krétára utaznak. Hersonissos mindig is a sziget legaktívabb, bulikkal és partikkal teli városának számított, ahol mindig szól a zene, illetve boltokban, éttermekben, koktélbárokban és diszkókban nincs hiány. A parti sétány több kilométeren keresztül kanyarog a sötét homokos és fehér sóderes, keskeny partok felett, amiket sziklák tesznek változatossá, a város legszebb, kék-zászlós strandja a nyugati csücsökben várja a nyüzsgést kedvelőket. Ha valaki a nyugalom helyett inkább vásárolgatni, bulizni szeretne, és napközben is programokra vágyik, akkor válassza Hersonissost! A strandokon ajánlott a strandcipő a kövek miatt, és elengedhetetlen a búvárszemüveg, mert csodás a vízi élővilág, már a parttól pár méterre is.

  1. Ierapetra, afrikai hangulat a forróság kedvelőknek

Ierapetra a déli partvidék legnépesebb városa, ahol jóval kevesebb turistával találkozunk, mint Heraklion környékén. A helyiek szerint ez a legmelegebb város a szigeten, ahol még decemberben is fürödhető a tenger, sok krétainak pont emiatt itt van a nyaralója. A lankás, sík területen elterülő városka fő látnivalója a pár évszázaddal ezelőtt épült erőd és a kikötő, ahonnan óránként indulnak gyorshajók a közeli, lakatlan, de homokos partokkal büszkélkedő Chrisi szigetre. Ierapetra strandjai sötét sóderesek és szürke homokosak, a víz pedig 2-3 fokkal melegebb, mint az északi partvidéken. Ha kicsit nyugisabb strandolásra vágyunk, esetleg nem szeretjük a hideg vizet, akkor válasszuk Ierapetrát a nyaralásunk helyszínének! Szerencsére Agios Nikolastól indulva ma már könnyen megközelíthető az újonnan épült autópályán és gyorsfogalmi úton keresztül.

  1. Plaka, borzongató part csodás kilátással

A Krétán nyaralók kötelező programja Spinalonga meglátogatása: az egykoron leprások lakhelyéül szolgáló kis szigetecske nemcsak gyönyörű építészeti emlékeket rejt, de tényleg borzongató élmény az egykori haldoklók nyomán sétálgatni. Én mindenkinek azt ajánlom, hogy Plakából hajózzon át a kis szigetre és ne Agios Nikolaosból, egyrészt mert jóval olcsóbb és rövidebb a hajóút, másrészt a Plakára vezető autóút az egyik legszebb tengerparti út, amit valaha láttam. Hegyoldalakon kanyarog a csodás kelet-krétai öblök felett, majd Eloundánál közvetlenül a tengerparton folytatódik. Plaka kerek-kavicsos strandja augusztusban sem túlzsúfolt, napágyak és árnyat adó fák gondoskodnak a strandolók kényelméről. A vízben úszkálva pedig jól szemügyre vehetjük távolról is Spinalonga szigetét, amely a képeslapokon pont ebből az irányból fotózva vált világhírűvé.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7610410014

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lefkáda kipipálva - A görög szigetvilág alig ismert csodája 2016.08.15. 08:18:05

Laslavic Tímea Lefkáda (görögül: Λευκάδα) Görögország nyugati részén található és egyike a Jón-szigeteknek. Sőt ez nem is egy sziget, hanem tulajdonképpen egy félsziget, mivel mindössze egy kicsi, keskeny, mesterséges csatorna választja el a szá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gchg 2016.08.15. 12:58:42

Bár nem éppen Kréta, de majdnem: Gavdos szigete, Krétától délre. Mi 2009 júniusában töltöttünk el ott egy hetet. Aranyhomokos tengerpart, szinte nulla turistával. A legsűrűbb napon 8-an voltunk kint a parton összesen. Infrastruktúra szinte semmi, bár a parti éttermek jót főznek jó áron, és a szállás sem volt drága. Jó-jó, előszezon, de akkor is. :)

Csatangoló 2016.08.15. 13:01:20

@Terence Hill: Hát ez az én egyéni ízlésemet is tükrözi, illetve Vai-ban én egy picit csalódtam. Rengetegen voltak most augusztusban és teljesen lezárták a pálmás részt, ami nekem zavaró volt. Gondoltam így nem ajánlhatom. Prevelibe sajnos nem jutottunk el, de majd legközelebb....
süti beállítások módosítása