6 híres titkos szoba a nagyvilágból

2016. szeptember 27. 05:50 - Csatangoló

Gondoltad volna, hogy a Szabadságszobor fáklyája egy titkos helyiséget rejt? Láttad már Eiffel híres apartmanját a toronyban? Tudtad, hogy a Tisza alatt egy alagút húzódik a tiszadobi kastélynál? Íme, egy kis ízelítő néhány közismert látványosság titkos szobáiról!

  1. Szabadságszobor

Szeretnéd látni a Szabadságszobor fáklyáját közvetlenül belülről? Sajnos ma már ez csak online lehetséges az ott elhelyezett webkamera segítségével. 1916 előtt azonban bárki megmászhatta a fáklyát a szoborban, ennek az I. Világháború vetett véget, amikor egy német ügynök robbantásának követően a fáklyaszobát lezárták, és azóta sem nyitották újra a nagyközönség előtt. A bennfentesek szerint a szobát már régen renoválták, ugyanakkor a döntéshozók még mindig félnek egy esetleges terrorcselekménytől. 

 szabadsagszobor.jpg

  1. Alapítóatyák

A Rushmore szikláiba vájt amerikai alapítóatyák az USA egyik legtöbbet látogatott jelképe. Azt azonban kevesen sejtik, hogy Lincoln feje mögött egy titkos ajtó található, amely az úgynevezett Rekordok Termébe vezet. A terem építésekor 1939 táján, eredetileg Gotzun Borglum, a terem megálmodója egy jóval nagyobb szabású komplexumot szeretett volna létrehozni az alapítóatyák feje mögött, ami az amerikai történelem kivételes dokumentumainak és emlékeinek adott volna helyet. De a háború keresztülhúzta nagyszabású tervét és maradt a jelenlegi kisterem, ami sajnos az 1998-as renováció ellenére sem látogatható. 

 alapitoatyak.jpg

  1. Disneyland

Gondolta volna, hogy a híres vidámparkban van olyan helyiség, amit nem látogathatnak az egyszerű turisták? A „Karib-tenger kalózai” című attrakciótól nem messze található egy jellegtelen ajtó, amelyre egy 33-as szám van festve. Ez az úgynevezett Club 33 bejárata, az egyetlen helyé a parkban, ahol alkoholt is lehet kapni. Ha valaki szeretne a patinás/piás klub tagja lenni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis 10.000 dollár a csatlakozási díj és további 3500 dollár az éves tagdíj. 

 disneyland.jpg

  1. Oxburgh Hall

Nagy- Britannia ódon várainak és kastélyainak többnyire kötelező tartozéka a titkos átjáró és a rejtett szoba, ezek többnyire az ott lakók biztonságát szolgálták az elmúlt évszázadokban. A norfolki Oxburgh Hallban például eddig 7 titkos ajtót fedeztek fel, amelyek közül az egyik legeredetibb a könyvtárban található. Itt – filmbe illő módon – az egyik könyvespolc köteteinek gerincét kell megnyomni ahhoz, hogy feltáruljon a titkos szoba ajtaja. Mivel a XV-ik századi épületet jelenleg renoválják, elképzelhető, hogy további rejtett szobákat is felfedeznek a restaurátorok. 

 oxburghhall.jpg

  1. Eiffel-torony

Ma már a látogatók is bekukkanthatnak Párizs leghíresebb „lakosztályába”, ami a város jelképének számító torony tetején helyezkedik el. Eredetileg az „apartmant” Gustav Eiffel saját magának építette, hogy teljes kényelemben élvezhesse a toronyból nyíló kilátást. S bár a gazdag párizsiak már rengeteg pénzt felajánlottak egyetlen éjszakáért a különleges szobában, eddig csak olyan nevezetes vendégeknek sikerült a vendégség, mint például Thomas Edison. A korabeli bútorokkal, falikárpitokkal és olajfestményekkel díszített szobát ma bármely turista megnézheti. 

 eiffel.jpg

  1. Tiszadobi kastély

Az elmúlt években gyönyörűen renoválták a tiszadobi Andrássy-kastélyt, amelyet egykoron vadászlaknak használtak a tulajdonosok. manapság kiállításokat, rendezvényeket szerveznek a kastélyban, amelynek van egy titkos átjárója. A könyvtárszobából ugyanis egy titkos ajtó nyílik egy alagútba, amely a Tisza alatt fut és a kiskastély szigetén ér véget. 

tiszadobikastely.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1111746029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2016.09.28. 09:02:14

Most komolyan csinaltal egy posztot ami akar erdekes is lehetett volna, de egy mocskos kepet nem tettel be a szobakrol?! Cseszd meg!

Csatangoló 2016.09.28. 09:13:02

@Szelid sunmalac: A linkek némelyikén megnézheted a titkos szobákat is, nem akartam jogvédett fotókat feltenni. Személyesen pedig csak az Eiffel-torony szobáját láthattam!

Vlad Tepes a jófiú 2016.09.28. 13:54:31

@Csatangoló: Nem kötekedés végett, de a wiki szerint az átjáró már évekkel ezelőtt beomlott. És persze @Szelíd sunamalac kollégának igaza van. Értem a problémádat, de ha feltünteted a képek forrását, akkor nem igazán lehet gond a fotók eredetével.

Hokunda 2016.09.28. 13:54:34

Töröljétek a linkek végéről a szóközt.

flamer 2016.09.28. 13:56:48

A "Hall of Records" nem a rekordok, hanem a feljegyzések terme (az "eredeti" Hall of Records egy mitikus egyiptomi könyvtár, amiben többek között Atlantisz történelméről szóló munkák találhatóak - az ókori görög történetírók szerint).

2016.09.28. 13:56:56

@Szelid sunmalac: egyetertek, ez igy elegge verszegeny

J. McClane 2016.09.28. 13:57:01

Én beírtam volt a Faknó várának a kincses termét, amit még a 2. Világháború alatt sem fedeztek fel az oroszok, és valamikor a 90-es években tárták fel, és érintetlenűl ott voltak a cuccok. Persze nem arany, hanem egzotikus állatok preparátumai, órák meg ilyesmi, ami akkoriban igazi kincs volt, és ritka. Elég klassz. Ez még látogatható is.

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2016.09.28. 13:57:15

Mikor a Szabadság-szobor fejében jártam (vigyázat, neten előre kell foglalni időpontot, a helyszínen nem lehet jegyet venni!!) azt mondta a parkőr, hogy nem olyan nagy élmény a karjába felmászni, mert szűk, nem lehet közben kilátni, viszont szélben leng, mint a fene. Szerintem nem a terrorveszély miatt nem nyitják meg, hiszen akkor a fejébe sem engednének fel. Semmivel sem lenne kisebb hatás, ha a homloka robbanna le és nem a karja.

Csatangoló 2016.09.28. 14:02:10

Javítottam a linkeket, bocsánat a szóközökért! A hozzászólásokat köszönöm és a haszos infókat is. A tiszadobi kastélyról egyébként egy hónapja hallottam az egyik ismerősömtől, hogy renoválták az átjárót is. Ez adta a cikk ötletét... Sajna még nem volt szerencsém élőben is látni, úgyhogy nem ellenőriztem a hitelességét az infónak. Egy újabb lehetőség útre kelni!
süti beállítások módosítása