6 dolog, ami kell a pihenéshez!

2017. április 13. 10:20 - Csatangoló

Nyaralni márpedig tudni kell, egyébként kifacsartan érkezünk haza, és alig várjuk, hogy otthon kipihenhessük az utazás fáradalmait! Íme, 6 tény, amely tudományosan igazoltan támogatja a pihenést!

Biztosan már veletek is megtörtént, hogy egy nyüzsgő, városban eltöltött, külföldi nyaralás után alig vártátok, hogy hazaérjetek, és kipihenhessétek a szabadságot. Természetesen mindenkinek más és más az igénye: van, aki az aktív pihenést, programokkal teli kikapcsolódást szereti, van, aki inkább a csendes horgászásra esküszik. Egy biztos, a nyüzsgő városi életet élőknek, akik folyamatosan tömegben, zajban, stresszes munkával töltik a hétköznapokat, alkalmanként érdemes kiszakadni a taposómalomból. Nemrégiben meglátogattuk a bikácsi Zichy Park Hotelt, ezt a Tolna megyei kis paradicsomot, ahol már a kapuban érezhető a nyugalom. Sokat gondolkodtam rajta, vajon miért tűnik itt minden olyan pihentetőnek?

 img_1261_kk.jpg

  1. Friss levegőt a tüdőnek

Köztudott, hogy a stressz ellen javasolt keleti sportok többsége, például a thai chi, a joga, de akár a szintén feszültségoldó buddhista meditáció is rendkívül fontosnak tartja a helyes légzést és a friss levegőt. Az oxigéndús környezet segíti a szervezetet a stresszhormonok semlegesítésében, a regenerálódásban és a pihenésben is. Ráadásul a természetben kiegyensúlyozott a levegőben lévő pozitív és negatív ionok aránya, ami szintén jót tesz az emberi szervezetnek. A friss, vidéki levegőn sokkal mélyebben alszunk, ez pedig szintén elősegíti azt, hogy a szervezet újjáépítse önmagát. A menedzserlétben megfáradt városi ember pár nap után újult erőre kap a tiszta levegőn.

 

  1. Harmóniában a vízzel

Korábbi posztjaimból már kiderült, hogy tenger és vízimádó vagyok. Ennek ellenére eddig még soha nem próbáltam a hosszabb idejű csónakázást, pedig legalább olyan jól éreztem magam a víz felszínén, mint egy medencében elmerülve. Most értettem csak meg a horgászokat, miért szeretnek egész nap a vízen lenni! Több nemzetközi kutatás is kimutatta, hogy a tengerek, tavak mellett élők jóval egészségesebbek, mint a szárazföld belsejében élők.  Mathew White környezetpszichológus, a téma szakértője szerint a víz elsősorban a mentális állapotunkra hat pozitívan. Vízközelben egyfajta meditatív állapotba kerülünk, amiben lelassulnak az agyhullámok. Ebben az állapotban könnyebben áramlanak a kreatív ötletek, a stressz is oldódik, jobban megy a pihenés. Multiknak és nagyobb cégeknek évente érdemes egy kis vízparti kirándulásra ellátogatni, ahol újjászülethet a munkamorál és a kreativitás, választhatnak vidéki helyszínt céges rendezvénynek.

 

  1. Emberi érintés a nyugalomért

James W. Prescott egy amerikai pszichológus évekig vizsgálta az emberei érintés szerepét a személyiség alakulásában. Tudományosan igazolta, hogy az érintés jótékonyan hat az erőszakra és a haragra, csökkenti a fertőzésveszélyt és erősíti az immunrendszert, kiegyensúlyozza az érzelemvilágot. Emiatt sem volt kétséges, hogy a Zichy Park Hotelben kipróbálom valamelyik relaxáló masszázst is, amely kellemes és pihentető egyszerre. Az orvosok a tengerentúlon egyébként az egyedül élőknek direkt javasolják a rendszeresen masszázst, amellyel pótolhatják az életükből hiányzó emberi érintést, megelőzve ezzel rengeteg egészségügyi problémát.

 massage.jpg

  1. Az állatok gyógyító közelsége

Személy szerint én nem vagyok állattartó, de a hotel környezetében élő állatkák mellett én sem mentem el szó nélkül, annyira cukik voltak mindannyian, kezdve a klasszikus haszonállatoktól, (a malacok, csirkék, libák, kecskék, kis bárány) egészen a gyönyörű lovakig és a nemrégiben született kis póniig. Ilyen környezetben rádöbbenünk arra a velünk született emberi tulajdonságra, hogy jól esik az állatok közelsége. Az 1960-as években Boris M. Levinson amerikai pszichológus volt az első, aki felhasználta és leírta az állatokkal való közös munka jótékony (terápiás) hatását. Tapasztalatai szerint az állatok jelenléte enyhíti a depressziót és a magány érzését, valamint gátolja és lassítja a szellemi és a fizikai leépülést, pihentető és kellemes érzést nyújt. Nem mellesleg sokan keresnek kutyabarát hotelt vidéken.

 

  1. Trendi a helyi íz

Ha őszinte akarok lenni, a Zichy hotel éttermének kínálatába egyszerűen beleszerettem: annyira autentikus és finom a helyi, tolnai fogásaival, a szomszédos kertben termelt zöldségeivel, a hotel kis tanyájáról származó húsfélékkel. Kicsit úgy éreztem magam, mintha visszakerültem volna nagymamám konyhájába! Biztosan ezt az érzést keresik napjainkban a gasztronómia fenegyerekei is, hiszen a legújabb trendek szerint a vendéglátásban 2017 a helyi ízek, a helyi termékekből készült egyszerű ételek és a házilag készített alapanyagok éve. Az Amerikai Kulináris Szövetség szerint egyre inkább háttérbe szorulnak a fine-dining trendek, és idén a gasztronómia visszatalál a tömegek ízléséhez és kulináris gyökereihez, ezért is hódít minden, ami házi!

 

  1. Mentesülve az elektroszmogtól

Napjainkban a rengeteg elektromos kütyü, mobil, laptop és tablet miatt a szervezetünk jóval nagyobb sugárzásnak és elektroszmognak van kitéve, mint korábban. A tudósok még csak most kutatják, hogy ez a digitális világ milyen egészségügyi következményekkel jár. Mindemellett már megjelentek olyan berendezések is – legelőször Magyarországon pont a Zichy Park Hotelben üzemeltek be egy ilyen SpaceHarmony készüléket - amelyek képesek a körülöttünk lévő környezetben a sugárzást átalakítani, és egyfajta nyugtató energetizált teret kialakítani. Egy ilyen térben lerövidülnek a reakcióidők, tökéletesebb a koncentráció, az összpontosítás, a befogadóképesség és memorizálás. Szóval tanfolyamoknak, előadásoknak ideális helyszín.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr812421243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása