Az Egri Csillagok vára ma is egy erdő mélyén áll

2019. október 28. 11:12 - Csatangoló

Többször felgyújtották, ostromolták kurucok, osztrákok, de eredetileg az Egri Csillagok forgatására épült a pilisi vár, ami ma is látogatható.

 egrivarpilis.jpgA pilis Egri Vár, az egykori filmdíszlet - forrás: saját fotó

A főváros melletti Pilisborosjenő különleges kincset rejteget a túrázóknak, ugyanis 51 évvel ezelőtt itt hozták létre a Egri Vár kicsinyített másolatát a Gárdonyi Géza híres csillagos regényéből készülő filmhez. Bár eleinte Várkonyi Zoltán rendező és a körülötte összegyűlt stáb sokat tanakodott azon, hogy miként építsék meg az Egri Vár ostromának bemutatásához szükséges monumentális díszletet, végül 120 ipari tanuló sietett a segítségükre, akik terméskőből időtálló, maradandó várat alkottak. S bár az Egri Csillagok minden idők egyik legdrágább magyar filmjére sikeredett, mégsem a vár volt a legdrágább része a produkciónak. Még egy pert is a filmesek nyakába akasztottak utólag például a szultán sátra miatt. Történt ugyanis, hogy Várkonyi kizárólag bársonyból tudta elképzelni a nagyhatalmú török vezető sátrát, de az igazi francia kelme ára még a vár költségei mellett is tetemesnek bizonyult. Egy díszletesnek viszont eszébe jutott, hogy Szulejmánt körbevehetik neylonból készült bársonnyal is, a látványon ez mit sem ront, s ezzel az ötlettel pedig több százezer forintot spóroltak meg a filmgyártónak. A MAFILM viszont nem fizetett semmilyen ötletdíjat a találékony stábtagoknak a megspórolt összegből, így azok perre vitték a dolgot, amit meg is nyertek.

De sok más érdekesség is történt az Egri Csillagok forgatása kapcsán, például a török sereget a korabeli honvédség kötelező sorállományába tartozó kiskatonák és KISZ-es fiatalok alakították. A főszerepeket játszó Kovács Istvánt (Bornemissza Gergely) és Venczel Verát (Cecey Éva) pedig a nagyközönség választotta ki közvetlenül a Magyar Ifjúsági magazin kutatásában. Az ifjú színészek ezzel nemcsak egy maradandó alkotás főszerepeit nyerték el, de több ezer forintos gázsit is kaptak, ami abban az időben nagyon sok pénznek számított. Kovács István elmondása szerint ő két autónyeremény-betétkönyvbe tette a pénzét, ami végül az évek során 5 különböző autót fialt neki. Az Egri Csillagok filmet végül a mozikban 9 millió ember látta, s ezzel minden idők egyik legsikeresebb produkciójának számít máig, legutóbb tavaly vitték ismét vászonra az 50 éves évfordulóra felújított kópiákat. S bár a felvétel idején felgyújtották a tető faszerkezetét, de ez semmit sem rontott a vár állapotán.

A MAFILM természetesen nem nyugodott bele, hogy a szépen összerakott „Egri Vár” története itt véget érjen: filmes helyszínként kezdték el kiadni az építményt. Két évvel az Egri Csillagok után már egy Mátyás királyról szóló tv-filmet, a „A világ közepét” forgatták a vár falai között. Ezután egy Zrínyi alkotás következett, majd a kuruc-labanc időkben játszódó Csínom Palkó című produkcióban láthattuk a díszletvárat. A külföld is felfigyelt a kiváló filmes helyszínre, így német és olasz sorozatok tömkelege készült a pilisi nagyvölgyben. Így elmondhatjuk, hogy a vár első 14 éve igazi sikertörténetnek bizonyult, többszörösen visszahozta az építési költségeit a vár. S bár többször is felgyújtották a bástyák tetejére újra és újra felépülő fatetőt, a falak elég jól bírták a tüzes strapát. Ezután azonban a MAFILM úgy döntött, hogy nem tesz több pénzt az állagmegóvásba, így elkezdődött a vár sötét korszaka. A 80-as évek végétől a természet körbefolyta a falakat, a környékbeliek pedig minden mozgatható és értékes dolgot elvittek a várból. A 2000-es években az egyre gyarapodó túrázó közönség fedezte fel ismét a helyet, amely az országos Kék-túra vonalán fekszik. Végül a Pilisborosjenői önkormányzat 2008-ban, a 40 éves évforduló alkalmából kitisztíttatta a vár környékét, még egy táblát is állítottak az Egri Csillagok filmforgatás emlékére.

És végül néhány fontos tudnivaló mindazoknak, akik szeretnék meglátogatni ezt a helyet. A várhoz vezető könnyebb, alig másfél kilométer hosszúságú út gyalogszerrel és biciklivel is könnyen bejárható, a kisebb gyerekek is simán teljesítik a távot. A széles, murvával felszórt út kiindulópontja a Pilisborosjenő Fő utca végén helyezkedik el a levendula földek mellett, ahol egy parkolót is kialakítottak, ami hétvégenként igen zsúfolt. Az út mentén végig fel vannak festve a kék-túra jelei, ráadásul a vár szerepel a google mapben is. De egyszerűen az is elég, ha a legszélesebb utat követjük végig a levendula-farmtól, és nem térünk le róla, mert az a pont a várhoz vezet.

12 komment
Címkék: itthon Egri vár

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8215268190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VideoDream 2019.10.29. 13:57:13

Érdekes összefoglaló, néhány korrekcióval:

1. A címben olvasható állítás egyszerűen nem igaz. Pl. Machu Picchu valóban "az erdő mélyén állt", mikor 1911-ben újra felfedezték, de a pilisborosjenői várat sosem vette körül erdő...
2. Nagy kedvencemet, A világ közepe című tévéfilmet 1979-ben forgatták, tehát ez nem két évvel az Egri csillagok után történt. Még a részben ugyancsak itt forgatott, 1979 nyarán bemutatott Rab ember fiai is megelőzték, az 1975-ös Sztrogoff Mihály című sorozatról nem beszélve.
Ami kb. két évvel az Egri Csillagok után foroghatott a borosjenői vár falai között, az az 1970-ben bemutatott Gyula vitéz télen-nyáron, a helyszínre visszatérő Koncz Gábor főszereplésével.
3. A felsorolásból kár volt kihagyni az 1983-ban a vár előtt felállított koncertszínpadon (is) forgatott Fenevad című amerikai-magyar horror(?)filmet. Ez - amellett, hogy végül nem került a mozikba - arról nevezetes, hogy állítólag ez volt/lett volna George Clooney és Charlie Sheen első mozifilmje...

Az Egri csillagokkal kapcsolatban még annyit: a filmet két éven át előkészítő Hildebrand István operatőrt (Várkonyi Zoltán ezalatt színházi rendezői kötelezettségeit teljesítette) a forgatás megkezdése előtt leváltották, mert nem volt hajlandó aláírni a 28 milliós költségvetés 8 milliós megemelésére vonatkozó kérvényt. (Ő annak a híve volt, hogy a rendelkezésre álló pénzből meg lehet oldani a rendező által igényelt látványvilágot, s így abban az évben két-három további hazai filmtervet is meg lehet valósítani. Az utolsó pillanatban Hildebrand helyére érkezett Szécsényi Ferenc igyekezett tisztességgel helytállni, de az Egri csillagok sajnos nem úgy valósult meg, ahogy azt elődje két éven át előkészítette...)
A végül több mint 40 millióba került Egri csillagok elkészülte után állítólag két katonatiszt öngyilkos lett a költségek jelentős túllépéséből eredő honvédségi vizsgálatok miatt.

Alick 2019.10.29. 13:57:20

Az "erdő mélyén" azért túlzás, a domboldal valamelyest bebokrosodott körülötte.

pangea 2019.10.29. 13:57:23

Erdekes kis cikk volt, koszi!

Merlot 2019.10.29. 14:33:32

@VideoDream: " állítólag két katonatiszt öngyilkos lett "

Állítólag....
Ez ám a hiteles tájékoztatás, pont olyan, mint az, hogy a vár az erdő mélyén áll. :pp

lutria 2019.10.29. 16:45:42

És az Angyalbőrben sorozat egyik epizódját is itt forgatták.
Meg a Magyar vándor Filmet.

Alick 2019.10.30. 07:43:34

@lutria: Sőt, még a Gyula vitéz télen-nyáron egyes részleteit is.

Aureliano Buendía 2019.10.30. 07:43:42

az OKT (Országok Kéktúra) pedig pont elkerüli

Narancsos kommunizmus 2019.10.30. 07:43:50

Nekem kicsit csalódás volt. Persze senki nem vár teljes várat, de még ahhoz képest is.
Útközben viszont érdemes megnézni a teve sziklát is.

AnnieC 2019.10.30. 07:44:00

@Alick: Amikor megláttam az "erdő mélyén" részt, akkor én is meglepődtem, kétszer voltam ott, egyszer se láttam ott erdőnek nevezhető dolgot.

Lobo Marunga 2019.11.02. 17:14:55

A hatalmas (állítólagos) rajongás ellenére és minden tiszteletem mellett az egyik legrosszabb regényadaptáció. És ebben jelentős szerepe van ennek a díszletnek is. Amikor életemben először még gyerekként láttam, már akkor feltűnt a város hiánya. Értem én, hogy költség meg minden, de ez annyira zavaró, hogy szinte fáj. Legalább néhány díszletházzal imitálhatták volna. Merthogy a legfelelületesebb olvasó és az Egert legfelületesebben ismerő ember számára is elég nyilvánvaló, hogy Eger vára Egerben van. Értsd: Bent a városban.

Disztopia 2019.11.08. 11:05:15

Az egyik legjobb magyar regényadaptácio az Egri csillagok. Zseniális a rendezés, jók a szereplők, átélhető a cselekmény és elsőosztályú a látványvilág is.
süti beállítások módosítása