Így lüktet a magyar Stonehenge

2019. november 02. 11:24 - Csatangoló

A Föld szívcsakrája titulusért Stonehenge és Dobogókő vetélkedik évek óta, így hát utánajártunk az igazságnak.

ferenczy-szikla.JPG

A Ferenczy-szikla, forrás: Wikipedia 

Mik is ezek a csakrák?

A keleti vallások – a buddhizmus és a hinduizmus – úgy tartják, hogy a testünket és a lelkünket az életerő tartja egyensúlyban, amely különböző csatornákon áramlik a szervezetünk különböző rétegeiben. Ahol ezek az energiafolyosók találkoznak, azokat a metszéspontokat nevezik csakráknak. Összesen 7 ilyen csakrát különböztetnek meg: lentről felfelé haladva először a gyökércsakra, amely a gáttájékon nyugszik, a gerinc aljában, ezt követi a medencénél fekvő szexcsakra, majd a gyomor és a rekeszizom alatti idegdúcnál elhelyezkedő Napfonat csakra. A következő a szívcsakra, amely az emberi energiaháztartás központja, efelett helyezkedik el a torokcsakra, majd a homlokcsakra és legvégül a fejtető felett közvetlenül, a spiritualitásért is felelős koronacsakra. A keleti emberek úgy tartják, hogy maga a Föld is rendelkezik ilyen energiafolyosókkal, amiket meridián vonalaknak vagy Szent György vonalaknak is neveznek, s ezek az emberi energiacsatornákhoz hasonlóan szintén csomópontokat hoznak létre.

Íme a Föld csakrái

Természetesen a Föld meridiánjai mind-mind különleges helyeken találkoznak. Így a gyökércsakra Mount Shasta hegynél Kaliforniában található, a szexcsakra a perui Titicaca-tónál, a Napfonat csakra az ausztrál Kata Tijuta térség Uluru hegyénél, a torokcsakra az egyiptomi piramisoknál, a harmadik szemnek is nevezett homlokcsakra pedig az angol Glastonburyben, míg a koronacsakra Tibetben, a Mount Kailash hegynél. Szándékosan hagytam ki a Föld szívcsakráját a felsorolásból, mivel ezt nyugaton inkább Stonehenge-hez kötik, míg mi magyarok meg vagyunk győződve róla, hogy Dobogókőnél fekszik. De vajon mi lehet az igazság?

Melyik a spirituálisabb hely Stonehenge vagy Dobogókő?

A Föld szívcsakrája a keleti hiedelmek szerint igen fontos hely, hiszen innen árad a szeretet a Föld minden lakójára. A keleti vallásokkal éppen ismerkedő nyugati emberek a XX. század elején a titokzatos köveiről ismertté vált Stonehenge-hez tették a helyét, amelynek létrejöttét máig nem sikerült megfelelően megmagyarázni a tudósoknak. Csak annyit lehet tudni, hogy valószínűen valamilyen vallási központnak használhatták a többezer éves kövekből álló fura építményt. Magyarországon azonban az 1990-es évek közepén viszont az terjedt el a sajtóban, hogy a Föld szívcsakrája bizony Dobogókőnél lüktet. Ezt a sztorit erősítették akkoriban az éppen felívelőben lévő, spirituális könyveket kiadó Édes Víz kiadó munkatársai is, akik szinte mindent bevetettek a dobogókői legenda magyarázatára. A helyi népmesék szerint állítólag a közeli Rám hegyen található Ferenczy sziklára ráhajolva bárki meghallhatja a Föld szívnek dobbanását. Ráadásul őseink már Dobogókő helység elnevezésénél is utaltak arra, hogy itt lehet a bolygó szíve. Mindemellett pedig ez a Budapesthez közeli gyönyörű panorámával rendelkező kirándulóhely mindig is kedvelt térség volt, amit a betegek is szívesen látogattak gyógyító erejű levegője miatt. Ezek együttesen szilárdan megalapozták a szívcsakra legendát, amely egyre népszerűbbé vált itthon és külföldön egyaránt.

A Dalai Láma elmondta az igazságot

A Dobogókő hívők számára a hideg zuhanyt a Dalai Láma válasza jelentette, akitől itt jártakor természetesen megkérdeztük, hogy a Föld szívcsakrája tényleg Dobogókőn van-e. A legfőbb buddhista egyházi méltóság viszont nevetve csak annyit mondott, hogy a szívcsakra minden emberben megtalálható, és legkevésbé sem helyekhez kötődik. Végül pedig egy kategorikus nemmel oszlatta el a további feltételezéseket mind Dobogókőt mind pedig Stonehenge-t illetően. Nekünk is volt szerencsénk megfordulni mindkét helyen, így beszámolhatunk személyes tapasztalatokról is. Az angliai spirituális központ elég nagy csalódás volt, mivel rendkívül kicsi és egyszerű az internetre feltöltött fotókhoz képest. A helyszínen nem éreztünk semmilyen különleges energiát, lüktetést, de lehetséges, hogy csak túl realista utazóknak számítunk. Dobogókőn viszont legalább a panoráma csodálatos, még ha a Föld szívének lüktetését nem is halljuk közvetlenül. A környező Pilis szépségei, a Rám szakadék és a Duna-kanyar látványa pedig csakrahit nélkül is kiváló program egy hétvégére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattints a Csatangoló Blog Facebook oldalára, ahol minden út végén egy sztori vár.

Szólj hozzá!
Címkék: itthon Dobogókő

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1415282940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása