Koronavírus járvány, utazzunk vagy sem?

2020. január 30. 15:24 - Csatangoló

A koronavírus információk a-tól z-ig: avagy felfüggesztett légijáratok Budapestről, törölt kínai utazások, anyagi visszatérítések és egészségügyi tanácsok.

liam-burnett-blue-t7xx-ko7vso-unsplash.jpg

A legutóbbi hírek szerint a koronavírus már többezer embert fertőzött meg Kínában, és közel 180-an életüket is vesztették. A wuhani koronavírusnak nevezett kórokozó pedig már megjelent Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Ázsia más országaiban is. A helyezetet értékelve a World Health Organization valószínűen bevezeti a világszintű egészségügyi vészhelyzetet, ami a világjárványoknál jellemző protokoll. Tény, hogy manapság jóval könnyebben válik egy-egy járvány lokálisból világméretűvé, köszönhetően az utazásoknak. A legtöbb Kínán kívül kimutatott megbetegedést is valamilyen Wuhanból érkezett utazónál vagy általa megfertőzött embereknél diagnosztizálták. Magyarországon egyenlőre még nincs koronavírusos beteg, de mivel Budapest közvetlen kapcsolatban áll több kínai várossal is, így csak idő kérdése, hogy a fertőzés megjelenjen nálunk is.

Felfüggeszthetik a Kínába menő közvetlen repülőjáratokat

Egy január 30-ai információ szerint a kormány a Kínába irányuló repülőjáratok felfüggesztését is elképzelhetőnek tartja. De vajon mit tegyen az, aki akár Kínába, akár más országba tervez mostanában utazást. Vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat! Először is érdemes tájékozódni a Külügyminisztérium honlapján, ahol részletes leírás és ajánlásk találhatóak Wuhant és teljes Kínát illetően. Jelenleg Hupej tartomány és annak székhelye, Wuhan városa le van zárva, így az odautazást nem javasolja a külügy, az I. veszélyességű utazási célpontok közé sorolta. Kínába ugyan még lehetséges a beutazás, de kellő körültekintéssel kell ezt megtervezni. Jelenleg a nagyvárosokban több turisztikai attrakció zárva tart, így a Tiltott város és a Kínai Nagy Fal bizonyos részei is, a tömegközlekedést pedig lázmérés és szájmaszk viselete mellett engedélyezik. Ezek alapján minden bizonnyal a legtöbb Kínába tartó utazást elhalasztják a turisták és az üzleti utazók egyaránt. De vajon mit tehetünk, hogy ez a legkevesebb anyagi veszteséggel járjon?

Visszatérítik a mostanra tervezett kínai utazások költségeit

Az utazási irodák által szervezett utazásoknál nem lehet probléma az utazások árának visszatérítése vagy esetleg egy hasonló árú szolgáltatásra való becserélése, ugyanis ez törvényi előírás. Az egyedileg foglalt utazások esetén pedig minden esetben az adott szolgáltatónál (légitársaság, szállás és transzfer) kell érdeklődni, hogy miként tehető későbbre a foglalás, vagy milyen feltételekkel térítik vissza az előre befizetett összeget. A Magyarországról közvetlenül repülő Air China weboldalán külön felhívás olvasható ebben a témában, amely szerint a járataikra váltott jegyek az utazás megkezdése előtt visszamondhatóak vagy átválthatóak egy évig bezárólag más időpontra, a visszatérítéseket automatikusan kezeli a társaság. A Shanghai Airlines is közölte közösségi oldalán, hogy a Kínai Holdújév idejére váltott jegyeket szabadon visszatéríti. Szintén ez utóbbit érintő hír, hogy március végéig szüneteltetik a budapesti járataikat is. Mivel a vírus egyenlőre még csak Kínában okoz jelentős megbetegedéseket, így más országokra nem vonatkozik hivatalos utazási tilalom és utazási visszatérítésekről sem közöltek információkat.

Így csökkenthető a megfertőződés veszélye

Nagyon sokan aggódnak amiatt is, hogy a repülőtereken és a forgalmas nyugat-európai vagy amerikai nagyvárosokban is könnyen megfertőződhetnek koronavírussal. Az ő számukra készített egy ajánlást a WHO arról, hogy miként csökkenthető minimálisra a megfertőződés veszélye:

- Tisztítsa minél gyakrabban kezeit alkohol alapú higiéniai termékkel vagy szappanos, vizes, alapos kézmosással!

- Köhögés és tüsszentés esetén takarja el a száját és az orrát hajlított könyökkel vagy egy zsebkendővel, és azonnal dobja el a zsebkendőt és mosson kezet!

- Kerülje a szoros érintkezést lázas és köhögő embertársaival!

- Ha lázas, vagy köhögés és légzési nehézségek jelentkeznek Önnél, azonnal keresse fel orvosát és számoljon be korábbi utazásairól!

- Ha élő piacokat látogat a koronavírus által érintett területeken, akkor kerülje az élő állatokkal való közvetlen védelem nélküli érintkezést és az állatokkal érintkező felületeket se érintse meg!

Utazzunk vagy sem?

A koronavírus terjedése jelenleg még Kínán belül jelentős, így talán nem érdemes elhalasztani az egyéb országokba tervezett utazásokat. Mindezek ellenére mindenkinek javasoljuk, hogy az adott célországot érintő konzuli információkat kövessék fokozott figyelemmel. A WHO honlapján is érdemes tájékozódni a világjárvány alakulásáról, ahol naprakész információkat közölnek a vírus egyedi megjelenéseiről is. Az utazás-egészségügyi ajánlásokat is érdemes megfogadni, és fokozottan odafigyelni a higiéniára az utazás ideje alatt.

 

Ha szeretnél többet tudni a témáról, akkor kattints a Facebook oldalunkra!

3 komment
Címkék: tipp

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr715446760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kofolafan 2020.02.03. 09:26:23

Karacsonykor voltam Vietnamban es a helyiek mar akkor suttogtak valami kinai jarvanyrol. Szoval volt ennek elojele, csak mi itt Europaban hanyagoltuk az informaciokat.

kvadrillio 2020.02.03. 09:26:28

ne itazzzzzzzzzzzzzzzzzzz !!!

Karantén Ma még nem tudhatjuk, vajon nagyobb lesz-e a füstje, mint a lángja a kínai Vuhan megapoliszból néhány hete kiindult koronavírus-járványnak álláspont Faggyas Sándor
2020. február 1. szombat. 0:39
Frissítve: 2020. február 1. 3:28 ă0 ć De az már jól látszik, hogy a vele kapcsolatos hisztéria, a profi és amatőr ál- és rémhírterjesztők által sokkal gyorsabban terjed, mint maga az nCoV-2019 nevű új vírus. Úgy tűnik, a bizonyos erők által bizonyos céllal gerjesztett klímahiszti mellett most ez a legújabb globális félelem- és zavarkeltő hadművelet. Az elmúlt hét kaotikus hírözönéből két fontos mondatot érdemes kiemelni és megjegyezni. Egy magyar klinikai szakpszichológus azt mondta a tévében: „Ez már nem figyelemkeltés, hanem félelemkeltés.” Ezért célszerű megfelelően válogatni a szükséges és szükségtelen, a valós és téves/megtévesztő információk között. Az egészségügyért felelős államtitkár pedig arra intett: „Az egyik legfontosabb dolog a nyugodt, fegyelmezett viselkedés.”Ez azért is indokolt, mert a pánik határtalanul terjed, a WHO kihirdette a nemzetközi méretű egészségügyi vészhelyzetet, s egyre több országban vezetik be a Kínába és Kínából történő utazások korlátozását, illetve elhalasztását, a veszélyes zónából hazaérkezők és a fertőzésgyanús turisták karanténba zárását, sőt helyenként a határzárat. Magyarországon eddig nem találtak koronavírussal fertőzött beteget, de mint Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi rádióinterjújában rámutatott, az egész világ egy „nagy falu”, így a járványokat is komolyan kell venni. „Baj nincs, de lehet”, ezért Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével létrehoztak egy operatív törzset a koronavírus elleni védekezés összehangolására.Baj nincs, ugyanakkor megkezdődött hazánkban a szokásos téli influenzajárvány, amire még inkább célszerű odafigyelni. Csak összehasonlításul: egy hónap alatt valamivel több mint kétszáz halálos áldozata volt az 1,4 milliárdos népességű Kínában az új koronavírusnak, míg például a tízmilliós Magyarországon 2017 első két hónapjában több ezren hunytak el a „szokványos” influenzajárvány következtében – akkor mégsem volt pánik.......
2017-ben NEM INFLUENZAJÁRVÁNY VOLT (HÁZIORVOS MONDTA !!!) !!!!!!!  MÁSFAJTA VÍRUS OKOZTA A HALÁLESETEKET !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TÖBBEZER EMBER HALT MEG AKKOR MAGYARORSZÁGON !  AZ A VÍRUS MÁR AZ ELSŐ-MÁSODIK NAPON MEGTÁMADTA A TÜDŐT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LEHET, HOGY EZ A JELEN PANDÉMIA IS ANNAK EGY MÓDOSÍTOTT VÁLTOZATA !!!

sóhegy049 2020.02.03. 09:26:32

Kínába értelmes ember el nem indul, szerintem... Márcsak azért sem, mert WHO által kiadott figyelmeztetés esetén a biztosító egy buznyákot nem térít, ha dráma van. Én nem Kínával jártam most így, ez van... Az utolsó fillérig visszakaptam minden pénzem.
süti beállítások módosítása