Szabadka – a szecesszió világa, ahol megrendezték az első olimpiát!

2018. június 15. 11:21 - Csatangoló

Titkos alagutak, szecessziós, cirádás épületek, egy mérgező tó, s mindez Szabadkán és környékén, ahol megrendezték az első, nem hivatalos újkori olimpiát.

 img_1100.JPG

Szabadka a magyar határtól csak pár kilométerre helyezkedik el, tehát könnyen eljuthatunk ebbe a titokzatos városba, ahová nem csak a vásárlás miatt érdemes ellátogatni. S bár a legtöbben elsősorban a hihetetlen olcsóságáról és kínálatáról híres szabadkai piacot emlegetik a neten, ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki a Vajdaság egyik legszebb települését, érdemes itt egy egész hétvégét eltölteni. A belváros gyönyörű szecessziós épületei között a város híres szülötteinek, Kosztolányi Dezsőnek és Csáth Gézának a nyomába eredhetünk. A központi teret uraló városháza épülete monumentális, nemhiába volt Szabadka Trianon idején az újonnan megalakuló Szerb-Horvát-Szlovén királyság legnépesebb városa, mára közel 90 ezerre csappant a lakossága. Kár, hogy a városháza egykori patinás kávézója már a múlté, helyét a McDonald’s foglalta el, ami azért sokat megőrzött az egykori falak csodás motívumaiból. A főtéren egyébként kávézókból nincs hiány, fagyit is mindenhol kaphatunk a fülledt nyári délutánokon. Érdemes egy rövid sétát tenni a vasútállomás-főtér-katedrális tengelyen és megcsodálni a szebbnél-szebb szecessziós palotákat. Állítólag a főtér alatt még egy titkos alagútrendszer húzódik, ami régen a város szennyvízének elvezetésére szolgált, és egészen Palicsig vezetett.

 Ezzel elérkeztünk Szabadka legfőbb és legérdekesebb nevezetességéhez, a város szabadidőparkjának számító Palicsi tóhoz. A belvárostól egy rövid autóútra elterülő zöld település valódi oázisnak számít, milyen kár, hogy a csodás tó vize fürdésre teljesen alkalmatlan a benne tenyésző mérgező algák miatt. S bár a 70-es években teljesen leeresztették és kikotorták az iszapot, a mérgező algák elég gyorsan visszatértek. A helyiek elmondása szerint még idén is próbálkozott valamilyen vegyi tisztítással egy német cég, de a siker sajnos csak 1-2 hónapig tartott. Pedig Palics szerintem valódi, európai szintű, történelmi hangulatú nyaralóhely lehetne, ha sikerülne a vízminőséget rendbe tenni. A tópartra ugyanis szecessziós paloták között juthatunk le, ilyen századfordulós hangulattal talán csak Baden-Baden dicsekedhet Európában.

 Történelmi sztorikból természetesen nincs hiány, hiszen Palicson rendezték meg az 1800-as évek végén az első, nem hivatalos olimpiákat. Ezt a helyet szemelte ki ugyanis Vermes Lajos, aki 1880-ban alig húsz évesen találkozott először a híres olympiai ásatásokkal, és már akkor elhatározta, hogy feléleszti az egykori Olimpiák tüzét! Palicson, a saját vagyonából egészen 1914-ig minden évben megrendezte a játékokat, amelyre Európa minden részéről áramlottak a sportolók. A versenyszámok eleinte az ókori sportágakból tevődtek össze,míg az utolsó évben már vívásban, teniszben és kerékpározásban is megmérettethették magukat a versenyzők. Vermes teljes vagyonát a játékokra áldozta, és felépített egy mai értelemben vett olimpiai falut is, középpontjában a Bagolyvár szállóval, mely az atlétáknak biztosított ingyenes szálláshelyet. Vermes szobrát a manapság romos állapotban lévő Bagolyvár mellett meg is tekinthetjük, és elmélázhatunk a letűnt idők emlékén. Talán csak a a megfelelő diplomáciai kapcsolatok hiánya okozta, hogy végül ezeket a játékokat soha nem ismerték el hivatalosan Olimpiának.

Sportolni egyébként ma is lehet a tó körül: sétálhatunk a tavat körülölelő sétányon, futhatunk vagy kerékpározhatunk ugyanitt, a vízre hajóval és vizibiciklivel, csónakkal is ki lehet menni, de a gyönyörű fából készült, központi strandépületben senkinek nem ajánlott a fürdőzés vagy az úszás. Palicson kapott helyet a II. világháború után Szabadka állatkertje is, ahol ma egy csodás parkban, ősi fák között hűsölnek a tigrisek, oroszlánok, madarak, és egyéb állatok. Kisgyerekkel igen szórakoztató program az állatkert bejárása, a 80-as éveket idéző központi retro játszótér pedig kellemes régi emlékeket idézhet fel a szülőkben is. Ha pedig meguntuk a kirándulást és a történelmi túrákat, akkor irány Szabadka piaca vagy valamelyik bevásárlócentruma, ahol tényleg szinte minden ruhanemű olcsóbban kapható, mint Magyarországon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr5114050144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása