7 tipp az olcsóbb utazásért, iskolaszünetben

2019. október 15. 11:23 - Csatangoló

Az iskolai szünetekben az utazások költségei 2-3-szorosára emelkednek, így védd ki a drága árakat.

ohtilly-2iu_qkpbjsk-unsplash.jpg

Nagyon sok család - hozzánk hasonlóan - kizárólag az iskolai szünetek idején tud utazni. Igen ám, de ezt a megnövekedett keresletet rendesen ki is használja az utazási piac, hiszen ilyenkor az utazási irodák, a légitársaságok és a hotelek ajánlatai is 2-szer vagy 3-szor drágábbak lehetnek, mint egy héttel előtte vagy utána. Amíg kettesben utaztunk nem volt ezzel probléma, mert egyszerűen elhalasztottuk a szabadságot és elnapoltuk az utazást. De mióta a kislányunk iskolába jár, nem igen tehetjük ezt meg. Így hát nekiálltunk felkutatni minden olyan módszert, amellyel csökkenthetőek az úti költségek, akár még karácsonykor és szilveszterkor is. Íme a mi tippjeink.

  1. Légy rugalmas az úti cél tekintetében!

Mi az elmúlt években megtanultuk, hogy nem érdemes a felkapott úti célokra utazni az ünnepek alatt: egyrészt olyankor minden drágább, a repülőjegy, a szállás és a helyi vendéglátás is, másrészt a túlzsúfoltság elronthatja a nyaralást. Ez az időszak a kalandos célpontok ideje, amikor ellátogathatunk különleges országokba, kipróbálhatunk szezonon kívüli helyeket. Általában csak annyit döntünk el, hogy repülővel vagy autóval utazunk-e, melegre vagy téli élményekre vágyunk-e. Ezután pedig összehasonlítjuk a szóba jöhető úti célok költségeit. Ebből adódóan előfordult már, hogy Tenerife helyett Fuerteventurán szilvesztereztünk vagy a szomszédos síparadicsomok helyett Eszéken köszöntött bennünket az új év.

  1. Iskolai szünetek idején nem érdemes utazási irodával utazni!

Az elmúlt évek utazási iroda csődjeit elnézve egyre kevesebben vállalkoznak arra, hogy rájuk bízzák a pénzüket, de az iskolai szünetekben nem is érdemes. Ilyenkor ugyanis az utazási ügynökségek a fokozódó keresletre való tekintettel magasan tartják az árakat, ne reménykedjünk abban, hogy ezekre az időszakokra is kifoghatunk valamilyen last minute kedvezményt, helyette vegyük a kezünkbe az utazás önálló megszervezését.

  1. Foglalj legalább 3-4 hónappal előbb repülőjegyet!

Az iskolai szünetekre fokozottan igaz, hogy a repülőjegyeket is magas áron kínálják a légitársaságok. A CNN Holiday Flight Report például minden évben előre jelzi, hogy mely napok lesznek a legdrágábbak: idén például december 20 péntek karácsony előtt, illetve 27-e szilveszter előtt. Ezekre a napokra nem érdemes időzíteni az indulást! Az is általános törvény, hogy a szünethez közeledve egyre drágábbak lesznek a repülőjegyek, így érdemes még a téli kampányok előtt vagy a bejelentést követő első napokban foglalni. Így sikerült idén Ciprusra jegyeket vásárolni a téli szünet idejére, fejenként 22.000 forintos áron. Egy-két napos hiányzást egyébként általában elnéznek az iskolákban is, így az indulás vagy érkezés napját változtathatjuk a legolcsóbb jegyárakhoz alkalmazkodva.

  1. Szálloda helyett válassz magánszállást!

A szállodák egy része szilveszteri, karácsonyi programmal és vacsorával várja a vendégeket, és ezért tetemes felárat számol fel. Mi pont emiatt a téli szünetben soha nem megyünk szállodába, hanem megpróbálunk magánszállást keresni, amelyek rendszerint nem alkalmaznak ünnepi felárat. Megjegyzem az utcán ünnepelni a helyiekkel sokkal izgalmasabb, mint egy szállodában egy vacsorán. Máltán például a fővárosi tűzijáték fantasztikus élmény volt a családunknak, mint ahogyan tavaly a horvátok eszéki szilveszteri utcabálja is. 

  1. Spórolj ügyesen az ünnepi programokon!

Az ünnepi időszakok minden országban a helyiek számára is fontosak, így a legtöbb esetben számos ingyenes programra nyílik lehetőség. Mi utazás előtt mindig megnézzük előre, hogy mit fognak ajánlani a helyieknek és kiválogatjuk a szimpatikus eseményeket. Ez az előkészület azért is fontos, mert Magyarországhoz hasonlóan sok országban a karácsony és január elseje nemzeti ünnep, így több turisztikai látnivaló zárva tart. Azokra a napokra ne tervezzünk komoly városnézést vagy kulturális programot.

  1. Bérelj autót, ha lehet!

Európában akár saját autóval is utazhatunk, így nem vagyunk kitéve az ünnepi taxizás plusz költségeinek vagy a helyi tömegközlekedés ünnepi menetrendjének. Ha viszont repülővel utazunk, akkor érdemes elgondolkodni az autóbérlésen, szerencsére az autót kínáló cégek töredéke érvényesíti az ünnepi időszak felárait. Persze ebben az esetben valakinek be kell vállalni, hogy nem iszik alkoholt.

  1. Használd ki a törzsutas programok lehetőségeit!

Mi minden esetben a téli szüneti utazásoknál szoktuk kihasználni a különböző törzsutas programok engedményeit, és az összegyűjtött pontokat és mérföldeket is ilyenkor váltjuk be a légitársasági programokban. Az általános törzsvásárlói kedvezmények pedig általában érvényesek, nem szokták azokat felfüggeszteni egy-két különleges hét miatt.

Ha szeretsz utazni álmodozni, és az utazásról beszélgetni, ha érdekelnel jól bevált tippek, akkor kattints a Csatangoló blog Facebook oldalára!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8915223874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felucca02 2019.10.17. 19:27:01

A vonatjegy nem drágább szünetben sem. Fuerteventura mondjuk jól hangzik, de jártatok már Dániában? Miért nem?
süti beállítások módosítása