Érzelmi Index - Paraguay a legpozitívabb, Irak a legnegatívabb

2016. július 13. 16:55 - Csatangoló

A pozitív érzések elárasztják Dél-Amerikát, az ázsiai háborús övezet belefullad a szomorúságba, míg a szovjet utódállamokat nem érdeklik az érzelmek. Európában egyedül a svájciak pozitívak. Ez derült ki a Gallup Global 2016-os Érzelmi Monitor kutatásából.

smile-122705_1280.jpg

Utazóként tisztában vagyok azzal, hogy az utazásomat nagyban befolyásolja az adott célországban élők kedve, habitusa. Ha valahol sok mosolygós arcot látok, ha mindenki pozitívan tekint a jelenre és a jövőre, akkor a jókedv rám is átragad, ha viszont csak sírós, szomorú, esetleg unott emberekkel találkozom, akkor elmegy mindentől a kedvem. Úti cél választásnál a látnivalók mellett érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen az adott ország lakóinak lelki habitusa. Pont ezért nagy érdeklődéssel olvastam a Gallup Global idei Érzelmi Monitorját, amit 140 országban 147000 interjú alapján készítettek el, és megmutatja, hogy egy-egy ország lakói hogyan is éreznek nap mint nap.

A kutatási módszertan is nagyon érdekes: két fő indexet néz, egyrészt a pozitív érzésekre kérdez rá néhány konkrét kérdéssel, másrészt a negatív tapasztalatokat firtatja. A pozitív adatgyűjtésnél a kipihentséget, a nevetés gyakoriságát, az önbecsülést, az élményteli tanulást, az élvezeteket kutatták, míg a negatív oldalon a fizikai és lelki fájdalomra, a dühre, szomorúságra, bizonytalanságra, stresszre kérdeztek rá. Hihetetlen, de igazán biztató, hogy a világon az emberek 70%-a többször is nevet naponta!

Már többször jártam Közép- és Dél-Amerikában, ahol mindig elbűvölt az ott élők jókedve: annak ellenére mindig mosolyognak és táncolnak, hogy jóval szegényebb körülmények között élnek, mint mi európaiak. Nem lepődtem meg, amikor megláttam pozitív érzések toplistáját! Az élen Paraguay, Guatemala és Honduras áll, az első 10 ország közé csupán egyetlen európai ország, Svájc fért be, míg Ázsiából Üzbegisztán és Indonézia. A pozitív érzelmekre utaló index – nem meglepő módon – Szíriában volt a legalacsonyabb tavaly, de Törökország, Nepál, Grúzia és Szerbia is ott van az élmezőnyben.

De vajon mely országok a legszomorúbbak, hol élnek a legtöbb testi és lelki fájdalommal az emberek? A negatív érzések toplistáját Irak, Irán, Dél-Szudán, Szíria vezeti, de az első 10-ben ott van például a hozzánk közeli Ciprus és Portugália is. Bár remélem, hogy a Labdarúgó EB győzelem azért egy kicsit befolyásolta ezt a helyzetet a mediterrán országban! A legkevesebb negatív élménnyel és érzéssel Üzbegisztánban, Oroszországban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban szembesültek az emberek.

Az érzelmek minőségét, negatív vagy pozitív mivoltát minden bizonnyal rengeteg társadalmi körülmény befolyásolja: a közbiztonság, az ország belső állapota (terrorcselekmények, háborús övezet stb.) a gazdaság és az egyéni életszínvonal, a kulturális hagyományok. Az emberek általános lelki habitusára viszont sokkal jobban utal az érzelmek mennyisége, vagyis hogy mennyire engedik át magukat az érzelmeknek (legyenek azok pozitívak vagy negatívak). Hiszen léteznek olyan emberek, akik unottan, magukba zárkózva élik mindennapjaikat és a legkevésbé sem engednek teret az érzelmeknek (nem örülnek – de nem is sírnak). Számomra ez a legborzasztóbb, hiszen olyan, mintha nem is élnének. Az általános érzelmi index pont ezt próbálja megmutatni. Ez alapján a leghevesebbek és a legérzelmesebbek Equadorban, El Salvadorban, Guatemalában és a Fülöp-szigeteken az emberek. A lista végén a szovjet utódállamok kullognak, így a legkevésbé érzelmes ország a felmérés szerint Fehéroroszország. Sajnos a Gallup által kiadott kutatásban csak a térképes adatokban szerepelt Magyarország, ami nem mutat pontos számokat, de ezek alapján a középmezőnybe tartozunk pozitív és a negatív érzelmek területén is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr658885234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása