Beteg gyerekkel repülni? Erre figyelj!

2017. november 13. 14:15 - Csatangoló

Itt van az ősz, és vele a nátha és az influenza ideje. Utazni, repülni betegen nem könnyű, de mit tegyünk, ha mégis muszáj? Praktikák és jó tanácsok repüléshez, különösen kisgyerekkel utazóknak!

freestocks-org-126848.jpg

Nemrégiben kaptam egy kedves levelet Dr. Palik Jánostól, egy Németországban praktizáló orvostól, aki felhívta a figyelmem arra, hogy milyen tévhitek is keringenek az emberek körében a repülés alatt érzékelhető, légnyomáskülönbség okozta fülfájásról és annak megszüntetéséről. Ilyen tévhit például, hogy a kisgyermekeknél az ivás megszünteti a légnyomáskülönbséget! Bár ez felnőtteknél és nagyobb gyerekeknél hatékony lehet, a kicsiknél nem állja meg a helyét. Pedig ez a tétel szinte minden utazási blogon és portálon egyfajta aranyszabályként jelenik meg, jómagam is megírtam korábban. A levél nyomán felbuzdulva úgy döntöttem, hogy körbejárom egy kicsit a témát, hiszen náthásan, bedugult orral és füllel valóban kínszenvedés repülni, ráadásul itt az ősz és a tél, amikor ez a probléma nagyon sokaknál előfordul. Íme néhány jó tanács mindazoknak, akik még ilyenkor repülnek:

 Mit tegyünk, ha beteg, náthás csecsemővel, kisgyerekkel kell útra kelnünk?

 Beteg, náthás csecsemővel, kisgyerekkel nem ajánlott, sőt nagyon nyűgös a repülés. Ráadásul az októbertől-májusig tartó időszakban szinte állandósul sok gyereknél az orrfolyás az egymást követő náthás, megfázásos, vírusfertőzéses időszakoknak köszönhetően. Az sem mindegy, hogy a kicsik testnedveiket kontroll nélkül engedik a külvilágba, a kezükkel is bármit megfognak, majd hirtelen megdörzsölik a szemüket, fülüket. Így kialakulhat kötőhártya-gyulladás, hallójárat-gyulladás is. Egyébként megjegyzendő, sok repülőben belső keringésre állítják a klímát - gondosan visszaforgatva mindenki kilélegzett levegőjét, ami ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel tartalmaz kórokozókat, szóval jelentősebb a fertőzésveszély. Elsősorban a kis óvodáskorú gyermekek, vagy azok csecsemőkorú testvérei a legtöbbször érintettek, mivel az immunrendszerük nem képes „felnőtt” szinten védekezni.

 Hogyan enyhíthetőek a nátha, megfázás tünetei, milyen készítményeket vigyünk magunkkal az útra?

 A nátha, meghűlés, megfázás, mind vírusos eredetű fertőzések, 40 ezernél is több vírusos kórokozót ismer az orvostudomány. Az antibiotikumok a vírusok ellen hatástalanok, ezért csak tüneti kezeléssel tudjuk a kis betegek közérzetét javítani, a betegség lefolyását 1-2 nappal rövidíteni. A lázcsillapítók csökkentik a levertség, nyűgösség érzését, az érösszehúzó orrcseppek a légutak átjárhatóságát javítják, ezzel segítenek a fejfájáson ill. a nehézfejűség érzését megelőzik, megfelelően adagolva hatásosak a középfülgyulladás megelőzésére, az enyhébb formák visszafordítására. Az orrspray is alkalmas a légutak tisztítására - de orvosi tanulmányok is bizonyítják, hogy a spray-vel kezelt csecsemők- gyermekek közt kétszer annyi középfülgyulladás fordul elő, mint az orrcsepp alkalmazása esetén. Vitaminok közül bizonyított a D-vitamin hatása a megelőzésben, a C-vitamin és a cink pedig az éppen fertőzött, beteg gyermekeknél gyorsíthatja a kór lefolyását, javíthatja a közérzetet.

Hogyan védekezzünk a légnyomáskülönbség okozta fájdalom ellen?

 Az orrcsepp használata egészséges gyerekeknél is beválik, nem csak a csecsemőknél, akkor is, ha nem látunk elöl orrfolyást. Az orrunk csupán a jéghegy csúcsa, mögötte egy orrüregnek nevezett "barlangrendszer" terül el az agykoponya teljes mélységében, egészen a nyaki gerincoszlopig. A fülkürt itt hátul nyílik az orr-garatüreg tetejébe, ha elöl semmi sem veszünk észre, az nem jelenti, hogy itt hátul nincs váladék, duzzadt nyálkahártya, fülkürt-dugulás. Az orrcsöpp egyébként 5-10 perc alatt kifejti hatását, és kb. 4 órán át tart, így egy Európán belüli repülésre általában elég. Fontos tudni, hogy az orrcseppet túl is lehet adagolni! Az előírásokat betartva – csecsemőknek szánt orrcsepp 6 hónapos korig csak 3x naponta, idősebbeknek négyóránként adható, maximum egy hétig folyamatosan.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8213217547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.11.14. 10:30:52

A náthás repülést senkinek sem ajánlom. Volt pár éve egy megfázásos repülőutam, leszálláskor nagyjából másfél napra teljesen bedugult az egyik fülem, alig hallottam, pedig korábban sose volt ilyen problémám...
süti beállítások módosítása