Ilyen volt most Horvátországba utazni

2021. május 25. 14:31 - Mr.i

Milyen a határátlépés, mik a követelmények, és mi várja a turistát az országban? Íme a saját tapasztalataink!

img_4337.jpg

A határ péntek délelőtt

Ha megkérdeznék tőlem, hogy mennyivel bonyolultabb ma Horvátországba utazni, mint mondjuk két éve, akkor azt válaszolnám, hogy nem sokkal. Persze most némileg előrelátóbban kell tervezni, de ha mindent előkészítünk, akkor a különbségek nüansznyiak. De hogyan is nézett ki a most hétvégén lelakott út előkészítése, és mi várja a magyarokat a dél-nyugati szomszédunknál?

            Oltás vagy teszt nélkül nem fog menni: Horvátországba jelenleg (PCR vagy EU által elfogadott gyors-) teszttel lehet belépni. A másik lehetőség az oltási igazolás, itt azonban nem lesz elegendő a plasztikkártya, hanem szükség lesz a nyomtatott változatra is, amit az orvosnál kaptunk. Az ok egyszerű: csak azok léphetnek be, akiknél már kialakult a védettség, vagyis a második oltás után eltelt két hét. Tehát ezt a papír alapú igazolást is tessék betenni a brifkóba a kártya mellé, az EESZT applikáció jelenleg nem tartalmazza ezeket az információkat, csak az első oltás időpontját!

            Tesztet, de gyorsan!:  Mi hárman utaztunk (két szülő + 9 éves kislány). Mivel Horvátországban a védelem igazolásának alsó határa 7 év, így (a két szülőnek meg volt a védettsége) gyermekünknek (48 óránál nem régebbi) tesztre volt szüksége. Ezt ma már rengeteg mobil állomáson is be lehet szerezni, ahol nem állnak komolyabb sorok. Bár rizikós, de mi az utazás előtti nap reggelén végeztettünk gyorstesztet. Az egész két perc alatt, hisztimentesen lezajlott, csak a kicsi szeme könnyezett be egy pillanatra a mintavétel oldalán. Fontos, hogy az EU által elfogadott gyorstesztet kell kérni, és angol nyelven is szükséges a lelet! Az eredményt (+/-) 10 percen, az angol/magyar leletet maxium3 óra alatt küldte meg e-mail-en a tesztállomás. A fentebb említett rizikó abban állt, hogy ha a teszt pozitív lett volna, akkor lőttek az utazásnak, de mivel 48 óránál nem régebbi eredményre van szükség, így ezt sajnos vállalni kell.

            Regisztráció előre!: Az interneten ingyenesen letölthető egy formanyomtatvány, melyet előre ki kell tölteni az utazás előtt (elvben a határhoz érkezés előtt 24 órával, de egy-két óra nem nagyon számít). Itt alapadatokat (név, lakcím útlevélszám, stb.) kell megadni, fel kell tölteni a védettségi igazolások másolatát, illetve be kell írni a szállás címét(!) és a tartózkodás pontos kezdő és végdátumát. Ez utóbbi igen fontos, mert a beküldésről (e-mailben) érkezik egy nyomtatható igazolás, ami csak a megadott dátumokon belül érvényes. Ezt a papírt otthon ki kell nyomtatni ,és a határon az autó ablakába kell tenni, hogy messziről lássák.

img_4338.jpg

Ezt kell kinyomtatni és a szélvédő mögé tenni

 

Bár most még nem ellenőrizték (a kisebb forgalom miatt), de később ez egy gyorsabb sorhoz vezet majd a határon!

            Vizsgálat a határon: A magyar oldalon csak az útiokmányokat ellenőrzik, de utána az útlevélbe érdemes beletenni a védettségi igazolványt és az oltások után kapott papír alapú igazolást is (ha van, akkor a teszt eredményét). A horvát határőrök ezt kérni fogják! Ezen felül leolvassák az előbb említett (és az autó ablakába kihelyezett) igazolás számát, és erről megnézik a feltöltött adatokat a számítógépükön. Az egész procedúra alig pár perc, szinte ugyanolyan gyors, mint korábban csak az útlevélellenőrzés volt. Amikor a határra értünk, 30 autó állt előttünk és 50 perc alatt jutottunk át.

            A további út: Horvátország már nagyon készül a nyárra, így minden autópályán és főbb úton egymást érik a felbontások. Számoljunk a megnövekedett menetidővel, mert legalább két-három útjavításba biztosan belebotlunk!

            Az országban: Most (május végén) az a szabály, hogy maszkot szabadtéren nem kell viselni, kivéve, ha nem lehet megfelelő távot tartani, mondjuk egy piacon. Valójában a szabadban senkin sem láttunk maszkot, de zárt helyen továbbra is mindenki viseli. Az oltási igazolásokat és a teszteredményt mi folyamatosan magunknál tartottuk, de sehol sem kérték. Sebaj, jobb a biztonság! A turisztikai szektor próbálja kiheverni a pandemia okozta mélyütést, aminek több jele is van:

  • Az éttermek még akkor is nyitva vannak, ha üresen állnak (hátha betéved valaki) és ez igaz a turista attrakciókra és a boltokra is.
  • Valószínűleg a magasabban képzett (és így drágább) munkaerőt küldték el, így az angol átlagnyelvtudás szintje erősen megcsappant.
  • A szokásosnál egy kicsit rámenősebbek az árusok és pincérek, igaz többen is kísérleteznek a magyar nyelv használatával :)
  • Eddig nem figyeltük meg (bár lehet, hogy régebben is így volt), de a benzinkutak gyakorlatilag egységárasok. Ugyanannyiba kerül az üzemanyag az autópályán, mint a legeldugottabb faluban. Azonban, ha az autónk bírja, akkor még itthon tankoljunk, mert kint jóval drágább a nafta. (Titkos tipp: az M7 nagykanizsai kihajtójánál, a 211-ik kilométernél, a város felé indulva van egy M petrol (elefántos) benzinkút, ami az ország egyik legolcsóbbja. A pályán látható árakhoz képest vagy 70 forinttal kevesebbet kell fizetni).  

Ha utazással kapcsolatos kérdése van vagy csatlakozna egy utazós közösséghez, látogassa meg facebook oldalunkat!

   

7 komment
süti beállítások módosítása